Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-01-2019 12:06

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για τη Σύνοδο Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ και για άλλα θέματα τρέχουσας επικαιρότητας

Περί της 5ης Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ που φιλοξενήθηκε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 στην Λευκωσία, για το ενδεχόμενο η Κύπρος να φιλοξενήσει την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας, όπως και για το Κυπριακό, μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στη ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο» την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019.

Το κείμενο των ερωτωαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Δημοσιογράφος: Τι προκύπτει από τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου;

Υπουργός Εξωτερικών: Κατ’ αρχάς, η φιλοξενία στην Κύπρο αυτής της σημαντικής Συνόδου που έφερε για πρώτη φορά τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας και άλλους ηγέτες του Νότου, είναι πολύ σημαντική από συμβολική και από ουσιαστική πλευρά για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης και ειδικότερα οι αναφορές στις παραγράφους που αφορούν στο Κυπριακό, τα Ενεργειακά και κάποια άλλα θέματα που είναι ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, είναι προϊόν συζήτησης και διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα κράτη. Είναι το πλαίσιο της πολιτικής μας όπως εκφράζεται προς την ΕΕ, αλλά και εκτός ΕΕ. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικές αυτές οι αναφορές και ευελπιστούμε ειδικότερα ότι την παρούσα συγκυρία θα έχουν ουσιαστική προστιθέμενη αξία, τόσο στις προσπάθειές μας που αφορούν στην επανέναρξη των συνομιλιών όσο και την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών μας.

Δημοσιογράφος: Έχει εκφραστεί η θέση ότι η ιδιότητα του κράτους μέλους αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για μια επανενωμένη Κύπρο.

Υπουργός Εξωτερικών: Πολύ σωστά. Αυτή η θέση εκφράστηκε και δημοσίως από την κ. Μοντγκερίνι προς τους Τούρκους αξιωματούχους. Αυτή είναι η θέση του συνόλου των κρατών μελών της ΕΕ και θεωρούμε ότι η συμπερίληψη στη συγκεκριμένη Διακήρυξη είναι ιδιαίτερης σημασίας. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν εγγυήσεις, ξένα στρατεύματα ή οτιδήποτε. Όποιες ανησυχίες εκφράζονται για τέτοια παρουσία στην Κύπρο δεν δικαιολογούνται, διότι η ίδια η ΕΕ προσφέρει αυτή την ασφαλιστική δικλείδα για να αντιμετωπίσει τις όποιες ανησυχίες εκφράζονται. Είναι και τα ενεργειακά και η στήριξη της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις κλιματικές αλλαγές. Καταγράφεται επίσης, και είναι σημαντική, η στήριξη της προσπάθειας της Λευκωσίας για φιλοξενία στην Κύπρο ενός ευρωπαϊκού Οργανισμού, καθώς και η διμερής διάσταση των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφέρω ειδικότερα τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, η οποία κατέληξε σε κάποια πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα που άπτονται του τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας και των περιφερειακών εξελίξεων. Κάποια από αυτά, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα. Θα δούμε το πώς θα ανακοινωθούν, διότι είμαστε στο τελικό στάδιο της οριστικοποίησής τους, δεν βλέπω [όμως] οποιοδήποτε πρόβλημα. Σίγουρα θα υπάρξει στο εγγύς μέλλον συνέχιση αυτής της συνεργασίας με την Γαλλική Κυβέρνηση. Είχαν αποφασιστεί κάποια συγκεκριμένα θέματα όταν είχε επισκεφθεί την Κύπρο ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών. Είχαμε πει ότι αυτό το διάστημα προχωρούμε με συγκεκριμένες δράσεις και φθάνουμε στο τέλος. Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γάλλος Πρόεδρος σφράγισαν αυτή τη συνεργασία στους τομείς που έχω αναφέρει και προχωρούμε σύντομα και με συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Δημοσιογράφος: Θα ανακοινωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο;

Υπουργός Εξωτερικών: Ναι, και στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της ασφάλειας. Η Γαλλία έχει παραδοσιακά σχέσεις με χώρες της περιοχής. Χθες, ο κ. Μακρόν επισκέφθηκε την Κύπρο ερχόμενος από την Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σίσι. Και στην Αίγυπτο απασχόλησε η συνεργασία με την Κύπρο. Όταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπήρχε και αυτή η διάσταση. Υπάρχει λοιπόν αυτό το ενδιαφέρον από την πλευρά της Γαλλίας για την Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς καλωσορίζουμε αυτό το ενδιαφέρον, το οποίο μέσα από δικές μας συνεργασίες μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Χθες, ανάμεσα στους δύο Προέδρους αποφασίστηκαν κάποιες συγκεκριμένες δράσεις, που θα ανακοινώσουμε σύντομα. Τονίζω ότι αυτές οι δράσεις δεν αναφέρονται μόνο σε θέματα ενέργειας αλλά και θέματα ασφάλειας και περιφερειακών εξελίξεων.

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την πρωτοβουλία κοινοβουλευτικών κομμάτων που χαιρέτησαν χθες αυτή τη Σύνοδο που έγινε στην Κύπρο.  Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση της Κυβέρνησης προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που μακριά από τις όποιες κομματικές διαφωνίες ή σκοπιμότητες, χαιρέτισαν αυτή την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω να το σημειώσω, διότι [η όποια] Σύνοδος δεν γίνεται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά για ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντί να κάνουμε μόνο κριτική, πρέπει να λέμε και τα καλά.

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την πρωτοβουλία κοινοβουλευτικών κομμάτων που χαιρέτησαν χθες αυτή τη σύνοδο που γίνεται στην Κύπρο.

Εκείνο που λέμε συνεχώς είναι ότι προβαίνουμε σε όλες τις ενέργειες για υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Όσον κι αν μας προκαλούν οι δηλώσεις της Τουρκίας, δεν πρόκειται να μπούμε σε δημόσια αντιπαράθεση με την Τουρκία για τα ενεργειακά, αμφισβητώντας την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ‘γκριζάροντας’ την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που αποσκοπεί η Τουρκία. Συνεχίζουμε όλες αυτές τις ενέργειες χωρίς την όποια δημόσια αναφορά για το τι κάνουμε, διότι μας ενδιαφέρει η ουσία και η αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών.

Δημοσιογράφος: Πόσο εφικτό είναι η Κύπρος να φιλοξενήσει την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας;

Υπουργός Εξωτερικών: Δεν είναι μια εύκολη προσπάθεια, αλλά με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει συσταθεί μια Υπουργική Επιτροπή που έχει αρχίσει την προετοιμασία του φακέλου με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα στηρίξει το ενδιαφέρον της.

H Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον προς την ΕΕ και έχουμε αρχίσει την προσπάθεια εξασφάλισης υποστήριξης από κάποιους σημαντικούς εταίρους μας στην ΕΕ. Έχουμε και γραπτή απάντηση, [από Ευρωπαίους εταίρους] που το βλέπουν θετικά. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει άλλος ευρωπαϊκός Οργανισμός στην Κύπρο και δεύτερον, στην Κύπρο υπάρχει διαχρονικά άψογη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων με την εκτελεστική εξουσία, κάτι που ενισχύει την προσπάθειά μας. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι εύκολο, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και η χθεσινή στήριξη είναι σημαντική.

Δημοσιογράφος: Έχουμε κάτι νεότερο για την επίσκεψη της κας Λουτ;

Υπουργός Εξωτερικών: Αναμένουμε να έρθει [η κα Λουτ] με κάτι πιο συγκεκριμένο. Την ίδια στιγμή όμως για εμάς, ένα από τα ξεκάθαρα μηνύματα που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η ανάγκη συνομολόγησης των όρων αναφοράς το συντομότερο δυνατόν. Οι όποιες αναφορές που μεταθέτουν αυτή την προσπάθεια περί τον Ιούνιο, θεωρούμε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Δημοσιογράφος: Έχουμε μια δήλωση του κ. Ακιντζί, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η μόνη εφικτή λύση είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί με βάση τα συμφωνηθέντα. Θεωρείτε ότι τα ζητήματα αυτά διευκρινίστηκαν πλήρως από τον κ. Ακιντζί;

Απάντηση: Συμφωνώ πλήρως με αυτή την προσέγγιση όπως εκφράζεται. Η διευκρίνιση και η τοποθέτηση αυτή είναι απάντηση προς την Τουρκία, στον κ. Οζερσάι και στον κ. Τσαβούσογλου. Είναι κάτι που χαιρετίζουμε.»

(ΝΝ/ΜΛ)