Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-03-2018 12:13

Συμμετοχή του βουλευτή Αβέρωφ Νεοφύτου στη Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια

Άρχισαν στη Γενεύη οι εργασίες της 138ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Ο βουλευτής κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με θέμα «Διατήρηση της ειρήνης ως τρόπος επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης». Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η επίτευξη συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας είναι σημαντική για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, ενώ οι βιώσιμες οικονομίες και η κοινωνική πρόοδος συμβάλλουν ουσιαστικά στην διασφάλιση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας.

Ο Κύπριος Βουλευτής επεσήμανε ότι η πρόκληση της επίτευξης αειφόρου ανάπτυξης είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις λιγότερο ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς αντιμετωπίζουν σκληρές και επίμονες δημοσιονομικές προκλήσεις, οι οποίες τις καθιστούν πιο ευάλωτες σε πολιτική αστάθεια και έξαρση συγκρούσεων. Αντίστροφα, πρόσθεσε, η διατήρηση συνθηκών ειρήνης και η πρόληψη συγκρούσεων είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια επίτευξης αειφόρου ανάπτυξης. Τόνισε δε τη σημασία της στήριξης και της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του σεβασμού στις αρχές της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τη Δημοκρατία και της ενεργού συμμετοχής στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 του ΟΗΕ.

Τα εθνικά κοινοβούλια, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, πρέπει να εκπληρώσουν τον δικό τους ρόλο, όσον αφορά στις προσπάθειες αυτές, διασφαλίζοντας τη λειτουργία δίκαιων και ανοικτών στους πολίτες θεσμών, χρηστή διακυβέρνηση και σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Ειδικά, στον απόηχο του πολέμου και των συγκρούσεων, επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου, οι βουλευτές πρέπει να εστιάσουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους στην εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, στην παροχή  κατάλληλης στέγασης και υπηρεσιών υγείας και στη δημιουργία ευκαιριών εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Ως βουλευτές, τόνισε, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα και παρακολουθώντας την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο, επενδύουμε σε βιώσιμες οικονομικές συνθήκες και, ως εκ τούτου, συμβάλλουμε ουσιαστικά και στην πρόληψη των συγκρούσεων. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κύριων αιτίων των συγκρούσεων και η δημιουργία συνθηκών συμφιλίωσης δημιουργούν τις συνθήκες για οικονομική ανάπτυξη, η οποία είναι αναγκαία για τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας.

Ο κ. Νεοφύτου, σημείωσε ακόμα, ότι η επίτευξη μόνιμης ειρήνης αποτελεί πρόκληση, για την αντιμετώπιση της οποίας χρειάζεται η δυναμική συμβολή όλων των κοινωνικών εταίρων και η μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων, των διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών. Η εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας προς επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης και διαρκούς ειρήνης, κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

_____________

/ΣΧ