02-04-2018 13:16
Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε θέμα σχετικό με την υγεία. Το σύνθημα της φετινής Ημέρας είναι «Καθολική Κάλυψη Υπηρεσιών Υγείας: Για Όλους» και θεμελιώνεται στον καταστατικό χάρτη του ΠΟΥ, ο οποίος διακηρύσσει την υγεία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Με έρευνές του ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου ο μισός πληθυσμός παγκόσμια εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας, ενώ εκατομμύρια πολίτες οδηγούνται στην φτώχεια εξαιτίας ιδιωτικών πληρωμών και δαπανών για ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών που υιοθετήθηκαν από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών προωθούν την επίτευξη καθολικής κάλυψης υπηρεσιών υγείας μέχρι το 2030.
Η καθολική υγειονομική κάλυψη εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής υγείας, της πρόληψης και της θεραπείας, της αποκατάστασης και της ανακουφιστικής φροντίδας, χωρίς να χρειαστεί να υποστούν οικονομικές δυσκολίες. Ένας από τους κυριότερους στόχους της καθολικής υγειονομικής κάλυψης είναι η διατήρηση και η βελτίωση της υγείας και ταυτόχρονα η προστασία από τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχουν τα προβλήματα υγείας.
Αγαπητοί φίλοι,
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο στην πατρίδα μας. Η Κύπρος αποτελεί το μοναδικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο δεν υπάρχει καθολικό σύστημα ασφάλισης υγείας για όλο τον πληθυσμό. Το υφιστάμενο σύστημα υγείας της χώρας μας αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς παροχής υπηρεσιών, δημόσιο και ιδιωτικό, παρόμοιου μεγέθους, με λίγους δεσμούς και αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Ο δημόσιος τομέας χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ο ιδιωτικός τομέας χρηματοδοτείται ως επί το πλείστον από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η Παγκόσμια Διακήρυξη του ΠΟΥ για την Καθολική Υγειονομική Κάλυψη συνάδει με τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, ώστε κανείς να μην απειλείται από δυσβάσταχτες δαπάνες υγείας και η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη να μην εξαρτάται από την οικονομική του κατάσταση.
Ορόσημο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτελεί η ψήφιση του Νομοσχεδίου στις 16 Ιουνίου 2017, το οποίο προνοεί για την εφαρμογή του ΓεΣΥ σε δύο φάσεις: την 1η Ιουνίου 2019 εφαρμόζεται η εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας με προσωπικούς ιατρούς, ειδικούς ιατρούς, φάρμακα και κλινικά εργαστήρια, και ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2020, θα έχουμε την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Η εφαρμογή του ΓεΣΥ στην Κύπρο θα διασφαλίζει στους πολίτες της χώρας μας καθολική πρόσβαση, χωρίς εξαιρέσεις, σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας μέσα από ένα σύστημα καθολικό και λειτουργικό, αποδοτικό και οικονομικά βιώσιμο που θα παρέχει αποτελεσματική κοινωνική προστασία σε εκείνους που την έχουν ανάγκη με τρόπο που να σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων και τους πόρους που θα διαχειρίζεται.
Η εφαρμογή του ΓεΣΥ αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης στον έλεγχο των συνολικών δαπανών για την υγεία και στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές. Οι ευρύτερες δε επιδράσεις για την οικονομία θα είναι θετικές και πολύπλευρες. Η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας θα έχει θετικές επιδράσεις στην παρεχομένη φροντίδα υγείας, κυρίως όσον αφορά στην ποιότητα των υπηρεσιών, στην ισότιμη πρόσβαση όλων σε αυτές και στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού.
Μέσα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ διασφαλίζουμε ότι οι διαθέσιμοι πόροι τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα θα αξιοποιούνται στον μέγιστο βαθμό, με αποτέλεσμα την εξομάλυνση της αγοράς. Με την εισαγωγή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας όλοι οι πολίτες αποκτούν ίση πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα με πολύ σημαντικό στοιχείο την αρχή της ελεύθερης επιλογής παρόχου υπηρεσιών υγείας που προνοείται στο ΓεΣΥ, χωρίς να αναγκάζονται να αποταμιεύουν, αφού η συμβολή θα καθορίζεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα έκαστου πολίτη. Με αυτές τις ρυθμίσεις αναμένεται να απαλειφθούν οι ανισότητες στις δαπάνες υγείας που καταγράφονται στην Κύπρο συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, έτσι ώστε να οδηγηθούν στην αυτονόμηση και στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, αναβαθμίζοντας, μεταξύ άλλων, τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς όφελος των ασθενών. Επιπρόσθετα, η προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας, η ίδρυση Πανεπιστημιακών Κλινικών και η δημιουργία Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής θα συνθέσουν τους πυλώνες για την ολική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του τομέα της Υγείας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ασθενείς πως εργαζόμαστε συστηματικά, με αποφασιστικότητα και προσηλωμένοι για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας. Μιας μεταρρύθμισης που αποτελεί απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας και χρέος της πολιτείας απέναντι στους πάσχοντες. Ο τελικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν στους Κύπριους να απολαμβάνουν βελτιωμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, αντάξιες των υπηρεσιών ενός σύγχρονου κράτους προνοίας. Παράλληλα, με τις προωθούμενες αλλαγές, επενδύουμε στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι μέσα από ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών, θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν περαιτέρω εξειδίκευση σε υγιές εργασιακό περιβάλλον.
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα τέλος να συγχαρώ τους λειτουργούς του Υπουργείου και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Είμαι βέβαιος πως θα έχετε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και θα ακούσετε πολλά ενδιαφέροντα που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
(ΜΚΥ/ΕΛ/ΕΙ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα