Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-02-2019 12:15

Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κας Σόφης Μιχαηλίδου στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Συνεδρίου «Κυριάκου Χαραλαμπίδη Επίσκεψις»

Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να είμαι σήμερα ανάμεσά σας, όπως επιθυμώ.

Αυτό, όμως, δεν με εμποδίζει από το να σας εκφράσω ένα βαθύ και ειλικρινές αίσθημα ευγνωμοσύνης.

Πρώτα από όλα για τη μοναδική ευκαιρία που δίδεται στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών να δηλώνει «παρών» στο πρώτο διεθνές συνέδριο που αφιερώνεται στον σπουδαίο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη και ένα από τα μεγαλύτερα που αφιερώθηκαν ποτέ σε εν ζωή Κύπριο δημιουργό. Γιατί αυτό σημαίνει πως εκπληρώνουμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αποστολής μας: τη διάδοση και την εμπέδωση στο μυαλό και την ψυχή των ανθρώπων -στην Κύπρο και στο εξωτερικό- της αξίας του πολιτιστικού μας πλούτου, της Ιστορίας και του λαού μας. 

Κι αυτό γίνεται σήμερα εφικτό χάρις στην αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία μας με τον πρωτεργάτη αυτού του διεθνούς συνεδρίου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και τους άλλους συνδιοργανωτές, το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», τον Δήμο Αγλαντζιάς και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Τέτοιες συνεργασίες πάντα επιδιώκουμε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, καθώς εμπλουτίζουν τον ρόλο μας ως κρατικής Υπηρεσίας επικοινωνίας, η οποία δεν εξαντλείται στην καθημερινή ενημέρωση εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης και κοινού για θέματα που άπτονται της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά εκτείνεται και στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης θετικής εικόνας της Κύπρου, μέσα από δράσεις προώθησης του πολιτισμού μας, όπως η συμμετοχή μας σε υψηλού κύρους συναντήσεις με τον κόσμο της δημιουργίας, της γνώσης και της έρευνας.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και προς όλους τους διακεκριμένους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία, την Ουγγαρία και την Πολωνία -ενδεικτικό της διεθνούς καταξίωσης που χαίρει ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης- που μελετούν συστηματικά το έργο του ποιητή και είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι να μιλήσουν για την υψηλή αισθητική αξία της ποίησής του και την πολύτιμη συμβολή του στη διάδοση της φωνής της Κύπρου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν θα μπορούσα βεβαίως να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους εσάς που θα παρακολουθήσετε τις εργασίες αυτού του Συνεδρίου. Σας καλωσορίζω και σας καλώ να συμμετάσχετε ενεργά, ώστε, μέσα από μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, να γίνετε φορείς των αξιών και των μηνυμάτων του έργου του πολυβραβευμένου και καταξιωμένου δημιουργού.

Αν είναι κάτι που μας ενώνει όλους όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ -έστω και νοερώς- είναι η ανάγκη μας να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον άνθρωπο και ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη. Όχι μόνο ως ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης αλλά και ως μια φυσική χειρονομία ελάχιστης ανταπόδοσης για την πολύτιμη προσφορά του στον πολιτισμό και τον Ελληνισμό.

Ενός ποιητή που αποτυπώνει όλο τον γλωσσικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας και -με διάθεση άλλοτε εξομολογητική, θρηνητική, δηκτική, καταγγελτική ή/και εξυμνητική- αξιοποιεί όλο τον θησαυρό της πολιτισμικής μας υπόστασης: τη μυθολογία και την Ιστορία, τις θρησκευτικές δοξασίες και τη λογοτεχνική παράδοση, από το έπος και το δράμα μέχρι το δημοτικό τραγούδι, το μοιρολόι και τους κλασικούς ποιητές.

Ενός ανθρώπου που με τις τιμητικές διακρίσεις που έχει αποσπάσει διεθνώς τιμά τα ελληνικά γράμματα της Κύπρου, όσους τα υπηρετούν και τον καθένα από εμάς.

** Τον χαιρετισμό μετέφερε εκ μέρους της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η κα Ελέγκω Φραγκουλίδου, Ανώτερη Λειτουργός Τύπου και Πληροφοριών

(ΕΛ/ΜΛ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα