Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-03-2018 21:26

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αγαπημένες μου φίλες,

Απευθύνομαι ιδιαίτερα σε εσάς, χωρίς να παραλείπω να πω πόσο καλοδεχούμενοι είναι και οι φίλοι που παρευρίσκονται απόψε εδώ.

Θα ήθελα πριν και πάνω από όλα, να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά, δυναμισμό και επιμονή για την επίτευξη των αγώνων σας, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει το 1857 στη Νέα Υόρκη.

Αυτό για το οποίο θέλω να σας βεβαιώσω είναι πως οι αγώνες σας, αλλά και οι δικές μας υποχρεώσεις ούτε αγνοούνται αλλά ούτε και παραγράφονται.

Και είναι γι΄ αυτό που με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μία εκδήλωση αναγνώρισης και τιμής προς τη γυναίκα, αλλά και της διαχρονικής της προσφοράς στην κοινωνία, μέσα από τους αγώνες και τους πολλαπλούς και συχνά αλληλοαντικρουόμενους ρόλους που καλείται καθημερινά να αναλάβει.

Και πράγματι είτε ως μητέρα είτε ως σύζυγος είτε ως επιστήμονας είτε ευρύτερα ως επαγγελματίας, η γυναικεία παρουσία σε κάθε καμπή της ιστορίας με την ικανότητα, την εργατικότητα, την αποτελεσματικότητα, τον δυναμισμό και το πάθος που τη διακρίνει, καταφέρνει να φέρνει πάντοτε στο έπακρον εις πέρας την αποστολή της.

Και θέλω εδώ να τονίσω με καλή διάθεση πως άλλη είναι η μυθολογία περί του ισχυρού φύλου και άλλη η πραγματικότητα. Και επειδή εξ ιδίας πείρας ομιλώ, τουλάχιστον όσον αφορά το ποιος κατέχει τον κύριο λόγο στους οικογενειακούς προγραμματισμούς, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι η βούληση του ισχυρού φύλου αλλά του ισχυρότερου που επικρατεί!

Κάτι βεβαίως ανάλογο συμβαίνει και στην καθημερινή ζωή, είτε αυτό αφορά τις οικονομικές, επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητες όπου η γυναίκα συμμετέχει.

Θεωρώντας ακριβώς τις γυναίκες ως πολύτιμους ανθρώπινους και παραγωγικούς δρώντες, έχοντας πλήρη πίστη στις ικανότητες του γυναικείου φύλου, και σίγουρα – και το υπογραμμίζω - με αυτοκριτική διάθεση και κυρίως σαν αποτέλεσμα του ρόλου που οι γυναίκες διαδραμάτισαν στην προηγούμενη πενταετία διακυβέρνησης, ενίσχυσα την εμπιστοσύνη μου σε σας, αυξάνοντας τη γυναικεία παρουσία από μία σε τέσσερις στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια πρόθεση έχω και για τους διορισμούς που θα γίνουν μέχρι τον Δεκέμβρη στα Διοικητικά Συμβούλια των 14 Ημικρατικών Οργανισμών των οποίων το ποσοστό ανέρχεται σήμερα στο 31%, συνεπώς θα υπάρχει περαιτέρω αύξηση, ενώ να σημειώσω πως στις θέσεις Εφόρων και Επιτρόπων οι γυναίκες καταλαμβάνουν ποσοστό της τάξης του 58%.

Βεβαίως ακούω τον Γενικό Εισαγγελέα να λέει πως υστερούν οι άνδρες εισαγγελείς αφού στη Νομική Υπηρεσία η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου ανέρχεται στο 85%.

Αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας μας, ως επίσης και ότι οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που επιτάσσουν τα σύγχρονα κοινωνικά πρότυπα και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, καθιστούν όλο και πιο επιτατική την έμπρακτη στήριξή τους έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά νομοθετικών μέτρων και δράσεων με επίκεντρο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν.

Μια πολιτική που είναι στο επίκεντρο και της επόμενης πενταετίας.

Μέλημα μας ήταν και είναι να εφαρμόσουμε πολιτικές, οι οποίες να συμφιλιώνουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή  των γυναικών, πετυχαίνοντας έτσι πρώτα απ' όλα την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών και από την άλλη, η μη παρεμπόδιση στη δημιουργία οικογένειας.

Προς το σκοπό αυτό, εξασφαλίσαμε τους αναγκαίους πόρους για την επιμόρφωση και κατάρτιση και μέσα από την επιχορήγηση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό την ένταξη ή επανένταξη της γυναίκας στην αγορά εργασίας, προστατεύοντας την ίδια στιγμή τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Παράλληλα, έχουμε δώσει τεράστια έμφαση στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης οικογενειακής πολιτικής, εφαρμόζοντας μία σειρά δράσεων που στηρίζουν με σφαιρικό και ολοκληρωμένο τρόπο τον θεσμό της οικογένειας.

Και θέλω να τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται μέσα από την έναρξη νέων πρωτοβουλιών.

Πιο συγκεκριμένα, επαναφέραμε το επίδομα μάνας για τις πολύτεκνες και όχι μόνον αυξήσαμε το όριο εισοδήματος βάσει του οποίου παρέχεται το επίδομα τέκνου, αλλά το μετατρέψαμε σε κλιμακωτό, βάσει του αριθμού παιδιών της κάθε οικογένειας.

Περαιτέρω, αναγνωρίσαμε, και εξισώσαμε τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες με τους εκ πατρογονίας, αποκαθιστώντας μια πραγματική στρέβλωση.

Έχουμε θεσμοθετήσει την άδεια πατρότητας και επεκτείναμε την άδεια μητρότητας στις περιπτώσεις πολλαπλών κυήσεων και απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

Στοχεύουμε στην καθιέρωση της γονικής άδειας μετ’ απολαβών, ενώ προωθούμε τη δημιουργία του Δικτύου Στήριξης της Οικογένειας.

Μετά από 20 χρόνια στασιμότητας, προχωρούμε σε ευρεία αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου μέσα από την προώθηση επτά νομοσχεδίων και ενός όγδοου για τις υιοθεσίες, θέτοντας  το παιδί στο επίκεντρο και στοχεύοντας στην καταπολέμηση της διαιώνισης αντιπαραθέσεων μεταξύ ζευγαριών.

Προγραμματίζουμε μια πιο ενεργό δημογραφική πολιτική με στοχευμένα κίνητρα για την απόκτηση δεύτερου παιδιού και την περαιτέρω ενίσχυση  πολύτεκνων οικογενειών, μέσω από σειρά προγραμμάτων.

Την ίδια ώρα σχεδιάζουμε την επιχορήγηση των υπηρεσιών φροντίδας όλων ανεξαίρετα των παιδιών προσχολικής ηλικίας, καθώς και την παροχή ισχυρών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών και νηπίων κοντά στην εργασία.

Πέραν τούτων στοχεύοντας στην ανάγκη διεύρυνσης και κατοχύρωσης της ισότητας των δύο φύλων υλοποιήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017, και προχωρούμε στην ετοιμασία νέου Σχεδίου για την περίοδο 2018-2021, με ακόμη πιο καινοτόμες δράσεις προκειμένου να πετύχουμε την πλήρη εξίσωση.

Στοχεύουμε ακριβώς στην επίτευξη μιας ολιστικής αντιμετώπισης προκλήσεων και ανισοτήτων που εξακολουθούν – και οφείλουμε να παραδεχόμαστε τις αδυναμίες μας - να παρατηρούνται στους τομείς της βίας κατά των γυναικών, της συμμετοχής στη δημόσια ζωή, της συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών και των στερεότυπων ρόλων και κοινωνικών προκαταλήψεων που υπάρχουν γύρω από τα δύο φύλα.

Επιπρόσθετα, κυρώσαμε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης – είναι ειρωνεία ο τίτλος της Σύμβασης διότι θα θέλαμε όχι μόνο να φέρει το όνομα αλλά και να τιμάται από εκείνους όπου η Σύμβαση υπεγράφη και μιλώ για την Τουρκία και τον σεβασμό προς κάθε ανθρώπινο δικαίωμα είτε ανδρών είτε γυναικών, αλλά πολύ περισσότερο των γυναικών - καταπολεμώντας τη βία στην οικογένεια και κάθε μορφή διάκρισης εις βάρος της γυναίκας, έχοντας ήδη προωθήσει νομοθεσίες για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά της γυναίκας, της παρενοχλητικής παρακολούθησης και της παρενόχλησης.

Ενισχύουμε την 24ωρη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής στήριξης θυμάτων βίας και προωθούμε τη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας» για να αποτελέσει την πολυδύναμη μονάδα Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών.

Εφαρμόζοντας τη μελέτη για την Αξιολόγηση και Διαχείριση του Κινδύνου και τη δημιουργία του Ενιαίου Αρχείου Παρακολούθησης της Έμφυλης και Οικογενειακής Βίας ενισχύουμε την πρόληψη των βίαιων συμπεριφορών.

Επιπλέον, προχωρούμε σε δραστική αύξηση του προϋπολογισμού του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω τις Οργανώσεις που προάγουν την ισότητα.

Σχεδιάζουμε ακόμη την ενδυνάμωση του θεσμού του Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, παραχωρώντας επιπλέον αρμοδιότητες και εξουσίες, παρέχοντας έτσι περαιτέρω εχέγγυα για να μπορεί να επιτελεί αποτελεσματικότερα το έργο της.

Εφαρμόζοντας τον Κώδικα Δεοντολογίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την καταπολέμηση του γλωσσικού σεξισμού στα δημόσια έγγραφα και την εφαρμογή του Οδηγού Ένταξης της Διάστασης του Φύλου στις Δημόσιες Πολιτικές, στοχεύουμε στην καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων.

Προχωρούμε στη δημιουργία Παρατηρητηρίου και Τράπεζας Δεδομένων για τη Συμμετοχή των Γυναικών προωθώντας, όπως προανέφερα, την αύξηση του αριθμού των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή του τόπου.

Εκπονούμε επιπλέον για πρώτη φορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης με θέμα «Γυναίκα, Ειρήνη και Ασφάλεια», στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής ικανότητας των γυναικών – ένα έμφυτο προτέρημα των γυναικών - σε ειρηνευτικές διαδικασίες και ένοπλες συρράξεις, καθώς και στη διαχείριση και επίλυση συγκρούσεων.

Αγαπητές φίλες,

Τα όσα έχω προαναφέρει πιθανόν να θεωρούντο ως μια θεωρία ή ωραιοποίηση δράσεων που έχουμε αναλάβει. Όμως από την παράθεση της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων – και είναι με πολλή ικανοποίηση για τα μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017 στοιχεία – φαίνεται ότι παρατηρούμε μια σημαντική πρόοδο σε αρκετούς τομείς που μέχρι σήμερα μας κρατούσαν καθηλωμένους. Θέλω να πιστεύω, να ελπίζω ότι σταδιακά μέσα και από τις νέες δράσεις και την αποφασιστικότητα και μέσα από πολιτικές να μειώσουμε, να αμβλύνουμε τη διαφορά ανισότητας που υπάρχει και να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.   

Διανύσαμε αρκετό δρόμο. Όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Δεν ισχυρίζομαι – θα ήταν άστοχο και αλαζονικό – ότι έχουμε επιτύχει τον στόχο. Έχουμε κάνει πολλά, αλλά οφείλουμε να πράξουμε περισσότερα.

Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στις γυναίκες που και στο παρελθόν και τώρα αγωνίζονται για να πετύχουν την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Και αυτό το χρέος είναι χρέος της πολιτείας, όχι χρέος απέναντι στις γυναίκες. Χρέος να επιμορφώσουμε, να διαμορφώσουμε, να ανατρέψουμε παλιές αντιλήψεις έτσι ώστε να πετύχουμε επιτέλους αυτό που είναι και ο δικός σας αγώνας και δική μας επιθυμία και πολιτικές.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας, για τη μεγάλη προσφορά σας στην πατρίδα μας και να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά και ό,τι καλύτερο επιθυμείτε.

(ΡΜ/ΣΧ)