27-03-2018 13:27
Ανακοίνωση Επιτροπής Μεταρρύθμισης Δικαστηρίων σχετικά με την παρουσίαση της Έκθεσης Εμπειρογνωμόνων για τη Μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων
Παρουσιάστηκε σήμερα, 27 Μαρτίου 2018 σε τελετή που έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Έκθεση των εμπειρογνωμόνων από το Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης της Ιρλανδίας (ΙΡΑ), οι οποίοι επιλέγηκαν από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεργάστηκε στενά με την SRSS για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρων Νικολάτος, οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρώην Προέδροι και Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δικαστές Πρωτόδικων Δικαστηρίων, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, η Εκτελούσα Χρέη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κα Θέα Πιερίδου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Κύπρου κ. Νικόλας Σάντης, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δώρος Ιωαννίδης, άλλοι αξιωματούχοι από τον κυβερνητικό και ιδιωτικό τομέα, o Βοηθός Διευθυντής του ΙΡΑ δρ Michael Mulreany, οι εμπειρογνώμονες δρ Brian Cawley, δρ James Connington, κ. Michael O’ Beirne και κα Olive Caulfield, η κα Ειρήνη Γεωργιοπούλου της SRSS, καθώς και ο πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Διευθυντής Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης, ο οποίος συντόνιζε το όλο Έργο κ. Γεώργιος Ερωτοκρίτου.
Το Έργο ξεκίνησε στις αρχές του 2017 και ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα έτος. Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί με το Ανώτατο Δικαστήριο, την Ένωση Δικαστών, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και άλλους φορείς, στην Έκθεση τους παρουσίασαν το ιστορικό της όλης προσπάθειας, ανέλυσαν τη σημερινή κατάσταση σε όλα τα Δικαστήρια της Κύπρου, προέβησαν σε συγκριτική ανάλυση των δεδομένων με άλλες χώρες, ιδιαίτερα ευρωπαϊκές και ανέλυσαν τις εισηγήσεις τους και τους υπαλλακτικούς χειρισμούς που μπορούν να γίνουν, ώστε το σύστημα να μεταρρυθμιστεί με απώτερο στόχο να γίνει πιο αποτελεσματικό και να εξαλειφθεί το φαινόμενο των καθυστερήσεων που μαστίζει τα Δικαστήρια τα τελευταία χρόνια. Τέλος, στην Έκθεση τους προβαίνουν σε εισηγήσεις ως προς τον καλύτερο τρόπο υλοποίησης των συστάσεων τους και παραθέτουν σχέδιο δράσης και οδικό χάρτη για υποβοήθηση της ομάδας που θα αναλάβει την υλοποίηση των εισηγήσεων για μεταρρύθμιση.
Μεταξύ των πολλών εισηγήσεων στις οποίες προβαίνουν οι εμπειρογνώμονες, περιλαμβάνονται:
(α) Η δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία θα πρέπει να ασχοληθεί, κατά κύριο λόγο, με τις καθυστερήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εξαλειφθούν, προτού το νέο σύστημα τεθεί σε εφαρμογή.
(β) Η σύσταση Δευτεροβάθμιου Εφετείου, μεταξύ Ανωτάτου Δικαστηρίου και Πρωτόδικων Δικαστηρίων.
(γ) Η δημιουργία Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Διοίκησης των Δικαστηρίων με στελέχη που είναι εξειδικευμένα στη διοίκηση δημόσιων οργανισμών.
(δ) Η εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας στα Δικαστήρια και η παροχή των απαιτούμενων ηλεκτρονικών μέσων στους δικαστές.
(ε) Η εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος μηχανογράφησης, ώστε όλες οι διαδικασίες στα Δικαστήρια να διεξάγονται ηλεκτρονικά.
(στ) Η εισαγωγή συστήματος ηχογράφησης των δικαστικών διαδικασιών.
(ζ) Η εισαγωγή νέων Κανονισμών και Πρακτικών που να επιτρέπουν την πιο αποτελεσματική διεξαγωγή της δικαστικής διαδικασίας.
(η) Η χρήση εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών.
(θ) Η εισαγωγή εντατικών επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους δικαστές και το προσωπικό των Δικαστηρίων.
(ι) Η βελτίωση της ασφάλειας στο χώρο των Δικαστηρίων.
(κ) Η άμεση βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, καθώς και η ασφάλεια στους χώρους όλων των Δικαστηρίων.
Η Έκθεση θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το Ανώτατο Δικαστήριο, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Επίσης, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.
Η παράδοση της Έκθεσης είναι η απαρχή των προσπαθειών για μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων, αφού εκκρεμούν και άλλα έργα, όπως η αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, η ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου, η ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου για αιτητές πολιτικού ασύλου, η μελέτη για εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων για την πρόσληψη και αξιολόγηση των Δικαστών, η οριστικοποίηση του νομικού πλαισίου για την ίδρυση της Σχολής Δικαστών και τέλος, η εισαγωγή της Ηλεκτρονικής Μηχανογράφησης των Δικαστηρίων.
(ΜΓ/ΣΧ)