Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-05-2018 10:29

Χαιρετισμός Διευθύντριας ΓΤΠ κας Σόφης Μιχαηλίδου στη συνέντευξη Τύπου για την ίδρυση και λειτουργία Ερευνητικών Κέντρων (Αρχείο Εφημερίδων) στους Δήμους Πάφου και Αγίας Νάπας

 Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, αφού ολοκληρώνεται μια διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και περίπου ένα χρόνο, με στόχο την καλύτερη, ευκολότερη, οικονομικότερη αλλά και πιο πρακτική εξυπηρέτηση όλων των πολιτών της χώρας μας.

Σήμερα λοιπόν, με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με τους Δήμους Πάφου και Αγίας Νάπας για τη λειτουργία Ερευνητικού Κέντρου στους δύο Δήμους, ολοκληρώνεται η πλήρης αποκέντρωση του Αρχείου Εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, αφού πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης από κάθε πόλη της ελεύθερης Κύπρου. Σήμερα, το σημαντικό αυτό μέρος του Αρχείου μας είναι προσβάσιμο, και από το 2016 εντελώς δωρεάν ύστερα από Προεδρική απόφαση, στα Ερευνητικά Κέντρα του Γραφείου μας σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, με τα εγκαίνια του τελευταίου να τελούνται στις 14 Μαΐου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Οι δημότες της Πάφου και της ελεύθερης Αμμοχώστου θα μπορούν πλέον να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες εφημερίδες σε ψηφιακή μορφή στην πόλη τους.

Το Αρχείο Εφημερίδων του ΓΤΠ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρχεία ελληνόφωνων, αγγλόφωνων και τουρκόφωνων εφημερίδων, που εκδίδονται στην Κύπρο από το 1878. Στο πλαίσιο του στόχου που έθεσε το Γραφείο μας για τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου Αρχείου, επιδιώξαμε και εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ψηφιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο υλικό. Με πρότασή μας, με την ονομασία «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ», και σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου πετύχαμε συγχρηματοδότηση για σκοπούς ψηφιοποιήσης αρχειακού υλικού συνολικού ύψους €1.208.000,00.

Η προσπάθειά μας θα συνεχίσει μέχρι να  καταγραφεί ολόκληρο το αρχείο Τύπου του ΓΤΠ αλλά και των πάνω από 500.000 φωτογραφιών που διαθέτουμε. Ένα αρχείο, που αποτελεί καταγραφή 140 χρόνων Ιστορίας και πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων μας.

Στην Κύπρο μας,  η πνευματική κληρονομιά αναδεικνύεται σταδιακά ως ένα πεδίο που εμπνέει υπερηφάνεια. Η προστασία των πολιτιστικών και ιστορικών αυτών στοιχείων λοιπόν, είναι απαραίτητη ως νήμα που δένει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων μας.   Είμαι υπερήφανη που το Γραφείο του οποίου προΐσταμαι συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια αλλά και για την αγάπη, συνέπεια και αίσθημα ευθύνης που καταθέτουν καθημερινά  οι συνεργάτες μου: Ελέγκω, Αλέξης, Βάσος, Χρίστος, Στέλιος, Μαρίνος και Γιώργος.

Αλλά αισθάνομαι και έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσω τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων, τόσο για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όσο και για την παραχώρηση του προσωπικού και των χώρων όπου θα στεγαστούν τα Ερευνητικά Κέντρα του Γραφείου μας, στο Μουσείο Θάλασσας στην Αγία Νάπα και στο κτήριο της Παλαιάς Ηλεκτρικής στην Πάφο.

Ιδιαίτερα όμως θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους Δημάρχους κ.κ. Φαίδωνος και Καρούσο,  για την προσωπική τους εμπλοκή και πίστη στην προσπάθεια αυτή, αφού με τη δημιουργία Κέντρων Ερευνάς Τύπου στους Δήμους τους, όχι μόνο εξυπηρετούν τους δημότες τους αλλά δηλώνουν έμπρακτα το διαχρονικό τους παρόν στη διαφύλαξη, την προβολή και στη δημιουργία Ιστορίας και Πολιτισμού.

Ευχαριστώ όλους και καλή δουλειά.

(ΜΛ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα