12-06-2020 18:31
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή έναρξης των εργασιών του SDSN-Κύπρου Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου
Φίλες και φίλοι,
Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που απευθύνω χαιρετισμό στην ιδρυτική τελετή του Παραρτήματος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (SDSN-Κύπρου). Η εξόχως σημαντική αυτή εξέλιξη ορόσημο για την πατρίδα μας αποτελεί άλλη μία απτή απόδειξη του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, της μεθοδευμένης αντίδρασης, αλλά και της βούλησή μας ως Κυβέρνησης να ενισχύσουμε περεταίρω τις προσπάθειες και να βελτιώσουμε τις επιδόσεις που παρουσιάζει η χώρα μας όσον αφορά την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, η καθοριστική αυτή πρωτοβουλία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και φορέων και πολιτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη βάση των μεταξύ τους συνεργειών και της αξιοποίησης των γνώσεων και της εμπειρίας τους αναγνωρίζεται σημαίνουσα και καθοριστική στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την υλοποίηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης: στόχοι, οι οποίοι, αναμφίβολα, αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας, στη βάση της διασφάλισης της οικολογικής ακεραιότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της οικονομικής ευημερίας.
Πιο συγκεκριμένα προς την κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων που ως κράτος καλούμαστε να διαχειριστούμε και εν συνεχεία την επίτευξη αλλά και την όσον το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των εν λόγω στόχων, το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου, μεταξύ άλλων, θα επικεντρώσει τη δραστηριοποίησή του:
-Στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και δράσεων.
-Στην ενίσχυση της συνεργασίας όλων των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων.
-Στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την ανάδειξη του ρόλου και της ευθύνης που ο καθένας έχει σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο για την διαμόρφωση αειφόρων κοινωνιών.
-Στην ενδυνάμωση των νέων στα θέματα της αειφορίας και στην ενεργό εμπλοκή τους στο συσχεδιασμό και στην υλοποίηση των σχετικών με την αειφορία πολιτικών.
-Στην περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη από την πρώτη παιδική ηλικία και δια βίου στο πλαίσιο της τυπικής, μη-τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης.
Λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη του ανθρώπινού μας δυναμικού, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα, ως σημαντικός εταίρος, να συνεισφέρει ενεργά και ουσιαστικά στον κοινό αυτό σκοπό της προώθησης των εν λόγω ευγενών ιδεωδών και την ανάδειξή τους σε στόχους ανάπτυξης, πέραν από τον τόπο μας και διεθνώς: σκοπός ο οποίος αποτελεί και τον θεματικό άξονα των 17 στόχων στους οποίους εδράζεται η Παγκόσμια Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030, η οποία καθορίστηκε και υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών το 2015.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, φίλες και φίλοι, σε μια εποχή μεστή ποικίλων κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων, η επιστάμενη προσπάθεια επίτευξης των 17 στόχων που έχουν οριστεί στην Ατζέντα συνιστά πυξίδα ανάπτυξης και όαση για την ανθρωπότητα.
Όπως έχω προαναφέρει, αντιλαμβανόμενοι πλήρως την επιτακτική ανάγκη ανάληψης ουσιαστικών και αποτελεσματικών δράσεων μέσω των οποίων θα διασφαλιστεί η αειφορία του πλανήτη, διαμορφώσαμε μία συνεκτική πολιτική στο πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων, εθνικών νομοθεσιών και στρατηγικών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ανάμεσα σε άλλα:
-Επικυρώσαμε τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.
-Συμμετέχουμε ενεργά στις ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη της «Πράσινης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας», ως της πιο φιλόδοξης, ίσως, πολιτικής της Ευρώπης στα σχετικά θέματα.
-Υιοθετήσαμε τη Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της οποίας η Κύπρος έχει αναπτύξει τη δική της Εθνική Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία έχει αναγνωρισθεί παγκόσμια ως το καλύτερο παράδειγμα διεθνούς πρακτικής.
-Διαμορφώσαμε μηχανισμό παρακολούθησης της υλοποίησης των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
-Επιδιώξαμε την αξιοποίηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, για την προώθηση έργων για την αειφορία των πόλεων, την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, της προστασίας των θαλασσών και των ακτών μας.
-Ετοιμάσαμε τη Στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, έχοντας ως μέλημά μας τη διασφάλιση της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής τους αειφορίας.
-Προωθούμε μέτρα και πολιτικές για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
-Επιδιώκουμε τη μετάβασή μας στην κυκλική οικονομία.
-Εφαρμόσαμε το Γενικό Σύστημα Υγείας, αναγνωρίζοντας ότι η Υγεία δεν είναι αγαθό των λίγων, αλλά δικαίωμα του καθενός.
-Υιοθετήσαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023.
-Προωθήσαμε και καθιερώσαμε ως οριζόντιο άξονα στην Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
-Προωθούμε πολιτικές για την ενίσχυση της αειφόρου επιχειρηματικότητας.
-Ολοκληρώσαμε την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
-Ολοκληρώσαμε τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα.
-Δημιουργήσαμε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
Την ίδια στιγμή, είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που μπορώ να αναφέρω πέραν της εντατικοποίησης των δράσεων της σε τοπικό επίπεδο, ότι η Κύπρος έχει ήδη αναλάβει ηγετικό περιφερειακό ρόλο όσον αφορά την προώθηση των εν λόγω στόχων. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειώσω ότι ως χώρα συμμετέχουμε ενεργά στον εποικοδομητικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση των διεθνών περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων. Αξίζει επίσης να επισημάνω πως η πρωτοβουλία της Κύπρου για τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία υιοθετήθηκε το 2016 από όλες τις χώρες της Μεσογείου στην Κύπρο, η οποία υλοποιείται με επιτυχία υπό την Προεδρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημαίνουσα είναι και η Προεδρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, στοιχείο της αναγνώρισης του ενεργού ρόλου που η Κύπρος διαδραματίζει στα σχετικά θέματα.
Θα ήταν παράλειψη εάν δεν έκανα μνεία στην εξίσου σημαντική πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει ως Κύπρος, η οποία σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ενδεικτική της αναγνώρισης που η Κύπρος τυγχάνει σε σχέση με τις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνει και υλοποιεί σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την επίτευξη της παγκόσμιας ατζέντας είναι η συνδιοργάνωση το 2022 στην Κύπρο με τα Ηνωμένα Έθνη της Υπουργικής Συνόδου, σύνοδος η οποία διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια με τη συμμετοχή 80 και πλέον χωρών, και η οποία αφορά την κυκλική οικονομία, τον αειφόρο τουρισμό και την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη.
Φίλες και φίλοι,
Αν κάτι κατέδειξε ξεκάθαρα η πανδημία του κορωνοϊού είναι πως, για την ουσιαστική ανταπόκριση στις άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο αυτής ή και άλλων ανάλογων κρίσεων, ύψιστης σημασίας είναι η λήψη κοινής συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η στενή συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, στην οποία μάλιστα η Κύπρος πρωτοστάτησε, συνέβαλε τα μέγιστα στον μετριασμό του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας μέσα από τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, τη διασφάλιση της παροχής ιατρικού εξοπλισμού και βασικών προμηθειών, την παροχή ισχυρής οικονομικής υποστήριξης στις επιχειρήσεις και στις οικονομίες μας.
Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε να πράξουμε ακόμη πολλά. Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοβουλίες όπως αυτή του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου, καίριας σημασίας προς την εφαρμογή και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορούν παρά να τυγχάνουν της αμέριστης στήριξης και συμπαράστασής μας.
Φίλες και φίλοι, πριν κλείσω θα ήθελα να σημειώσω ότι η πανδημία πέραν από υγειονομική και κατ’ επέκταση ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, είναι πρωτίστως περιβαλλοντική κρίση, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, της καταστροφής της βιοποικιλότητας, της επικράτησης ενός αναπτυξιακού μοντέλου και ενός τρόπου ζωής ασύμβατου με τις αρχές της αειφορίας.
Με αφορμή την πανδημία, αυτό που πρέπει αν αντιληφθούμε είναι ότι οι στόχοι της Αειφόρου Ανάπτυξης, αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση, άλλων ανάλογων κρίσεων όπως η συγκεκριμένη. Η συλλογική και κοινωνική ευθύνη, όπως επίσης και η αλλαγή συμπεριφορών, απαιτεί οργανωμένες, συλλογικές και στοχευμένες πρωτοβουλίες όπως η δικής σας.
Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήταν παράλειψη αν προτού κλείσω την παρέμβασή μου δεν συνέχαιρα τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης, Καθηγητή Jeffrey Sachs, όσο το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κύπρου καθώς και το Πανεπιστήμιο Frederick, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ινστιτούτο Κύπρου που συμμετέχουν στο συμβούλιο του Δικτύου Κύπρου, όπως επίσης και όλους όσοι συμμετέχουν στο Δίκτυο, αλλά και ταυτόχρονα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και εγώ προσωπικά στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία η οποία μπορεί να καταστήσει την Κύπρο μας, τόπο αειφορίας.
Σας ευχαριστώ
(ΡΜ/ΝΝ)