26-03-2018 14:04
Παρέμβαση της βουλευτή Σκεύης Κουκουμά-Κούτρα στη Μόνιμη Επιτροπή για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη
Συνεχίζονται στη Γενεύη οι εργασίες της 138ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.
Η βουλευτής κα Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με θέμα «Ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας για τη μετανάστευση και τη διαχείρισή της, ενόψει της υιοθέτησης του Παγκόσμιου Συμφώνου (του ΟΗΕ) για την ασφαλή, ομαλή και τακτική μετανάστευση».
Η κα Κουκουμά ανέφερε ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών ανά το παγκόσμιο και οι πολλαπλές τους συνέπειες αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, η οποία εντείνεται λόγω των μεγάλων αριθμών προσφύγων, των επικίνδυνων συνθηκών που αντιμετωπίζουν και των παραβιάσεων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής μεταναστευτικής κρίσης απαιτεί αμοιβαία κατανόηση, συλλογική συνεργασία και ανάληψη κοινής ευθύνης. Σημείωσε δε ότι, παρόλες τις αξιόλογες προσπάθειες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος σε εθνικό επίπεδο, ειδικότερα όσον αφορά στην προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, η υιοθέτηση αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας έναντι των κοινών προκλήσεων είναι αναγκαία.
Η Κύπρια βουλευτής τόνισε ότι η αναμενόμενη υιοθέτηση του Συμφώνου, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπως και άλλες πρωτοβουλίες σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελούν παραδείγματα εντονότερης διεθνούς συνεργασίας. Υπογράμμισε επίσης ότι η ενισχυμένη διακοινοβουλευτική συνεργασία μπορεί να αποδειχθεί καίριας σημασίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και των επιπτώσεών του. Σημείωσε παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια τόσο στην προώθηση ενός ισχυρού εθνικού πλαισίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες όπως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, όσο και στην εντατικοποίηση του διεθνούς διαλόγου και την υιοθέτηση μιας κοινής ατζέντας. Επεσήμανε δε ότι η Κύπρος παρακολουθεί στενά τη συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταναστευτική πολιτική και τις εισηγήσεις της Ένωσης στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Παγκόσμιο Σύμφωνο.
Η κα Κουκουμά τόνισε, εξάλλου, ότι οι συζητήσεις για τη μετανάστευση και την προσφυγική πρέπει να έχουν αφετηρία τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου και πρώτιστα τους πολέμους, τις συγκρούσεις, αλλά και την υπανάπτυξη, τη φτώχεια, την πείνα και τον αναλφαβητισμό. Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη ενός μόνιμου συστήματος άμεσης μετεγκατάστασης των προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ βάσει του πληθυσμού και της οικονομικής τους ισχύος, την ανάγκη θεμελίωσης ασφαλών και νόμιμων διαδρομών για μετανάστες και αιτούντες ασύλου, όπως και την ανάγκη αξιοπρεπούς προσωρινής τους στέγασης. Η κα Κουκουμά τόνισε, τέλος, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν αποτελούν τον κίνδυνο, αλλά είναι οι ίδιοι σε κίνδυνο.
(ΜΓ/ΕΙ)