Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-08-2019 08:48

Συμμετοχή Υπουργού Άμυνας στην Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Ελσίνκι

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης συμμετείχε στις εργασίες της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε από 28-29.8.19 στο Ελσίνκι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στα θέματα τεχνικής νοημοσύνης και χρήσης νέων τεχνολογιών στον τομέα της Άμυνας, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και την άμυνα, της συντονισμένης παρουσίας και της συνεισφορά της ΕΕ στη θαλάσσια ασφάλεια, καθώς επίσης και των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα των υβριδικών απειλών. Ο κ. Αγγελίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της  Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέφερε ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα πρέπει να καθοριστεί ως περιοχή ενδιαφέροντος για τη συντονισμένη παρουσία της ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής της για τη θαλάσσια ασφάλεια. Σημείωσε ότι ζητήματα όπως ασφάλεια, τρομοκρατία και ενέργεια είναι ζητήματα που υπονομεύουν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Αγγελίδης συναντήθηκε με τις Υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Ιταλίας, τις οποίες ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζητήθηκαν θέματα αμυντικής συνεργασίας.

Επίσης, οι Υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Κύπρου και Βελγίου υπέγραψαν Δήλωση Πρόθεσης (Letter of Intent) που αφορά την ανάπτυξη οπλικού συστήματος BLOS (Beyond Line of Sight Land Battlefield Missile System) στο πλαίσιο προγράμματος της  Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασίας (PESCO).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ελσίνκι, ο κ. Αγγελίδης, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών, του οποίου η Κύπρος αποτελεί ενεργό μέλος από τον Δεκέμβριο του 2018. Το συγκεκριμένο Κέντρο Αριστείας λειτουργεί ως κόμβος εμπειρογνωμοσύνης για τα συμμετέχοντα κράτη, ώστε να μπορούν να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές, να οικοδομήσουν ικανότητες, να δοκιμάσουν νέες ιδέες και να αναπτύξουν την άμυνά τους έναντι των υβριδικών απειλών.

----------------------------------

ΑΜ