07-03-2018 13:48
Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, σχετικά με την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, σχετικά με την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα και για θέματα της επικαιρότητας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτοαπαντήσεων.
Ερώτηση: Ήταν σημαντική η επίσκεψη στην Αθήνα;
Απάντηση: Ήταν συμβολικής αλλά και ουσιαστικής σημασίας, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την παρούσα συγκυρία, τόσο σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και γενικότερα τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Άρα σε όλες τις συναντήσεις έγινε πολύ ουσιαστική συζήτηση για την κατάσταση πραγμάτων και τον περαιτέρω χειρισμό. Για παράδειγμα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία και τα μηνύματα που θα στέλνονταν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Υπάρχει γενικότερη ανησυχία στο διεθνή οργανισμό διότι υπάρχει απροθυμία από την τουρκική πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ερώτηση: Αυτή είναι η εκτίμηση των ΗΕ;
Απάντηση: Αυτή δεν είναι εκτίμηση δική μας, είναι μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών που δεν μεταφέρθηκε μόνο κατ’ ιδίαν προς εμάς αλλά και προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Η απροθυμία αυτή συνδυάζεται και με τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ μας αλλά και με τις εξελίξεις στη Συρία.
Ερώτηση: Έχουν άλλες προτεραιότητες δηλαδή;
Απάντηση: Η επιθυμία της Τουρκίας αυτή τη στιγμή δεν είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό είναι κάτι που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί αρνητικό, καθώς και το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτή η αποστολή στην Κύπρο του συγκεκριμένου πρώην Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για διερευνητικές επαφές. Η δικαιολογία που επικαλέστηκε η Τουρκία, όχι οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχω την εντύπωση δεν πρόλαβαν καν να ενημερωθούν, ήταν ότι ο πρώην Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ήταν Ευρωπαίος. Και ο κ. Guterres είναι Ευρωπαίος. Εμείς θεωρούμε σημαντικό να πραγματοποιηθεί το δείπνο. Η πρόσκληση έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα που συναντήθηκε με την κα Spehar αμέσως μετά την εκλογή του. Μεσολάβησαν περίπου δέκα μέρες να διευθετηθεί η συνάντηση της κα Spehar με τον κ. Akinci για να διαβιβαστεί. Το μήνυμα μεταφέρθηκε και στην προχθεσινή συνάντηση του κ. Akinci με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα. Η γενικότερη προσέγγιση είναι ότι βλέπει την ανάγκη για κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή.
Ερώτηση: Έχει διαβιβάσει δηλαδή το μήνυμα ότι συμφωνεί να γίνει το δείπνο αλλά όχι τώρα;
Απάντηση: Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή. Όσον αφορά τις συναντήσεις στην Ελλάδα, να το σημειώσω διότι το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών.
Ερώτηση: Η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ήταν πριν να μιλήσει με τον κ. Guterres;
Απάντηση: Ναι φυσικά και ήταν πριν να μιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα. Είναι σημαντικό γιατί και στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία, υπάρχει και το θέμα της σύλληψης των δύο αξιωματικών. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα θέμα που επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Υπάρχει σε εξέλιξη διπλωματική επαφή για το πώς μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί καλύτερα η συμπεριφορά της Τουρκίας. Εκείνο που γίνεται στο επίπεδο των δύο κυβερνήσεων είναι το ότι επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια σε σχέση με τις δράσεις μας με χρονικό ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 και 23 Μαρτίου. Είναι στην ημερήσια διάταξη η γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας κι εκεί θα ληφθούν τελικές αποφάσεις και για τη Σύνοδο της Βάρνας. Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια σημαντική περίοδος για να δούμε πώς μπορούμε μέσα από κοινές ενέργειες με κάποια κράτη μέλη από τη μια να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να τερματίζουν τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ίδια στιγμή, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο – και ακούγοντας και τον κ. Κυπριανού ν’ αναφέρω δημόσια ότι κάνουμε πολύ περισσότερα για τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών και όχι μόνο μέσα από δημόσιες δηλώσεις αλλά στην πράξη – κινήσεις πολύ ουσιαστικής σημασίας που αναγνωρίζονται και ερμηνεύονται ως ετοιμότητα του Προέδρου.
Ερώτηση: Ναι, αλλά υπό πολλές προϋποθέσεις θα σας πουν.
Απάντηση: Όχι, ποια είναι η δική μας προσέγγιση; Ο διάλογος να ξεκινήσει για τις εσωτερικές πτυχές από εκεί που έχουν μείνει. Δεν είμαστε εμείς που φεύγουμε από τις συγκλίσεις.
Ερώτηση: Ναι αλλά υπήρχε μια διαδικασία με τα παράλληλα τραπέζια, με τη διασύνδεση των θεμάτων, με την χιαστί συζήτηση.
Απάντηση: Είναι εντελώς λανθασμένη η εντύπωση και η ερμηνεία που κάνετε. Στο Κραν Μοντανά δεν οδηγηθήκαμε σε θετικό αποτέλεσμα για έναν αποκλειστικό λόγο. Την εμμονή της Τουρκίας σε συγκεκριμένες θέσεις σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Άρα σε αυτή την πτυχή θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Γιατί μπορούμε να πάμε και αύριο με την διαδικασία που έχετε περιγράψει. Απλά θα οδηγηθούμε σε ένα νέο αρνητικό αποτέλεσμα και αντιλαμβάνονται όλοι ποιες θα είναι οι συνέπειες. Πρέπει να υπάρξει προετοιμασία προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.
Ερώτηση: Σ’ αυτήν την προετοιμασία θα συνέβαλλε η Αθήνα υποτίθεται;
Απάντηση:Και όχι μόνο. Δεν είναι μόνο η Αθήνα σε αυτήν την εξίσωση.
Ερώτηση: Η Αθήνα τι έχει κάνει, έχει βολιδοσκοπήσει, υπάρχει μια ανοιχτή γραμμή;
Απάντηση: Φυσικά κι έχει βολιδοσκοπήσει κατά την επίσκεψη του κ. Erdoğan. Αλλά βλέπετε ποια είναι η κατάσταση των σχέσεων αυτή την στιγμή. Δεν υπάρχει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας. Δεν σταματάμε όμως και ούτε επαναπαυόμαστε λόγω των σχέσεων Αθηνών και Άγκυρας. Εργαζόμαστε από την πλευρά της ΕΕ, γι’ αυτό λέμε για τα πέντε μόνιμα μέλη, δεν είναι επικοινωνιακή η προσέγγιση γι’ αυτό μιλάμε με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα.
Ερώτηση: Τα πέντε μόνιμη μέλη εννοείται να είναι παρόντα στη Διάσκεψη;
Απάντηση: Να ασχοληθούν με το θέμα της προετοιμασίας. Θα μπορούσαμε να πάμε και αύριο σας λέω εγώ. Για να οδηγηθούμε σε μια νέα αποτυχία που όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα σημαίνει σε σχέση με το Κυπριακό; Αυτό θέλουμε;
Ερώτηση: Έχουμε πείσει τα πέντε μόνιμα μέλη να έχουν ενεργότερη εμπλοκή και να είναι παρόντα σε μια ενδεχόμενη Διάσκεψη;
Απάντηση: Μπορώ να σας αναφέρω ότι ναι η προσέγγιση των πέντε μονίμων μελών είναι σαφώς πιο κοντά στη δική μας προσέγγιση και απ’ ότι ήταν όταν έγινε για παράδειγμα η Γενεύη ή το Κραν Μοντανά. Και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Εμείς επιθυμούμε να εργαστούν και προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Χρειαζόμαστε την Τουρκία για να λύσουμε το Κυπριακό. Δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας, ούτε και μόνο με τους Τουρκοκύπριους φυσικά.
Ερώτηση: Ο στόχος της Συνόδου Κορυφής όσον αφορά στη Βάρνα ποιος είναι; Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν και δεν υπάρξει αλλαγή στάσης ότι κι αν σημαίνει αυτό για εσάς, μπορεί να ναυαγήσει η Βάρνα, να μην πραγματοποιηθεί ή δουλεύουμε στην κατεύθυνση του περιεχομένου της και πώς θα γίνει;
Απάντηση: Είναι εύλογα τα ερωτήματα σας αλλά την ίδια στιγμή για να είμαστε υπεύθυνοι δεν μπορούμε δημόσια ν’ αναφερθούμε στους τρόπους με τους οποίους θα κινηθούμε από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδος. Υπάρχουν διάφορα σενάρια ανάλογα με τις εξελίξεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία. Και η ουσία είναι από τη μια να τερματιστούν αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας αλλά και την ίδια στιγμή να δούμε πώς επαναρχίζουν οι συνομιλίες. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι ενέργειες μας σε σχέση με την Βάρνα. Υπάρχει συνεχής, καθημερινή επαφή και με κράτη μέλη για να δούμε πώς μπορούν να προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο που μπορεί να βοηθήσει.
Ερώτηση: Θέλω ν’ απαντήσετε για την παράγραφο 18 γιατί σας προκάλεσε ο κ. Κυπριανού.
Απάντηση: Ο Γενικός Γραμματέας λέει ξεκάθαρα στην έκθεσή του για το παρεμβατικό δικαίωμα κι ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο. Έχετε ακούσει εσείς από τον Ιούλιο και μετά οποιονδήποτε Τούρκο ή Τουρκοκύπριο αξιωματούχο να λέει ότι η Τουρκία δέχεται κάτι τέτοιο;
Ερώτηση: Περιμένετε δημόσια να το πει;
Απάντηση: Ούτε στην συνάντηση το έχει πει, στο δείπνο και εμπιστεύομαι απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Διαπραγματευτή που εκπροσωπούσαν την ελληνοκυπριακή πλευρά και με ενημέρωσαν. Εμπιστεύομαι την Ελληνική Κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει και από τις συζητήσεις του Γενικού Γραμματέα ότι όταν ήρθε η ώρα να υπάρξει τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς δεν έγινε αποδεκτό κάτι τέτοιο. Και να σας θέσω ένα ρητορικό ερώτημα. Μπορείτε να σκεφτείτε οποιονδήποτε ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας να πετύχαινε κάτι τέτοιο και να μην το έπαιρνε; Δεν θα υπήρχε σημαντικότερη επιτυχία για οποιονδήποτε αν πετύχαινε να καταργήσει αυτά που δώσαμε το 1960.
Ερώτηση: Η κριτική που ασκείται είναι ότι δεν το αφήσαμε να εξελιχθεί, παρασκηνιακά, παρά τη ρητορική λέει ο Γενικός Γραμματέας.
Απάντηση: Θεωρείτε ότι ο Γενικός Γραμματέας αν πίστευε ότι υπάρχει έδαφος να το συνεχίσει να μην το συνέχιζε; Έχετε ακούσει τέτοιου είδους κατηγορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τα ΗΕ;
Ερώτηση: Έχουμε ακούσει την διατύπωση των ΗΕ ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις προσήλθαν με διάθεση να συνεργαστούν παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις παρά τη ρητορική. Αυτό λέει ο Γενικός Γραμματέας. Τώρα γιατί το λέει δεν ξέρω.
Απάντηση: Ο Γενικός Γραμματέας μας το είπε από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο μετά την ολοκλήρωση του Κραν Μοντανά, αλλά από τον Ιούλιο όταν ξεκινούσε αυτή η Διάσκεψη ότι δεν θα επιρρίψει ευθύνες σε κανέναν. Πολύ απλά γιατί θέλει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική.
Ερώτηση: Δεν ήταν ανάγκη να τους παινεύει κιόλας στην έκθεσή του;
Απάντηση: Θεωρώ ότι είτε μας ενδιαφέρει να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, είτε μας ενδιαφέρει να συζητούμε το παρελθόν σ’ ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης τουλάχιστον για εμάς. Για εμάς που ήμασταν εκεί και ακούσαμε τι ζητούσε ξεκάθαρα η Τουρκία.
Ερώτηση: Τα σκάφη της ExxonMobil ήρθαν;
Απάντηση: Να αφήσουμε την εταιρεία να κάνει την δουλειά της. Με όλο τον σεβασμό στα ερωτήματα σας δεν θεωρώ ότι βοηθούμε, είτε εσείς ρωτώντας, είτε εμείς απαντώντας σε τέτοιου είδους θέματα.
Ερώτηση: Μα σοβαρολογείτε; Να μην ξέρουμε; Δηλαδή έχετε αποφασίσει ότι όλες αυτές τις μέρες να μην ξέρουμε αν γίνονται οι περιβαλλοντικές έρευνες, αν ισχύουν αυτά που μεταδίδει το Sputnik;
Απάντηση: Γνωρίζατε στις προηγούμενες γεωτρήσεις πότε είχαν έρθει να κάνουν είτε περιβαλλοντικές είτε αρχαιολογικές έρευνες πριν από την προγραμματισμένη γεώτρηση; Ήταν θέμα στον δημόσιο διάλογο κάτι τέτοιο; Όταν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί σίγουρα θα προχωρήσουμε στη δημοσιοποίηση του θέματος. Αλλά το να συζητούμε καθημερινά για το αν ήρθε ή δεν ήρθε, να βλέπουμε δημοσιεύματα στον Τύπο.
----------------------
ΜΧ/ΑΧ
Σχετικά Ανακοινωθέντα
23-12-2024 17:56
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το Σχέδιο «Αμάλθεια»
23-12-2024 15:39
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα της επικαιρότητας