Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-03-2018 19:55

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, στη γιορτή Κυπριακών Παραδοσιακών Σπόρων

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στη 2η γιορτή των Κυπριακών Παραδοσιακών Σπόρων που στόχο έχει την προβολή και την προώθηση των σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών του τόπου μας.  

Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γης σε συνάρτηση με τη μείωση των διαθέσιμων για καλλιέργεια εκτάσεων, ώθησε τις κυβερνήσεις των χωρών στην εξεύρεση νέων βελτιωμένων και παραγωγικότερων ποικιλιών για να μπορέσουν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού. Η χρήση των βελτιωμένων ποικιλιών και των υβριδίων, οδήγησε για χρόνια στην περιθωριοποίηση και σταδιακή εγκατάλειψη της καλλιέργειας των παραδοσιακών ποικιλιών, με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές σήμερα να κινδυνεύουν  με ολοκληρωτική εξαφάνιση.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θέλοντας να διαφυλάξει τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών της Κύπρου, δημιούργησε και λειτουργεί στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, την Τράπεζα Γενετικού Υλικού που έχει ως στόχο τη συλλογή, διατήρηση, χαρακτηρισμό, αξιολόγηση και αξιοποίηση ντόπιου φυτικού γενετικού υλικού. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη διάσωση και στη διατήρηση σπόρων ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών σιτηρών, ψυχανθών και λαχανικών.

Οι συλλογές των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών από την Τράπεζα Γενετικού Υλικού ξεκίνησαν το 1978 με τη διατήρηση ποικιλιών σιτηρών και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η Τράπεζα Γενετικού Υλικού σήμερα, διατηρεί σπόρους ποικιλιών, οι όποιες έχουν εγκαταλειφθεί από τους γεωργούς και εν τέλει έχουν εξαφανιστεί, όπως οι παραδοσιακές ποικιλίες σκληρού σιταριού. Οι ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, αποτελούν πολύτιμο γενετικό υλικό και συνδέονται με την ιστορία και την παράδοση της περιοχής εξάπλωσής τους. Είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένες στις περιβαλλοντικές συνθήκες που παραδοσιακά καλλιεργούνταν και συνήθως έχουν έντονες γεύσεις και αρώματα.  Επιπρόσθετα, είναι κατάλληλες για χρήση σε γεωργικά συστήματα χαμηλών εισροών σε νερό, φυτοφάρμακα και λιπάσματα, όπως είναι η βιολογική γεωργία. Επίσης αποτελούν πολύτιμη πηγή γονίδιων στη δημιουργία νέων ποικιλιών ανθεκτικών σε αβιοτικούς παράγοντες και στην κλιματική αλλαγή.

Αντιλαμβανόμενη τη συνεχώς αυξανόμενη τάση, κυρίως των ερασιτεχνών καλλιεργητών και των βιοκαλλιεργητών, προς την καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών, η ΕΕ εξέδωσε κοινοτικές οδηγίες οι οποίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο και προβλέπουν ορισμένες παρεκκλίσεις με σκοπό την αποδοχή και την εμπορία ντόπιων, μη βελτιωμένων φυλών και ποικιλιών γεωργικών ειδών και λαχανικών, οι οποίες απειλούνται με γενετική διάβρωση και καλλιεργούνται κατά παράδοση σε συγκεκριμένες περιοχές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Ένωση Κυπρίων Αγροτών για την τη διοργάνωση της σημαντικής αυτής εκδήλωσης. Η διατήρηση και ανάδειξη της καλλιέργειας παραδοσιακών ποικιλιών του τόπου μας είναι ο δρόμος που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να παραμείνουμε πραγματικά πιστοί στις ρίζες και στις παραδόσεις μας.

(ΕΦ)