Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2019 12:36

Η Υπουργός Μεταφορών κα Βασιλική Αναστασιάδου παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τις τέσσερις τοιχογραφίες που ανακτήθηκαν πρόσφατα στη Χάγη

Στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, παραδόθηκαν σήμερα οι τέσσερις τοιχογραφίες, που ανακτήθηκαν πρόσφατα στη Χάγη. Οι τοιχογραφίες, οι οποίες είχαν κλαπεί και εξαχθεί, κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του 1974, παραδόθηκαν στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, από την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα. Βασιλική Αναστασιάδου.

Οι δύο τοιχογραφίες είχαν κλαπεί από τη Μονή της Παναγίας Αψινθιώτισσας στο  Συγχαρί, η μία από την Εκκλησία της Παναγίας στην Άσσια, ενώ η τέταρτη δεν έχει ακόμη ταυτιστεί.

Σε δηλώσεις του, ο Μακαριώτατος  ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι εργάστηκαν με ζήλο και αφοσίωση για την επιστροφή των τοιχογραφιών στη χώρα μας. Τόνισε ότι έφεραν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία, ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Ευχήθηκε δε όπως έρθει σύντομα η μέρα της απελευθέρωσης των κατεχομένων εδαφών μας και της επιστροφής των τοιχογραφιών στον φυσικό τους χώρο.

Η Εκκλησία της Κύπρου, επεσήμανε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Μεταφορών  αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να πετύχουν από κοινού τον επαναπατρισμό της κλεμμένης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δεν θα φεισθούμε ούτε κόπων ούτε χρημάτων στην προσπάθεια μας για επιστροφή των τοιχογραφιών, αγαθών και άλλων αντικειμένων που αποσπάστηκαν βίαια από τον φυσικό τους χώρο, κατέληξε.

Από της πλευράς της η Υπουργός Μεταφορών κα. Βασιλική Αναστασιάδου εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση της για την επιστροφή των τοιχογραφιών στη χώρα μας. Η κα. υπουργός, εξήρε τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όσων συνέβαλαν για να έχουμε αίσιο τέλος σε αυτή την προσπάθεια.

Η εκτεταμένη σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σημείωσε, έπληξε τα ανθρώπινα μας δικαιώματα και είναι χρέος μας να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για τον επαναπατρισμό της.

«Με την επιστροφή των τεσσάρων τοιχογραφιών κλείνουμε ακόμα μια πληγή, η οποία ωστόσο θα επουλωθεί μόνο όταν επιστρέψουν στις κατεχόμενες μας εκκλησίες», πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε τέλος το Τμήμα Αρχαιοτήτων για το έργο που επιτελεί, όπως και τον ιδιωτικού Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Walk of Truth», ο οποίος παρέδωσε τις τοιχογραφίες στο Υπουργείο Μεταφορών.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω της σκληρής και ομαδικής δουλειάς θα καταστεί δυνατή η επιστροφή και άλλων κλεμμένων εκκλησιαστικών και αρχαίων θησαυρών. Αναφερόμενη στις τέσσερις τοιχογραφίες, ανέφερε πως πέρασαν μια οδύσσεια στα 45 χρόνια που μεσολάβησαν από την Τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα. «Θα τα συντηρήσουμε και θα τα προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού καθώς πρόκειται για κομμάτια της ψυχής μας», κατέληξε.

Ο πρέσβης της Κύπρου στη Χάγη Ελπιδοφόρος Οικονόμου, σημείωσε τέλος ότι η επιτυχής κατάληξη αυτής της προσπάθειας οφείλεται στον επαγγελματισμό αλλά και τον πατριωτισμό των ανθρώπων που εργάστηκαν για την επιστροφή των τοιχογραφιών.

( ΔΚ )