Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-08-2019 23:16

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς

Την έναρξη των εργασιών του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), κήρυξε, απόψε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

Κατά την εναρκτήρια τελετή, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Αντώνης Διαματάρης. Επιπρόσθετα, την τελετή έναρξης προσφώνησαν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τούτον. Κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «ΝΟΣΤΟΣ», καθώς και αφιέρωμα στον Κύπριο της ομογένειας, Νίκο Μουγιάρη. Στη συνέχεια, ο Προεδρικός Επίτροπος παρέθεσε δεξίωση.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο Προεδρικός Επίτροπος είπε: «Είστε ένα ζωντανό κύτταρο του Ελληνισμού στο εξωτερικό. Για εσάς η πατρίδα είναι πάνω από όλους και όλα γιατί κόμμα σας είναι η Κύπρος και αυτό σας τιμά ιδιαίτερα Για τις πολύχρονες και άοκνες προσπάθειες που καταβάλλετε καθημερινά προς ευόδωση του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, για δίκαιη επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, αλλά και για τη συμβολή και συνεισφορά σας σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως η οικονομία, ο πολιτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη και η φιλανθρωπική δράση, σας οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη».

Ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία μεγάλου αριθμού νέων της διασποράς στο Συνέδριο, τονίζοντας ότι αποτελούν πολιτική κύριας προτεραιότητας. «Ο βασικός άξονας της προσπάθειας αυτής, περιλαμβάνει την αξιοποίηση της νέας γενιάς της διασποράς μας, με συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις, όπως για παράδειγμα την ενεργότερη εμπλοκή στα παροικιακά δρώμενα, αλλά και στην πολιτική ζωή των χωρών διαμονής, τη στενότερη επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, καθώς και την εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική, η οποία λειτουργεί ως ο επιχειρησιακός μας χάρτης για τη διασπορά της Κύπρου, σημείωσε την περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας που υπήρχε με την Ελλάδα, καθώς και στη συμφωνία να ενισχύσουν περαιτέρω τις συνεργασίες σε θέματα διασποράς σε τριμερές επίπεδο με άλλες χώρες.  Συγκεκριμένα, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με το Ισραήλ, την Αρμενία, την Αίγυπτο, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Και πρόσθεσε: «Είμαστε στη διαδικασία υπογραφής μνημονίου συνεργασίας και με άλλες χώρες όπως την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Η σημασία των συνεργασιών αυτών στο σύγχρονο κόσμο, είναι προφανής για την υλοποίηση και εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων και επιδιώξεων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, περιλαμβάνονται και διάφορες κοινές δράσεις που αφορούν ειδικά τους νέους».

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτίου καλωσόρισε την ομάδα νέων από την Διασπορά Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που παρευρίσκεται στο Συνέδριο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, στα πλαίσια ενός ταξιδιού στις τρείς χώρες που ονομάστηκε «Ταξίδι στις Ρίζες» - The Joint root trip for Jews, Greece and Cyprus Diaspora.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι μέσα από τη δράση των Κυπρίων της Διασποράς ενεργοποιούνται ή ευαισθητοποιούνται Κυβερνήσεις, είτε του Ηνωμένου Βασιλείου είτε των ΗΠΑ είτε της Γαλλίας είτε των όποιων άλλων χωρών διαμονής τους.   

Στη συνέχεια, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια λύση που το μόνο που θα εγγυάται είναι την ανασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού. Και πρόσθεσε: «Πολλές φορές ακούγονται φωνές πως τάχα η δική μας πλευρά δεν πράττει όσα έπρεπε να πράξει. Διερωτώμαι αλήθεια αν αναλογίζεται ο κάθε ένας και όσοι εκφράζουν προβληματισμού αν τα τελευταία 45 χρόνια αμέλησαν οι προκάτοχοί μου ή αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εκείνη που φέρει την ευθύνη για τη μη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ποιοι είναι εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν περισσότερο από κάθε άλλον στις πατρογονικές τους εστίες; Δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι;

Ποιοι είναι εκείνοι που μέσα από την αδιαλλαξία κάθε φορά δημιουργούν τις αρνητικές προϋποθέσεις ή λόγω αδιαλλαξίας θέτουν τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε να μην είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή μια λύση. Μια λύση που πρέπει να έχει τα απαραίτητα συστατικά, να δίνει ελπίδα για βιωσιμότητα, λειτουργικότητα, διάρκεια, εγγύηση της προκοπής των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και αυτά που καταγράφονται τούτη την περίοδο στην περιοχή, οι προκλήσεις και η εισβολή ουσιαστικά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι δείγματα καλής θέλησης κράτους που διαδραματίζει τον σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Δεν είναι οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις που κατέχουν τον βορρά, είναι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι παρούσες, με αξίωση μάλιστα να παραμείνουν παρούσες και μετά τη λύση. Δεν είναι η εγγυήτρια Ελλάς ή η Αγγλία που δημιουργεί τα προβλήματα, αλλά η εγγυήτρια Τουρκία που θέλει να συνεχίσει και να παραμείνει, είναι οι αξιώσεις αντί της πολιτικής ισότητας για πολιτική ανισότητα, κάτι που δεν επιτρέπει την προοπτική και το μέλλον. Διότι όταν μιλούν κάποιοι για πολιτική ισότητα και παραδέχονται ότι δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα, την ίδια ώρα θέλουν να έχουν μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών του κεντρικού κράτους.  Και διερωτάται κανείς, αυτό είναι αριθμητική ή όχι, εξίσωση; Είναι ή όχι η μειοψηφία που θα κυβερνά την πλειοψηφία, αφού χωρίς τη δική της θετική ψήφο δεν θα μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση; Είναι τούτο εχέγγυο λειτουργικότητας και βιωσιμότητας του κράτους;

Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί τούτες τις μέρες, ύστερα από δικές μας έντονες και συστηματικές προσπάθειες, ύστερα από σωρεία επιστολών προς τον Γενικό Γραμματέα έχει γίνει κατορθωτό να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη μέσα σε ένα καλό κλίμα και να πω ότι έφτασε η ώρα να προβληματιστούμε όλοι πού οδηγούμαστε επιτέλους. Ως αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης - δεν θα πω ότι υπήρξε σύμπτωση θέσεων όσον αφορά τα βασικά συστατικά της λύσης του Κυπριακού - υπήρξε τουλάχιστον μια διάθεση να ενθαρρύνουμε τον Γενικό Γραμματέα, να ενθαρρύνουμε τον διεθνή παράγοντα, έτσι ώστε να επαναληφθεί ο διάλογος με την ελπίδα ότι επιτέλους θα επικρατήσει η λογική σε όσους έκνομα προκαλούν αυτή την περίοδο, όχι την Κύπρο, αλλά τον διεθνή παράγοντα, παραβιάζοντας το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, περιφρονώντας αρχές του διεθνούς δικαίου, καθορίζοντας κατά το δοκούν τι εστί διεθνές δίκαιο.

Θέλω να ελπίζω ότι, στην προσπάθεια μας αυτή, θα έχουμε τη συνδρομή και συμβολή όλων όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ειρήνη, των εταίρων μας στην Ευρώπη και του διεθνούς οργανισμού. Δεν ζούμε με ψευδαισθήσεις, όμως δεν παύουμε να προσπαθούμε δημιουργώντας συμμαχίες, συνέργειες με γειτονικά κράτη, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στείλουμε το μήνυμα πως ο φυσικός πλούτος είναι άλλη μια αφορμή για ειρηνική συνύπαρξη και όχι για διαφορές, αρκεί να υπάρχει ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια ενός πολιτικού που βρίσκεται στην πορεία εξόδου δεν είναι στο πώς να δει την πατρίδα του να διατρέχει ακόμα περισσότερους κινδύνους, αλλά να δει πώς διασφαλίζει τις μέλλουσες γενιές, να δει πώς όταν φεύγει αφήνει πίσω του μια χώρα ασφαλή που θα εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη. Δεν έχω, συνεπώς, λόγους να αρνούμαι ούτε τον διάλογο ούτε, πολύ περισσότερο, τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, προκειμένου να αποτρέψουμε τα τετελεσμένα που κάθε χρόνο, δυστυχώς, καταγράφονται εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το γνωρίζω απολύτως. Αλλά και την ίδια ώρα, δεν πρόκειται να δεχθώ να προχωρήσω σε μια λύση που το μόνο που θα εγγυάται είναι την ανασφάλεια και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού. Για αυτό και χρειάζεται ενότητα, για αυτό χρειάζεται επιτέλους αφήσουμε τα διάφορα αφηγήματα που μπορεί να μας εξυπηρετούν πολιτικά, αλλά δεν μας οφελούν εθνικά.

Θα πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση πως δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουν και δεν επιδιώκουν τη λύση, αλλά είναι η στάση μιας υπέρτερης δύναμης που μέσα από τις πολιτικές της, μέσα από το όραμα της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας το 2023 καταγράφει πράξεις, ενέργειες, παρανομίες που δεν γίνονται ανεκτές όχι απλά από τους Κύπριους, αλλά από πολλές και διάφορες χώρες, έστω και αν τα συμφέροντα τους δεν τους επιτρέπουν να αντιδράσουν όπως όφειλαν να αντιδράσουν.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε, σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, ότι οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία, όχι μόνο εμμένει στη διαχρονικά αδιάλλακτη και άτεγκτη στάση της, αλλά κλιμακώνει και επικίνδυνα την ένταση, μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων και παράνομων ενεργειών της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Είναι δε ξεκάθαρο πως οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια υλοποίησης των μεγαλεπήβολων στόχων της Τουρκίας για δημιουργία ζώνης επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο και έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στο ίδιο πλαίσιο, τοποθετούνται και τα σχέδια των κατοχικών δυνάμεων για το άνοιγμα του περίκλειστου τμήματος της πόλης των Βαρωσίων υπό τουρκική διοίκηση, αλλά και το αίτημα του κ. Ακιντζί για συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι κινήσεις και προτάσεις φανερώνουν τους πραγματικούς στόχους της Άγκυρας, καταδεικνύουν τον βαθμό ελέγχου που ασκεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.  

Ευελπιστούμε βέβαια πως η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τα επόμενα βήματα θα αποδώσουν τους αναμενόμενους καρπούς. Η πλευρά μας έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της να συμβάλει εποικοδομητικά στις όποιες προσπάθειες. Μένει ωστόσο να δούμε αν οι τελευταίες εξελίξεις θα παραγάγουν ουσιαστικά αποτελέσματα ή αν θα αποδειχθούν ακόμη μια κίνηση τακτικισμού της τουρκικής πλευράς».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κύπρο και είπε ότι και ο ίδιος ως απόδημος θυμάται σαν να ήταν χθες την εισβολή στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι θυμάται «σαν να ήταν χθες την οργή που αισθάνθηκα, για την αδικία, την ντροπή της εισβολής, ως ένας απόδημος που θυμάται την κινητοποίηση της ομογένειας».Ο κ. Διαματάρης υπογράμμισε ότι ο απόδημος Ελληνισμός ποτέ δεν υπέστειλε την σημαία του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου, ακόμα και όταν στο εσωτερικό της Κύπρου και της Ελλάδας η καθημερινότητα, κατά περιόδους, επηρέαζε το αγωνιστικό φρόνημα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ποτέ δεν θα την υποστείλει μέχρι την τελική δικαίωση. Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Υφυπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αγωνιστεί να φέρει πιο κοντά την Ελλάδα και την ομογένεια, δίδοντας στους ομογενείς το δικαίωμα ψήφου από τις πόλεις όπου ζουν.

Σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε από τον Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου πατήρ Κυπριανό Κουντούρη, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ υπογράμμισε την ανάγκη για μια λύση του Κυπριακού χωρίς φυλετικούς και ρατσιστικούς διαχωρισμούς, χωρίς εκπτώσεις στα δίκαιά μας και χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία. «Μια λύση η οποία θα διαφυλάττει την εθνική μας αξιοπρέπεια και τιμή, θα απαλλάσσει το νησί από την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων και θα διασφαλίζει εις το διηνεκές την εθνικοθρησκευτική επιβίωση του λαού μας στις πατρογονικές του εστίες, με ασφάλεια και ειρήνη», ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι από το συνέδριο των αποδήμων πρέπει να σταλούν παντού, προς όλες τις κατευθύνσεις, τα αναγκαία μηνύματα ομόνοιας, ενότητας, σύμπνοιας και ομοψυχίας, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα φθάσουμε στην εκπλήρωση του αγώνα μας.

Κατά την προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για άλλη μια χρονιά, οι οργανωμένοι Κύπριοι της Διασποράς επιστρέφουν ξανά στην ημικατεχόμενη πατρίδα που αγωνίζεται για 45 και πλέον χρόνια να απαλλαγεί από τα δεινά που επέφερε η τουρκική εισβολή, διαβεβαιώνοντας ότι η συμμετοχή τους στον δύσκολο και τιτάνιο αγώνα για την επανένωση της πατρίδας αποτελεί τάμα ζωής. Και πρόσθεσε: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες με τις προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου και με τις καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις θα πρέπει επιτέλους να προβληματίσουν τη διεθνή κοινότητα και εκτός από τα ευχολόγια και τις παραινέσεις να δούμε επιτέλους και δυναμικά μέτρα να λαμβάνονται εναντίον της Τουρκίας – εκτός και αν προσβλέπουν στην αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Περαιτέρω, ο κ. Παπαευριπίδης κάλεσε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες να αντιληφθούν ότι για το δικό τους συμφέρον θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από την Τουρκία και να συνεργαστούν με τους Ελληνοκύπριους για την επίτευξη μιας λύσης που να εξασφαλίζει μόνιμα την ειρήνη και την ευημερία, σε ένα κανονικό κράτος μέλος της ΕΕ, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στην έντονη παρουσία των νέων της Διασποράς στους αγώνες της ομογένειας για επανένωση της Κύπρου, είπε ότι η ΝΕΠΟΜΑΚ που κλείνει φέτος 17 χρόνια δράσης, αποτελεί εγγύηση ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σημαντικό έργο που επιτετελείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τους απόδημους, ώστε να αντιμετωπίζεται η τουρκική προπαγάνδα.

Στη δική του προσφώνηση, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ υπογράμμισε τη σημασία του Συνεταιρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean Partnership), εξηγώντας ότι αυτός είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Η γεωπολιτική κατάσταση και το κλίμα έχουν αλλάξει, είπε, σημειώνοντας ότι «μέχρι σήμερα υπήρχαν δυο σχολές σκέψης από τον Λευκό Οίκο και το State Department που έλεγαν: κρατείστε την Τουρκία κοντά γιατί είναι ένας πραγματικός και αξιόπιστος σύμμαχος και ας κρατήσουμε την Τουρκία πιο κοντά και να της δώσουμε περισσότερα. Για πρώτη φορά χάριν στις δικές μας προσπάθειες και σε ένα βαθμό λόγω του κ. Ερντογάν έχουμε ένα νέο κλίμα και έχουμε μια νέα ευκαιρία που ονομάζεται Συνεταιρισμός στην Ανατολική Μεσόγειο».

 Ο κ. Κρίστοφερ ευχαρίστησε την Κυπριακή Κυβέρνηση γιατί αγκάλιασε τις προσπάθειες που κάνουν οι απόδημοι εδώ και πολλά χρόνια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Συνεταιρισμός στην Ανατολική Μεσόγειο θα φέρει τις ΗΠΑ πιο κοντά στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θα καταστούν ο θεμέλιος λίθος μιας νέας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Προσβλέπουμε σε αυτό για πολλά χρόνια και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό το όραμα, ενώ γνωρίζουμε ότι αυτό είναι κάτι δύσκολο», σημείωσε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τούτον, προσφωνόντας την τελετή, καλωσόρισε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. «Θέλουμε να δούμε μια επανενωμένη Κύπρο όπου οι Κύπριοι να μπορούν να ζουν και να ευημερούν μαζί, χωρίς την ξένη κατοχή, χωρίς τις ξένες επεμβάσεις και χωρίς τη διαίρεση», είπε.

Ο κ. Τούτον αναφέρθηκε, επίσης, στις δράσεις της Ομοσπονδίας και στη σημασία τους για τους νέους απόδημους, οι οποίοι ενημερώνονται για την Κύπρο και το πολιτικό της πρόβλημα, αλλά και στις προσπάθειες για ευαισθητοποίηση των νέων στις χώρες όπου διαμένουν για το Κυπριακό. Παράλληλα, έκανε αναφορά σε συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με πανεπιστήμια και ιδρύματα της Κύπρου με στόχο την προώθηση της κουλτούρας και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.