Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-12-2020 14:43

Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί με ταχύτητα, όταν τα δεδομένα το επιτρέψουν και φθάσει η στιγμή για την έναρξη του εμβολιασμού του κυπριακού πληθυσμού. Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δρ Όλγα Καλακούτα, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Υγείας και άρχισε ήδη να υλοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης προετοιμασίας.

Παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού για COVID-19

Η εξασφάλιση των εμβολίων, εξήγησε η κ. Καλακούτα, «γίνεται μέσω κεντρικής διαδικασίας από την ΕΕ και είναι κοινή για όλα τα κράτη μέλη, είτε πρόκειται για πλούσιες χώρες, είτε για λιγότερο πλούσιες είτε για χώρες με μικρό πληθυσμό είτε μεγαλύτερες χώρες. Δηλαδή, μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τον πληθυσμό μας τα εμβόλια που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερα ασφαλείς».

Αυτό που επιτεύχθηκε, μέσω των συμφωνιών που έχουν συναφθεί «είναι πολύ σημαντικό, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, μεταξύ άλλων, ποια θα είναι η ροή των εμβολίων. Το πότε θα παραλαμβάνονται οι διάφορες ποσότητες δηλαδή, διότι θα μπορούμε να γνωρίζουμε ταυτόχρονα και πόσα εμβόλια θα είναι καθοδόν για τη χώρα μας και ανάλογα θα προγραμματιζόμαστε».

Για την προετοιμασία της Κύπρου σε ό,τι αφορά στον απαραίτητο υποστηρικτικό εξοπλισμό η κ. Καλακούτα ανέφερε ότι «μέσα από τις συμφωνίες γνωρίζουμε και τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να γίνεται η συντήρηση του εμβολίου της κάθε μιας από τις έξι εταιρείες. Για παράδειγμα, τα δύο πρώτα εμβόλια, χρειάζονται κάποια διαδικασία συντήρησης, το ένα στους -75 βαθμούς και το άλλο λίγο πιο πάνω αλλά πάλι σε χαμηλές θερμοκρασίες».

Προς το σκοπό αυτό, «έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Είναι δεδομένο ότι η φύλαξη θα είναι κεντρική. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στην ημερομηνία παραλαβής των δύο τεράστιων ψυγείων που θα χρειαστούμε για να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλούς συντήρησης των εμβολίων, άρα είμαστε μέσα στον προγραμματισμό μας».

Για τις ημερομηνίες παραλαβής των πρώτων ποσοτήτων, η κ. Καλακούτα παρουσίασε σχετικούς πίνακες, τονίζοντας ότι «αναμένεται τον Ιανουάριο η πρώτη παρτίδα του εμβολίου της Pfizer- Biontech, ενώ εκτιμάται ότι για τη Moderna η αξιολόγηση θα γίνει στα μέσα του Γενάρη, και πρέπει να περιμένουμε λίγο. Στην περίπτωση της AstraZeneca ακόμα να ζητηθεί αδειοδότηση, οπόταν πρέπει να γίνει μετακίνηση της αρχικής ημερομηνίας παραλαβής».

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έτοιμα τα αντανακλαστικά μας για να μετακινούμε τις ημερομηνίες ανάλογα με τις εξελίξεις και να είμαστε ανά πάσα στιγμή σε θέση να ανταποκριθούμε ανάλογα. Να γνωρίζουμε δηλαδή τη ροή των ποσοτήτων κάθε μήνα και ανάλογα να προσαρμοζόμαστε».

Η  παραλαβή εμβολίων, η παρακολούθηση της διαδικασίας εμβολιασμών αλλά και η παρακολούθηση των αποθεμάτων, θα γίνεται μέσω «ενός λογισμικού το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και για να παρακολουθούμε τα εμβόλια κατά τη διαδρομή τους από το χώρο φύλαξης μέχρι το Κέντρο Εμβολιασμού».

Στην πλήρη εξέλιξη της διαδικασίας, θα υπάρχει δυνατότητα για να λειτουργήσουν 38 Κέντρα Εμβολιασμού, ένα σε κάθε κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Είμαστε τυχεροί διότι έχουμε τη γνώση και την υποδομή και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό».

Σε κάθε κέντρο εμβολιασμού, εξήγησε η κ. Καλακούτα, «θα υπάρχει δυνατότητα για να λειτουργούν μέχρι και τρία συνεργεία εμβολιασμού ταυτόχρονα». Στις περιπτώσεις εξάλλου όπου ο χώρος το επιτρέπει, «θα προτιμήσουμε να λειτουργούμε περισσότερα συνεργεία παρά να λειτουργούμε περισσότερα Κέντρα Εμβολιασμού, διότι έτσι θα γίνει και εξοικονόμηση προσωπικού αλλά και εξοπλισμού». «Ταυτόχρονα μελετούμε για κάποιους μεγάλους χώρους εκδηλώσεων στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν εμβολιασμοί. Στόχος είναι να μην υπάρχουν εμβόλια φυλαγμένα. Τα μόνα φυλαγμένα θα είναι η δεύτερη δόση για τον κάθε πολίτη που εμβολιάζεται με την πρώτη δόση, ώστε να μην υπάρχει ρίσκο αν καθυστερήσει κάποια παράδοση στη συνέχεια», σημείωσε.

Σύμφωνα με το πλάνο, «για τα άτομα που βρίσκονται σε νοσοκομεία και ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, θα πηγαίνουν τα συνεργεία μας να εμβολιάζουν τους ασθενείς. Έγιναν ήδη επαφές τόσο με τον ΠΑΣΙΝ όσο και με τον ΟΚΥπΥ και θα μας βοηθήσουν και αυτοί μάλλον με δικό τους προσωπικό». Επιπρόσθετα, «έχουμε τις κινητές μονάδες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν κυρίως στις κλειστές δομές όπως είναι οι στέγες ευγηρίας που θα είναι από τους πρώτους χώρους στους οποίους θα γίνουν εμβολιασμοί».

«Υπάρχει δυνατότητα, να λειτουργούν ταυτόχρονα μέχρι και 100 διαφορετικά συνεργεία και όπως το υπολογίζουμε, υπό ομαλές συνθήκες θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιάζεται ένα άτομο κάθε 6 λεπτά αφού οι εμβολιασμοί θα αρχίζουν στις 8 το πρωί και θα συνεχίζονται μέχρι τις 6 ή 7 το βράδυ, ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρχει», υπογράμμισε η δρ Καλακούτα.

Ο εμβολιασμός, συνέχισε, «θα γίνεται μόνο με ονομαστικά ραντεβού ή αν πρόκειται για ομάδες, θα γνωρίζουμε από προηγουμένως τους αριθμούς για να είμαστε προετοιμασμένοι. Ένα ραντεβού θα μπορεί να προγραμματιστεί μέσω του λογισμικού και θα μπορεί να το προγραμματίσει ηλεκτρονικά ένα άτομο για τον εαυτό του ή για τον πατέρα ή τη μητέρα του ή κάποιο άλλο άτομο που δεν χειρίζεται το διαδίκτυο».

«Το λογισμικό για τον εμβολιασμό, θα έχει τρεις “πύλες”. Την πύλη δικαιούχων, την “πύλη” που θα αφορά τα κέντρα εμβολιασμών και την “πύλη” δεδομένων που θα λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Αμέσως μόλις προγραμματιστεί ηλεκτρονικά ένα ραντεβού, «το άτομο θα λαμβάνει γραπτό μήνυμα στο κινητό του και υπάρχει και δυνατότητα για αποστολή υπενθύμισης τόσο για την πρώτη δόση όσο και για τη δεύτερη. Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού αν και στην αρχή θα χρησιμοποιούμε και τη γνωστή σε όλους μας παραδοσιακή κάρτα εμβολιασμών».

Το λογισμικό, θα είναι επίσης σε  θέση να επιτρέπει ή να θέτει φραγή στον προγραμματισμό ενός ραντεβού. «Εάν για παράδειγμα τη δεδομένη στιγμή βάσει του πλάνου μας εμβολιάζονται άτομα άνω των 80 ετών και προσπαθήσει κάποιος που είναι 75 χρόνων να προγραμματίσει ραντεβού, τότε το σύστημα θα του βάζει φραγή», εξήγησε.

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς θα έχουν τα άτομα που διαμένουν αλλά και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, τα οποία νωρίζουμε ότι είναι γύρω στις 5,000 άτομα, άρα από το τώρα ξέρουμε ότι θα χρειαστούμε 10,000 δόσεις και έχει ήδη προωθηθεί το ζήτημα για την εξασφάλιση συναίνεσης, είπε η κα Καλακούτα.

Προετοιμασία έχει γίνει και για τις διάφορες ηλικιακές ομάδες «για παράδειγμα ξέρουμε ότι έχουμε γύρω στις 33,000 άτομα άνω των 80 ετών, άλλες περίπου 33,000 πάνω των 70 και έτσι γίνεται από τώρα ο προγραμματισμός».

«Ο ευρύς εμβολιασμός αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το καλοκαίρι λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα για την ροή των ποσοτήτων που θα φθάνουν στην Κύπρο. Εμείς εξαρτόμαστε από το τι μας έχει λεχθεί κατά την υπογραφή των συμφωνιών», δήλωσε.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα γίνεται μια φορά ή αν θα χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός κάθε χρόνο, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρίστος Πέτρου εξήγησε ότι «αυτό δεν μπορούμε ακόμα να το γνωρίζουμε. Αρκεί να σας πω ότι οι πρώτοι εθελοντές που πήραν το εμβόλιο, το πήραν στις αρχές του καλοκαιριού, άρα αυτό είναι κάτι το οποίο θα το ξέρουμε σε ένα χρόνο. Το πρώτο καταληκτικό σημείο, το οποίο τώρα γνωρίζουμε, είναι ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την σοβαρή νόσο άρα στοχεύουμε, για να μειώσουμε τις νοσηλείες μαζί με τους θανάτους».

Από την κλινική μελέτη, πρόσθεσε ο κ. Πέτρου, «δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα για τα άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό και εμβολιάζονται στη συνέχεια. Σίγουρα όμως, ειδικά για τα ασυμπτωματικά άτομα, το εμβόλιο θα παρέχει μεγαλύτερο προστασία από αυτή καθαυτή τη μόλυνση».

«Το κάθε εμβόλιο θα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.  Κάποια δοκιμάζονται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ηλικιακού ή άλλων χαρακτηριστικών. Από τη στιγμή που τα εμβόλια θα έρχονται με το σταγονόμετρο δεν θα έχουμε επιλογή, αρκεί να έχουμε γνώση για την ασφάλεια τους. Κάποια μπορεί να συστήνονται για ένα πληθυσμό, κάποια μπορεί να μην συστήνονται. Όσα εμβόλια εγκριθούν, θα εγκριθούν στη ίδια βάση των κριτηρίων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας», επεσήμανε ο κ. Πέτρου.

Στην επιστημονική επιτροπή οι εισηγήσεις των εμπορικών κέντρων

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον γίνονται σκέψεις από την Κυβέρνηση για επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου υπέδειξε ότι «ως δεδομένο υπάρχει η απόφαση της περασμένης εβδομάδας. Εμείς περιμένουμε, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως λαμβάνουμε αποφάσεις, είτε για περαιτέρω μέτρα είτε για χαλάρωση κάποιων μέτρων. Η επιδημιολογική εικόνα δεν δείχνει προς το παρόν κάποια διαφοροποίηση».

Ερωτηθείς εάν υπήρξε κάποια απόφαση κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί με τους εκπροσώπους των εμπορικών κέντρων, είπε, «δεν καταλήξαμε κάπου. Δεν είναι θέμα δεύτερων σκέψεων, αξιολογούμε τα δεδομένα. Δεν υπάρχει κάτι που να μας καθοδηγεί προς τις αποφάσεις μας με την έννοια ότι δεν υπάρχει προηγούμενο μιας τέτοιας κατάστασης. Εμείς συνεχώς αξιολογούμε τα δεδομένα και παίρνουμε αποφάσεις. Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα, η συζήτηση γίνεται στη βάση της επαναξιολόγησης. Οι ιδιοκτήτες έχουν στείλει κάποιες εισηγήσεις ως προς την επίβλεψη των μέτρων αυτών, τα έχω προωθήσει στην επιστημονική ομάδα. Αν οι ειδικοί εισηγηθούν κάτι θα αξιολογηθεί. Αυτό το τόνισα και στην τηλεδιάσκεψη, ότι δηλαδή, θα προωθήσω τις εισηγήσεις τους στην επιστημονική επιτροπή και θα αναμένω τις δικές τους εισηγήσεις».

Επίσης, τόνισε ο Υπουργός Υγείας, «πρέπει να πούμε ότι όντως μας έχουν προβληματίσει ομολογώ, οι εικόνες συγχρωτισμού σε εμπορικούς δρόμους διότι τι να συμπεράνουμε ότι περιορίζουμε το εμπόριο και παρατηρείται συνωστισμός κάπου αλλού; Αυτό είναι σίγουρα στους προβληματισμούς μας».

Αίτημα για άρση των περιορισμό που αφορούν στον εκκλησιασμό

Για το αίτημα για αλλαγή των περιορισμών που βρίσκονται σε εφαρμογή και αφορούν τον εκκλησιασμό, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «θα ήταν πιο ορθό να κάνουμε όλοι μαζί έκκληση στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα. Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά στο σημείο που ο κόσμο τα τηρεί. Εάν ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητά τους και δεν τα τηρεί, τότε δεν είναι αποτελεσματικά. Όσον αφορά τον εκκλησιασμό, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη των πιστών να εκκλησιαστούν τις ημέρες των γιορτών, αλλά προτεραιότητά μας είναι η Δημόσια Υγεία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Όλα αξιολογούνται. Εγώ θέλω να μεταφέρω την ανάγκη τήρησης των μέτρων, τη σοβαρότητα της κατάστασης και όχι το πώς και που θα αλλάξουμε τα μέτρα. Χρειάζεται να αποκτήσουμε όλοι ατομική και συλλογική ευθύνη. Βλέπουμε ότι μια μερίδα του πληθυσμού δεν τηρεί τα μέτρα. Πλέον είμαστε οριακά».

Απάντηση σε επικρίσεις για αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας

Ο Υπουργός Υγείας, ακολούθως, διαφώνησε με την άποψη που εκφράζεται από διάφορους κύκλους για αποτυχία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί σωστά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τους οίκους ευγηρίας, ανέφερε ότι «δεν είναι εφικτό να γίνεται έλεγχος ταχείας διάγνωσης κάθε μέρα. Με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να κάνουμε ελέγχους κάθε μέρα και στα σχολεία; Εμείς είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχουμε θεσμοθετήσει να γίνονται τεστ στα γηροκομεία στο προσωπικό κάθε εβδομάδα και όμως κατηγορούμαστε. Είμαστε η μόνη χώρα που από το περασμένο καλοκαίρι κάναμε τρία προγράμματα μοριακών εξετάσεων στους οίκους ευγηρίας. Είμαστε η μόνη χώρα που απαγορεύσαμε τις επισκέψεις, κάναμε δύο διαφορετικά πρωτόκολλα και από τη Δευτέρα οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μαζί με Αστυνομικό επισκέπτονται στέγες ευγηρίας για να κάνουν και έλεγχο με την Αστυνομία. Εγώ προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου πει μια χώρα που έχει κάτι περισσότερες ενέργειες από ότι εμείς».

«Λένε πολλοί ότι έπρεπε να κλείσουμε πιο νωρίς. Τα μέτρα είναι αποδεκτά εφόσον ο κόσμος καταλαβαίνει την αιτιολόγησή τους. Αν αρχές του Νοέμβρη παίρναμε παγκύπρια τα μέτρα που πήραμε σε  Λεμεσό και  Πάφο, ποια θα ήταν η αντίδραση όλων αυτών; Δεν μπορείς να ρισκάρεις την ψυχολογία του κόσμου προληπτικά.

Όλες οι χώρες πήραν μέτρα από το Νοέμβριο. Καμία χώρα δεν έχει χαλαρώσει τα μέτρα. Η μόνη που είχε χαλαρώσει τα μέτρα ήταν η Αγγλία και χθες το Λονδίνο αποφάσισε ότι πάει στην κατηγορία της αυστηροποίησης. Η Ελλάδα είχε ανακοινώσει χαλάρωση των μέτρων και τώρα το ανέβαλε μέχρι το Γενάρη. Εμείς είχαμε την ευχέρεια και μας το επέτρεπαν τα δεδομένα να πάρουμε μόλις την περασμένη εβδομάδα περιοριστικά μέτρα. Και αυτά τα μέτρα είναι τα μέτρα που προσβλέπουν άλλες χώρες για όταν θα πάνε σε χαλάρωση. Άρα που το στηρίζει κάποιος να λέει ότι αποτύχαμε; Το περιμέναμε, προετοιμαστήκαμε, από τον Σεπτέμβριο παίρνουμε μέτρα. Κάναμε 90 διαφορετικά πρωτόκολλα. Άρα εάν κάποιος δει σε όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, είμαστε σε πιο καλό σημείο. Είμαστε η πρώτη χώρα μαζί με την Ελλάδα, που υιοθετήσαμε τα μαζικά rapid tests. Αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα, μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα και δεν θέλω να κατηγορηθώ ότι ο Υπουργός έλεγε ότι είμαστε σε καλύτερη μοίρα και τελικά πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα.

Το προληπτικό lockdown δεν έχει αποτέλεσμα όταν δεν έχει διάρκεια και όσες χώρες το έκαναν για να ανοίξουν Χριστούγεννα δεν κατάφεραν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.

Κρατικός Προϋπολογισμός και Υγεία

Σε ερώτηση για το πόσο θα επηρεάσει η μη ψήφιση του προϋπολογισμού τον τομέα της Υγείας και συγκεκριμένα τη διαδικασία αγοράς εμβολίων, ο Υπουργός Υγείας υπέδειξε ότι «οι επιπτώσεις στον τομέα της υγείας θα είναι μεγάλες. Είναι τα φάρμακα, είναι οι εξειδικευμένες θεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς μας. Μιλάμε για πολλές ασθένειες, άρα η μη ψήφιση του προϋπολογισμού θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της υγείας. Η εξασφάλιση εμβολίων σαφώς και θα επηρεαστεί, αλλά τα εμβόλια είναι ίσως ένα μικρό πρόβλημα από τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού αυτή τη στιγμή. Είναι και τα θέματα που αφορούν το ΓεΣΥ».

(MKY)