Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-03-2018 11:48

Συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μεταβαίνει σήμερα, στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαρτίου, 2018.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, θα συζητηθεί για πρώτη φορά η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ. Η πρόταση της Επιτροπής έχει κατατεθεί υπό μορφή πακέτου και περιλαμβάνει δύο προτάσεις κανονισμού, οι οποίες αφορούν τη διασύνδεση των συστημάτων πληροφοριών αναφορικά με τα σύνορα, τις θεωρήσεις, την αστυνομική και δικαστική συνεργασία και το άσυλο και μετανάστευση. Στόχος των προτάσεων είναι η βελτίωση της ποιότητας των πληροφοριών και η δημιουργία ενιαίας εικόνας στα συστήματα πληροφοριών, η οποία να τροφοδοτείται από όλες τις διαθέσιμες πηγές, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και στην διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας στην ΕΕ.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης το θέμα της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Στόχος της συζήτησης είναι να εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας και της βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας της Ένωσης. Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι Υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για την πρόοδο των εργασιών σε σχέση με την υλοποίηση της Οδηγίας για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (Passenger Name Record - PNR) και θα ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με προβλήματα που εντοπίζονται σε πρακτικό και νομοθετικό επίπεδο αναφορικά με την πορεία υιοθέτησης των διατάξεων της Οδηγίας.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των εργασιών της συνόδου, οι Υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις επί των προβλημάτων που υπάρχουν σε όλα τα κράτη μέλη αναφορικά με την ποινική δικαιοσύνη στον κυβερνοχώρο στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για καταπολέμηση σοβαρών εγκλημάτων όπως η τρομοκρατία ή η παιδική πορνογραφία. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουν τις πτυχές που αφορούν τη βελτίωση της διασυνοριακής πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία, ειδικά καθόσον αφορά δεδομένα των οποίων η διαθεσιμότητα και η πρόσβαση είναι μειωμένες για διάφορους λόγους όπως η αποθήκευση στο υπολογιστικό νέφος, η περιορισμένη διατήρηση τους και η χρήση κρυπτογράφησης.

Περαιτέρω, θα συζητήσουν επί θεμάτων που αφορούν την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξεταστεί η πορεία εφαρμογής του θεσμού του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας σύστασης του γραφείου του. Ταυτόχρονα, οι Υπουργοί θα εξετάσουν διάφορες πτυχές της Οδηγίας για την απάτη με τη χρήση μέσων πληρωμής πλην των μετρητών με στόχο να καταλήξουν σε μια γενική προσέγγιση.

Τέλος, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, οι Υπουργοί θα συζητήσουν για τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του Κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙ αναφορικά με τις διασυνοριακές υποθέσεις γονικής μέριμνας. Ειδικότερα θα εξεταστεί ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των κεντρικών αρχών των κρατών μελών ώστε να καταστεί ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η συνεργασία τους μέσω του αναλυτικότερου καθορισμού των υποχρεώσεων τους και της εισαγωγής χρονικών προθεσμιών.

Ο κ. Νικολάου επιστρέφει στην Κύπρο, το Σάββατο, 10 Μαρτίου.

----------------------------- 

ΕΚ/ΑΧ/ΕΙ