Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-03-2018 12:41

Συμμετοχή της βουλευτή Άννας Θεολόγου στη Μόνιμη Επιτροπή για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Οικονομία και Εμπόριο

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της 138ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, η βουλευτής κα Άννα Θεολόγου συμμετείχε σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Οικονομία και το Εμπόριο, με θέμα «Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ιδιαίτερα όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Η κα Θεολόγου ανέφερε ότι η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών αντικατοπτρίζει τον κοινό στόχο για δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές. Ιδιαίτερης σημασίας, πρόσθεσε, είναι ο στόχος 7 των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η «διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, αξιόπιστες, βιώσιμες και σύγχρονες μορφές ενέργειας για όλους», η επίτευξη του οποίου είναι βασική για την επίτευξη των υπόλοιπων στόχων, λόγω των τεράστιων κοινωνικοοικονομικών οφελών που ενδέχεται να αποφέρει.

Η Κύπρια βουλευτής τόνισε ότι η προσπάθεια για την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την εξασφάλιση ενός υγιούς οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού μέλλοντος για όλους απαιτούν στενή συνεργασία μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα. Τα εθνικά κοινοβούλια, επεσήμανε, πρέπει να εκπληρώσουν το δικό τους ρόλο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μέσω της θέσπισης σχετικής νομοθεσίας, της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και της υπεράσπισης των συμφερόντων των πολιτών.  

Ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπογράμμισε η Κύπρια βουλευτής, τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να εστιάσουν στην ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά στην εθνική πολιτική, στη δημιουργία ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου και δομών ελέγχου στον τομέα αυτό, καθώς και στην ενθάρρυνση της συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με κύριο στόχο τις επενδύσεις σε νέες υποδομές, στην τεχνολογία και την καινοτομία, οι οποίες να προσφέρουν καθαρή και προσιτή ενέργεια.

Η κα Θεολόγου σημείωσε, εξάλλου, την ψήφιση πέρυσι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθεσίας για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού, με στόχο την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού, την προστασία των καταναλωτών και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να συμβάλουν ενεργά στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας και στην ενθάρρυνση περαιτέρω συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, κατέληξε η κα Θεολόγου.

_____________

 /ΣΧ