Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-03-2018 09:53

Τμήμα Περιβάλλοντος: Κάλεσμα στο κοινό για προστασία της σπάνιας κυπριακής Τουλίπας Tulipa cypria

Το Τμήμα Περιβάλλοντος επιθυμεί να ενημερώσει τo κοινο ότι εξόρμηση πολιτών το περασμένο Σαββατοκύριακο στο χωριό Δένεια που στόχο είχαν τη φωτογράφιση της ενδημικής τουλίπας Tulipa cypria  είχε ως αποτέλεσμα την καταπάτηση και καταστροφή αρκετών φυτών στην περιοχή. Η Tulipa cypria φυτρώνει μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο και είναι πολύ σπάνιο φυτό διότι βρίσκεται στα κατεχόμενα χωριά Κορμακίτη-Μύρτου-Πάναγρα και στις ελεύθερες περιοχές μόνο στον Ακάμα και στα όρια της Κοινότητας Δένειας. 

Το εν λόγω φυτό είναι ενταγμένο στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (Αρ. 92/43/ΕΟΚ) και στον Νόμο για την Προστασία και Διαχείριση της Φύσης και της Άγριας Ζωής [Αρ. 153(Ι)/2003].  Σύμφωνα με τις πρόνοιες της Οδηγίας και τη Νομοθεσίας, εφόσον το είδος είναι ενδημικό και σπάνιο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για τη διατήρηση και διαχείριση του έτσι ώστε να μην υποβαθμιστούν ή καταστραφούν οι φυσικοί οικότοποι όπου βρίσκεται ή να μειωθούν οι λιγοστοί πληθυσμοί του που υπάρχουν στο νησί, από την αποκομιδή, συλλογή, εκρίζωση, κοπή και καταστροφή των φυτών.

Με βάση τα πιο πάνω, για την προστασία της σπάνιας κυπριακής τουλίπας, καλείται το κοινό όπως, στην περίπτωση που επιθυμεί να δει ή να φωτογραφίσει τους πληθυσμούς του φυτού στη Δένεια, να το κάνει προσεχτικά και με μέριμνα, έτσι ώστε να μην καταστραφούν οι πληθυσμοί του και οι φυσικοί του οικότοποι.

(ΕΦ)