25-03-2018 09:58
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση «Ώρα της γης», χθες
Με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο για να γιορτάσουμε για ακόμη μια φορά μαζί την «Ώρα της Γης».
Σε αυτή την παγκόσμια εκδήλωση, που συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνουμε τη φωνή μας για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι νοιαζόμαστε για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.
Συμμετέχουμε στο σβήσιμο των φώτων για μια ώρα σε σπίτια, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και ανάληψης δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Το φαινόμενο της αυξανόμενης θέρμανσης του πλανήτη είναι πλέον γεγονός. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η εναλλαγή μεγάλων περιόδων ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, η λειψυδρία, οι καύσωνες, η απώλεια της βιοποικιλότητας, οι συνεπακόλουθες ασθένειες και παθήσεις στην υγεία του ανθρώπου, συνιστούν δυσμενείς επιπλοκές της κλιματικής αλλαγής που εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση σε ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας.
Συνεπώς, η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει επιτακτικά και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Αποτελεί χρέος και ευθύνη μας να διαφυλάξουμε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Για να γίνει αυτό κατορθωτό, πρέπει να δράσουμε άμεσα και να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες πολιτικές και μέτρα, ώστε η κλιματική αλλαγή να καταστεί διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη.
Επιστέγασμα των συλλογικών προσπαθειών, που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συνεπώς την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από την παγκόσμια κοινότητα, αποτελεί η ιστορική Συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, στο Παρίσι κατά την 21η Σύνοδο των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.
Η Συμφωνία του Παρισιού έθεσε γερά θεμέλια για τη μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτική ως προς τις αλλαγές του κλίματος και συμβάλλει συνεπώς στην εξασφάλιση ενός μέλλοντος με περισσότερη ασφάλεια, υγεία και ευημερία για όλους τους πολίτες.
Συγκεκριμένα, στη Συμφωνία ορίζεται στόχος διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα κατώτερα των 2°C και συνέχισης των προσπαθειών περιορισμού της στον 1,5°C. Ως εκ τούτου, οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να φτάσουν στα ανώτατα επίπεδά τους το συντομότερο δυνατόν και στη συνέχεια να μειωθούν ταχέως.
Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της γνωστοποίησαν τη δέσμευσή τους για την από κοινού επίτευξη έως το 2030 δεσμευτικού στόχου μείωσης των δικών τους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, σε σύγκριση με το 1990.
Όσον αφορά την Κύπρο, με βάση τα σχετικά κριτήρια κατανομής ο εθνικός στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που αναμένεται να καθοριστεί, θα είναι 24% από τα επίπεδα του 2005.
Εκτιμάται ότι για την επίτευξη του νέου αυτού στόχου θα απαιτηθούν σημαντικές αλλαγές κυρίως στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών με κατάλληλη διείσδυση καθαρότερων καυσίμων, προώθηση κατάλληλων πολιτικών και μέτρων για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας και διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Κύπρος εκτιμάται ότι με την κατάρτιση και εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και μέτρων προς επίτευξή του, θα ανεξαρτητοποιηθεί μερικώς από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μεταβεί σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Παράλληλα, μέσα από το νέο πακέτο «κλίμα και ενέργεια» της ΕΕ, η Κύπρος θα μπορεί να αξιοποιήσει κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα υποστηρίζουν την υλοποίηση των σχετικών πολιτικών και μέτρων.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει εντάξει δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιό της την «καθαρή και πράσινη ενέργεια», ενώ προωθείται η «πράσινη οικονομία» μέσω των κατάλληλων σχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Η βούληση μας για ανάληψη άμεσης δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την εν γένει προστασία του φυσικού κεφαλαίου του τόπου μας, αλλά και παγκόσμια, αποδεικνύεται και σήμερα στην Ώρα της Γης όπου σβήνουμε συμβολικά τα φώτα για μια ώρα και ενώνουμε τη φωνή μας με την ανθρωπότητα ευρύτερα προκειμένου να πετύχουμε ένα πιο καθαρό και πιο βιώσιμο περιβάλλον.
Σβήνουμε λοιπόν τα φώτα και μεταφέρουμε στην ανθρωπότητα το μήνυμα της δράσης για την προστασία του πλανήτη μας.
Ολοκληρώνοντας θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Πύργου Λεμεσού και τη δασκάλα τους Φανή Ποταμίτου για το γεμάτο μηνύματα μουσικό πρόγραμμα που μας παρουσίασαν.
Ευχαριστώ, επίσης, τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη στήριξη.
Θερμά θέλω να ευχαριστήσω και την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου τόσο για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης όσο και για τη συνολική της προσφορά.
Σας ευχαριστώ και ελπίζω τα μηνύματα να μην περνούν μόνο κατά τη μέρα που γιορτάζουμε την Ώρα της Γης, αλλά να γίνει ένα καθημερινό βίωμα έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους που χρωστούμε στις μέλλουσες γενιές.
(ΡΜ/ΣΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
10-01-2025 18:10
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Λιβάνου
10-01-2025 11:39
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας