Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-02-2019 15:14

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Αχτίδες Φωτός: Η Γυναίκα στο Ολοκαύτωμα»

Την Πέμπτη 07/02/19, τελέστηκαν με επιτυχία στα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, τα εγκαίνια της έκθεσης του Yad Vashem «Αχτίδες Φωτός: Η Γυναίκα στο Ολοκαύτωμα», μία συνεργασία της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Πρεσβείας του Ισραήλ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης και επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, δρ Κώστας Χαμπιαούρης και ο εξοχότατος Πρέσβης του Ισραήλ κ. Shmuel (Sammy) Revel, στην παρουσία πολλών πρέσβεων, του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, δρος Κυπριανού Λούη αλλά και δύο επιζήσαντων του Ολοκαυτώματος, της κ. Μέντη Σολομών και της κ. Σέλη Ισσουά. Η όλη εκδήλωση διανθίστηκε μουσικά από το Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας, ενώ σε αυτή συμμετείχε και η εικαστικός Λία Λαπίθη με το έργο της: «Κεντημένο Κόκκινο. Με το πέρας της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της έκθεσης από τον έφορο των Μουσείων κ. Μιχάλη Φαντάρο.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός τόνισε πως: «καθήκον του Υπουργείου είναι να διαπαιδαγωγήσουμε ενεργούς, σκεπτόμενους και ιστορικά καταρτισμένους νέους, οι οποίοι ως μελλοντικοί πολίτες θα αντισταθούν με κάθε τρόπο σε κάθε μορφής μισαλλοδοξία». Στην αντιφώνησή του, ο Πρέσβης του Ισραήλ ευχαρίστησε το Υπουργείο για τη συνεργασία αλλά και την προθυμία του να κάνουν την έκθεση αυτή πιο προσιτή στο ευρύ κοινό μέσα από τη μετάφρασή των εκθεμάτων στα Ελληνικά.

Η έκθεση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα χώρο για να ακουστεί η μοναδική φωνή των γυναικών, αναδεικνύοντας τις απαντήσεις και τις πράξεις τους απέναντι στις τραγικές και απάνθρωπες καταστάσεις που αντιμετώπισαν. Επιπλέον, έχει ως στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και υπενθύμιση στον επισκέπτη, πως το Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να επαναληφθεί, αλλά ούτε και να σβήσει από τη συλλογική μνήμη.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό μέχρι τις 12 Απριλίου 2019, σύμφωνα με το ωράριο επισκεπτών του Μουσείου.

 (ΙΠ)