Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2022 15:34

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στη συνέντευξη Τύπου για το 23ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Είναι με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά που σας παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου είναι ένας κορυφαίος θεσμός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, και πραγματοποιείται, όπως πάντα, σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο.

Μετά από μια δύσκολη διετία, κατά την οποία όλοι δοκιμαστήκαμε από την πανδημία, και δυο συνεχόμενες αναβολές -το 2020 και το 2021- φέτος έγινε εφικτό να διοργανωθεί το 23ο Φεστιβάλ. Στο φετινό Φεστιβάλ θα έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στο κοινό εννέα εξαιρετικά έργα, οκτώ από ομάδες του εξωτερικού και ένα από την Κύπρο.

Από το 1998, την πρώτη χρονιά διοργάνωσης του θεσμού, το Φεστιβάλ έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει πρωτοποριακές παραστάσεις από ομάδες χορού από το εξωτερικό, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην προώθηση του σύγχρονου χορού στην Κύπρο. Ο θεσμός συνέβαλε σημαντικά και στην ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου και των σχέσεων μεταξύ της χορευτικής κοινότητας Κύπρου και άλλων χωρών. Μέσω του Φεστιβάλ ενθαρρύνεται η κινητικότητα των καλλιτεχνών και δίνεται πρόσφορο έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες με επαγγελματίες του χορού στην Κύπρο.

Μετά από δυο δεκαετίες ο θεσμός έχει καταφέρει να χτίσει ένα πιστό κοινό που συνεχώς μεγαλώνει και γίνεται πιο ευρύ, αφού αγκαλιάζεται απ’ όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα, από επαγγελματίες του τομέα του χορού και μη. Είναι σημαντικό ότι, παράλληλα με την εξέλιξη του Φεστιβάλ, εξελίχθηκε και το κοινό της Κύπρου, έγινε πιο δεκτικό σε νέες ιδέες και νέες μορφές χορού και απέκτησε ψηλότερες απαιτήσεις.

Ενδεικτικό της αναγνώρισης της οποίας τυγχάνει ο θεσμός σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι το γεγονός ότι το Φεστιβάλ έχει λάβει το EFFE LABEL από την πλατφόρμα «Europe for Festival, Festivals for Europe».

Δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στη διαχρονική και πολύτιμη συνεργασία των Πρεσβειών στην Κύπρο για την επιτυχία του θεσμού. Το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμβολή και στήριξή τους.

Επιθυμώ, τέλος, να ευχαριστήσω την πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Έργων, για τη δουλειά που έχει επιτελέσει, καθώς και τους λειτουργούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την προαγωγή του πολιτισμού, του μόνου ισχυρού αντίβαρου στις δυσκολίες της σημερινής ζωής και στη γενικότερη καταρράκωση θεσμών και αξιών που συντελείται.   

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο 23ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου.

 ΙΠ