Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διάρκεια διαβουλεύσεων υπό την προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Γουινέας κ. Mamady Traore, ενημερώθηκαν από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία σχετικά με το τρίτο αναθεωρημένο του σχέδιο για λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Μετά την ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και απάντησε σε ερωτήσεις.
Στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας είπε: «Ενημέρωσα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και για τις πρόσφατες συνομιλίες μου στο νησί καθώς και για τις συνομιλίες που θα έχουμε στις 10 του μηνός στη Χάγη. Τους εξήγησα πού βρισκόμαστε υποδεικνύοντας ότι τώρα έχουμε το όνομα του κράτους, μια νέα Κυπριακή Δημοκρατία, που θα είναι ομοσπονδιακό και θα αποτελείται από δύο συστατικά κράτη, το Ελληνοκυπριακό Κράτος και το Τουρκοκυπριακό Κράτος, καθώς και το γεγονός ότι έχουμε κάνει κάποιες εισηγήσεις όσον αφορά τις διευθετήσεις για την ασφάλεια μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό αυτού του νησιού και το μόνο που ζητούμε από τους ηγέτες να πράξουν είναι να έρθουν στη Χάγη και να μας επιβεβαιώσουν ότι είναι διατεθειμένοι να θέσουν τη βασική συμφωνία σε δημοψήφισμα και να αφήσουν το λαό να αποφασίσει. Ελπίζω ότι όταν θα συναντηθούμε στη Χάγη θα έρθουν προετοιμασμένοι, όπως τους εισηγήθηκα, και έτοιμοι να μου δώσουν μια οριστική απάντηση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέρη θα μεταβούν στη Χάγη και θα πουν ναι, και ότι οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται στο νησί με τις μητέρες πατρίδες, την Τουρκία και την Ελλάδα, θα τους βοηθήσουν να καταλήξουν σε θετική απάντηση. Εάν η απάντηση είναι αρνητική, είπε ο κ. Ανάν, τότε ασφαλώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Επίσης θα σημαίνει ότι μια ενωμένη Κύπρος δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Απριλίου. Τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει, είπε, είναι πραγματικά και γνήσια - δεν είναι τεχνητά. Εάν δεν γίνει το δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου τότε δεν βλέπω πώς μπορούν να ενταχθούν μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Απριλίου.
Τα θέματα, συνέχισε, είναι ξεκάθαρα, είμαστε πολύ ειλικρινείς με τα μέρη και ασφαλώς αν απορρίψουν την πρόταση, τότε θα δούμε τις επιπτώσεις. Ασφαλώς, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, οι καλές μου υπηρεσίες είναι πάντοτε διαθέσιμες, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορώ να διατηρήσω τον ίδιο ρυθμό και τον ίδιο βαθμό εμπλοκής που είχαμε μέχρι τώρα.
Ο κ. Ανάν είπε επίσης ότι αν αυτή η ευκαιρία χαθεί δεν είναι σίγουρος πότε θα ξαναπαρουσιαστεί. Έχουμε ένα κύμα, πρόσθεσε, και αν πάμε με αυτό το κύμα τώρα, νομίζω θα είμαστε επιτυχείς. Αν το αφήσουμε να περάσει, δεν είμαι βέβαιος ότι θα παρουσιαστεί ξανά η ευκαιρία.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ανάν είπε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αλλά αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα για να γίνει αυτό και γνωρίζω, τόνισε, ότι οι ηγέτες μπορούν να επιστρατεύσουν τη σοφία και το θάρρος τους για να το αφήσουν να γίνει. Ο λαός, συνέχισε, θέλει λύση, θέλει να δει μια ενωμένη Κύπρο να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζω ότι οι ηγέτες θα τους δώσουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να μην τους στερήσουν να ακουστεί η φωνή τους.
Καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι είναι πάντα αισιόδοξος και προέτρεψε τους ηγέτες να είναι ανοιχτόμυαλοι, να αναλάβουν πολύ σοβαρές και εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με το λαό τους, και με τις δύο μητέρες πατρίδες και να μεταβούν στη Χάγη με εποικοδομητική διάθεση. Έχουν τη ευκαιρία να γράψουν ιστορία, τόνισε, και ελπίζω ότι δεν θα την αφήσουν να περάσει.