Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-02-2019 10:21

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Κώστα Χαμπιαούρη στην Ημερίδα για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Με ιδιαίτερα χαρά παρευρίσκομαι και απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή Ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί από το 2017, με κοινή απόφαση των Ελλήνων Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. 

Με τη σημαντική αυτή απόφαση πραγματοποιούνται πλέον ετήσιοι εορτασμοί σε όλο τον κόσμο, μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο θεμελιώδης ρόλος που διεδραμάτισε η Ελληνική Γλώσσα στον κόσμο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και η ουσιαστική συμβολή της στην εδραίωση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού. 

Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθιέρωσε από το 2017 την «Εβδομάδα Ελληνικής Γλώσσας», η οποία επεκτάθηκε στη συνέχεια σε δεκαπενθήμερο. Κατά τη διάρκειά του πραγματοποιούνται διάφορες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως λογοτεχνικά εργαστήρια, επιστημονικές διαλέξεις, λεξιλογικά παιγνίδια, μαθητικοί διαγωνισμοί και θεατρικές παραστάσεις.

Στόχος των προγραμματισμένων δράσεων είναι να υποστηρίξουν στοχευμένα τη συγχρονία και τη διαχρονία της Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και την αξία της γλωσσικής παιδείας, η οποία αναμφισβήτητα συμβάλλει στην εμπέδωση της γλωσσικής μας ταυτότητας και γενικότερα στην αναβάθμιση του πολιτιστικού και πνευματικού μας επιπέδου.

Η σημερινή Ημερίδα, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του Δεκαπενθήμερου Ελληνικής Γλώσσας από τις Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, φέρνει κοντά μας εκλεκτούς εισηγητές: την Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρόεδρο του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κα Άννα Παναγιώτου-Τριανταφυλλοπούλου και τον ποιητή κ. Κυριάκο Χαραλαμπίδη, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας.  

Η Ελληνική Γλώσσα, τόσο ως κώδικας επικοινωνίας των Ελλήνων όσο και ως φορέας  πολιτισμού, έχει αδιάλειπτη παρουσία στην ιστορία του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Απόλυτα ταυτισμένη με την πορεία της ανθρώπινης σκέψης, η Ελληνική γίνεται η γλώσσα στην οποία ο άνθρωπος διατυπώνει τις πρώτες του φιλοσοφικές αναζητήσεις και περιγράφει τις πρώτες του επιστημονικές ανακαλύψεις. 

Η γλώσσα μας αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της ατομικής και κοινωνικής μας ζωής, αποτυπώνει με σαφήνεια τις σκέψεις, τους στοχασμούς και τα συναισθήματά μας και γίνεται φορέας αξιών της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας. 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας ότι Ελληνική Γλώσσα και Ελληνική Παιδεία είναι έννοιες βαθιά ριζωμένες στον χρόνο και άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, και εκτιμώντας τον ρόλο και την προσφορά του σχολείου στην εμπέδωση της γλωσσικής μας ταυτότητας, ακολουθεί μια στοχευμένη πολιτική για την αποτελεσματική διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στη διαχρονία της, την αναβάθμιση της γλωσσικής αγωγής των μαθητών και μαθητριών κάθε βαθμίδας, καθώς και την καλλιέργεια της ορθής χρήσης της Ελληνικής Γλώσσας ευρύτερα στην κοινωνία.

Συγχαίρω και πάλι θερμά τις Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, για τη διοργάνωση και τη συμβολή τους στην επιτυχία της σημερινής Ημερίδας.

Κλείνοντας, εκφράζω για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μου στους εκλεκτούς προσκεκλημένους εισηγητές, αλλά και σε όλους εσάς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων, και σας συγχαίρω για το γνήσιο ενδιαφέρον σας για την Ελληνική Γλώσσα.

Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη της Ημερίδας για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της.

(ΙΠ)