Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-03-2018 17:32

Παρουσίαση της έρευνας του συνεργάτη-ερευνητή του ΑHI Foundation στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίαση της έρευνας του συνεργάτη-ερευνητή του Ιδρύματος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute Foundation - AHIF), κ. Gregory Graves, με τίτλο “The Cyprus Crisis: A Declassified Dossier”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο βουλευτής κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, υπό την ιδιότητά του ως τελευταίος Πρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου κατά την περίοδο 2006–2011. Από πλευράς ΑΗΙ, πέραν του Προέδρου του Ινστιτούτου, κ. Nick Larigakis, παρέστη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Nicholas Karambelas.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Συλλούρης ανέδειξε τον ρόλο της νομοθετικής εξουσίας σε θεματικές που επιδιώκουν να φωτίσουν καίριες πτυχές της ιστορίας του τόπου. Αφού έκανε αναφορές στο κυπριακό πρόβλημα, ευχαρίστησε την αντιπροσωπία του AHI για την επίσκεψη στην Κύπρο και για την παράδοση στη Βουλή του υλικού της έρευνας, συγχαίροντας τον κ. Graves και τονίζοντας ότι τα εν λόγω στοιχεία μπορούν να αξιοποιηθούν συμπληρωματικά από τη Βουλή μαζί με το Φάκελο της Κύπρου.

Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε χρονικά ορόσημα του Κυπριακού, όπου διαφαίνεται ο ρόλος του αμερικανικού παράγοντα πριν, κατά και μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Ο κ. Larigakis αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΑΗΙ από τον εκ των πρωτοπόρων της Διασποράς κ. Ευγένιο Ρωσσίδη, την επαύριο των τραγικών αυτών γεγονότων, σημειώνοντας  την αδιάλειπτη δράση του Ινστιτούτου στις ΗΠΑ, με την προβολή της συνεχιζόμενης παραβίασης του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο από την Τουρκία και της επιθετικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της γείτονος. Προλογίζοντας τον ομιλητή-ερευνητή, τόνισε περαιτέρω τη δράση του Ινστιτούτου ως δεξαμενής σκέψης, όπου έχει αρχειοθετηθεί σε 31 τόμους το υλικό της εν λόγω έρευνας, έκτασης πέραν των 7000 σελίδων.

Ο κ. Graves, αφού ευχαρίστησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ιδιαίτερη τιμή να τον προσκαλέσει να παρουσιάσει την έρευνά του, επεξήγησε το πεδίο και περιεχόμενό της, καθώς και τις μελλοντικές της επιστημονικές προοπτικές. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στην περίοδο της κρίσης της Κύπρου, τον Ιούλιο 1974, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα, διαπιστώσεις και συμπεράσματα στη βάση των σχετικών πρωτογενών εγγράφων. Στη συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε ότι παραμένουν απόρρητα κρίσιμα έγγραφα της περιόδου εκείνης, τα οποία το ΑΗΙ επιδιώκει να εξασφαλίσει και μελετήσει, ώστε να δοθούν και στη δημοσιότητα, στη βάση του αμερικανικού Νόμου για την Ελευθερία στην Ενημέρωση.

___________

/ΣΧ