«Οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν στις 10 Φεβρουαρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη μεταξύ των δυο μερών στην Κύπρο, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Μετά από τρεις μέρες συναντήσεων και διαβουλεύσεων ο Γενικός Γραμματέας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι τα μέρη δεσμεύτηκαν να διαπραγματευθούν με καλή πίστη στη βάση του σχεδίου του για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος μέσω χωριστών και ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων πριν από την 1η Μαΐου 2004.
Προς το σκοπό αυτό, τα μέρη θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν πάνω σε αλλαγές και να ολοκληρώσουν το σχέδιο από όλες τις απόψεις μέχρι τις 22 Μαρτίου 2004, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, ώστε να παραγάγουν τελικό κείμενο.
Στην απουσία μιας τέτοιας συμφωνίας, ο Γενικός Γραμματέας θα συγκαλέσει συνάντηση των δυο πλευρών – με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας ώστε να προσφέρουν τη συνεργασία τους – σε μια επικεντρωμένη προσπάθεια να συμφωνήσουν σε ένα τελικό κείμενο μέχρι τις 29 Μαρτίου.
Σε έσχατη ανάγκη, στην περίπτωση συνεχιζόμενου και επίμονου αδιεξόδου τα μέρη έχουν καλέσει το Γενικό Γραμματέα να χρησιμοποιήσει τη διακριτική του ευχέρεια για να οριστικοποιήσει το κείμενο που θα υποβληθεί σε δημοψηφίσματα στη βάση του σχεδίου του.
Επιπρόσθετα, τα μέρη έχουν συμφωνήσει πάνω στις άλλες εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα της 4ης Φεβρουαρίου 2004. Έχουν, επίσης, αποφασίσει τη σύσταση τεχνικής επιτροπής για οικονομικές και χρηματοδοτικές πτυχές της εφαρμογής της οποίας θα προεδρεύουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν εκδηλώσει τη δέσμευσή τους στη διαδικασία αυτή και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από αυτή.
Ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τις δεσμεύσεις αυτές, καθώς και τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποδεχθεί τη διευθέτηση και την προσφορά τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσβλέπει στην αξιοποίηση αυτής της βοήθειας και της βοήθειας άλλων, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στην Κύπρο την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου, με απευθείας συναντήσεις μεταξύ των δύο μερών, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα κ. Αλβαρο ντε Σότο. Οι τεχνικές επιτροπές για νόμους και συνθήκες θα επαναρχίσουν την ίδια μέρα.
Ο Γενικός Γραμματέας εξαίρει το εποικοδομητικό πνεύμα και την πολιτική βούληση που επέδειξαν τα δύο μέρη, καθώς και η Ελλάδα και η Τουρκία για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι αντιμετωπίζουν τώρα ιστορικές ευθύνες να φέρουν δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Κύπρο. Ο Γενικός Γραμματέας τους εύχεται επιτυχία και προσβλέπει σε στενή συνεργασία μαζί τους».