06-09-2022 11:00
Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την υπογραφή της σύμβασης του Έργου «Σύστημα Υπηρεσιών Υποστήριξης» του Υπουργείου Παιδείας
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την εδώ παρουσία σας στην υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων και των μεγαλύτερων σε μέγεθος έργων μηχανογράφησης, αυτού του «Συστήματος Υπηρεσιών Υποστήριξης» του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Ο εκσυγχρονισμός των προσφερόμενων υπηρεσιών του κυβερνητικού μηχανισμού και η μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υπήρξε εξαρχής για την παρούσα διακυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα.
Δεν είναι τυχαία η μεταρρύθμιση του τομέα της διοικητικής διάρθρωσης του κράτους με τη δημιουργία του Υφυπουργείου ‘Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κάτι που επισημαίνεται μέσα από την πρόοδο που καταγράφεται τα τελευταία τρία χρόνια από τη δημιουργία του.
Στόχος μας η δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτος Κράτους, που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα και ευέλικτα στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών.
Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που, προχωρώντας με αποφασιστικότητα πέραν της θεωρίας σε εφαρμοσμένες λύσεις, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είμαστε σε θέση να μιλούμε σήμερα για το προχωρημένο στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κρατικών τμημάτων, με αποτέλεσμα αυτά να είναι προσιτά, φιλικά, αλλά και υπόλογα στον Φορολογούμενο Πολίτη.
Σήμερα, στα έργα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Δικαιοσύνης, της Υγείας, της διαχείρισης των Χορηγιών, της νέας Ψηφιακής Πύλης της Κυπριακής Δημοκρατίας, των νέων πρακτικών σε θέματα Κυβερνοασφάλειας και τα άλλα προηγμένα και καινοτόμα μηχανογραφικά συστήματα που καθημερινά προωθούμε προστίθεται ο καίριος τομέας της Παιδείας.
Το παρόν έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ύψους πέραν των 20 εκατομμυρίων 200 χιλιάδων ευρώ και αφορά την ανάπτυξη, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσοντας την Παιδεία στη νέα εποχή των προηγμένων τεχνολογιών με την εισαγωγή καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων διοικητικής υποστήριξης, βελτιώνει τη λειτουργία, τη διαχείριση και την αποτελεσματικότητα των σχολικών μονάδων.
Συγκεκριμένα, μέσω οποιασδήποτε μορφής έξυπνης συσκευής, θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα στη διεύθυνση, το προσωπικό και τους μαθητές των σχολικών μονάδων, ως επίσης τους γονείς, να διεκπεραιώνουν τάχιστα τις όποιες διοικητικές δραστηριότητές τους, σχετίζονται με την εκπαίδευση, ενώ ενισχύονται οι μαθησιακές δεξιότητες και μέθοδοι διδασκαλίας.
Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω, όσον αφορά τις πρόνοιες του Συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Σύστημα Υπηρεσιών Υποστήριξης», αφού στη συνεχεία ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα προβεί σε πλήρη ανάλυσή τους.
Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι το έργο είναι αποτέλεσμα της ευρύτερης στοχευμένης προσπάθειας που καταβάλλουμε προς την κατεύθυνση της πλήρους ενσωμάτωσης ψηφιακών συστημάτων στο παιδαγωγικό κεφάλαιο των σχολικών μονάδων.
Μία προσπάθεια στη βάση της οποίας πετύχαμε η εκπαίδευση να εδράζεται καθημερινά στις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές πρακτικές.
Προς επιβεβαίωση του επαναπροσδιορισμού του ρόλου του σχολείου, της αναθεώρησης του περιεχομένου και της οργάνωσής του, ενδεικτικά και μόνο σημειώνω:
- Την απόκτηση και χρήση εργαλείων εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
- Την ένταξη όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών στο δίκτυο ηλεκτρονικής εκπαίδευσης του Υπουργείου (MS-TEAMS)
- Τη διασύνδεση όλων των σχολικών μονάδων και την αναβάθμιση του εσωτερικού δικτύου WiFi, σε συνεργασία με τη CYTA.
- Την ετοιμασία και διάθεση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού.
- Τη διάθεση ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε ευάλωτους μαθητές.
- Την οικονομική ενίσχυση εκπαιδευτικών για την απόκτηση φορητών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για χρήση και για σκοπούς διδασκαλίας.
- Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χρήση των ψηφιακών μέσων.
- Την προμήθεια πέραν των 3.500 νέων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για χρήση στα σχολεία.
- Την έρευνα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για παιδαγωγικές καινοτομίες με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.
Παράλληλα, το αρμόδιο Υπουργείο σχεδιάζει και εμπεδώνει τη συστηματική εισαγωγή των ψηφιακών δυνατοτήτων στην εκπαίδευση από τις πρώιμες ηλικίες.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το δεύτερο μεγάλο Έργο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας που θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά είναι η μετάβαση στις ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας.
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί, μέχρι το επόμενο σχολικό έτος, 2023-2024, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, θα λειτουργούν περίπου 6.600 ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας, κατάλληλα εξοπλισμένες, σε όλα τα σχολεία.
Η σχετική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών.
Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας δεν περιορίζεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω εκτάκτων συνθηκών, όπως η πανδημία, αλλά προσφέρεται για να εμπλουτίσει την παιδαγωγική διαδικασία και να εκσυγχρονίσει το περιεχόμενο, το Υπουργείο προχωρεί σε εμπλουτισμό και προσαρμογή των Αναλυτικών Προγραμμάτων του.
Μία ακόμα σχετική μεταρρύθμιση που προωθείται είναι η λειτουργία προγράμματος Ολοήμερου Γυμνασίου με περιεχόμενο θετικών επιστημών και τεχνολογικών εφαρμογών.
Πρόκειται για το πιλοτικό Πρόγραμμα Γυμνασίου Πολυθεματικής Προσέγγισης, με πρόγραμμα S.T.E.A.M. και Ελληνικής Γλώσσας, που λειτούργησε από πέρσι στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία και φέτος θα λειτουργήσει και στο Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό, με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλα σχολεία για να λειτουργήσει ένα δίκτυο Ολοήμερου Γυμνασίου παγκύπρια.
Σημαντική είναι και η αναβάθμιση της Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με τη λειτουργία του νέου κτηρίου στη Λεμεσό, το οποίο θα αποτελεί την έδρα των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).
Τα όσα έχω αναφέρει ως μέρος μόνο της πολιτικής που υιοθετούμε προς την παροχή στους νέους μίας σύγχρονης παιδείας, που θα συνδέει την απόκτηση γνώσης με τις απαιτήσεις της εποχής μας, είναι αρκούντως ενδεικτικά της προόδου που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση αυτή.
Σε αυτή την κατεύθυνση, της περαιτέρω μετεξέλιξης της παρεχόμενης εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων είναι που ήμασταν και παραμένουμε προσηλωμένοι.
Για αυτό ο μελλοντικός προγραμματισμός που υιοθετήθηκε στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο» για τον πυλώνα της παιδείας, περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους πολιτικής και επενδυτικές δράσεις, ύψους σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αναμένεται να δώσουν ουσιαστική συνέχιση στους σχεδιασμούς αλλά και περαιτέρω αναβάθμιση του έως τώρα παραχθέντος έργου.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα επιτύχουμε την πλήρη μεταρρύθμιση στον τομέα της εκπαίδευσης προς όφελος των εκπαιδευτικών μας, των μαθητών μας και των γονιών τους, αλλά και ευρύτερα ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας, οικονομίας και των πολιτών και ευρύτερα του κυπριακού κράτους.
Εύχομαι ό,τι καλύτερο για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της νέας πορείας της Παιδείας όπως την έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Παιδείας.
(ΡΜ/ΝΓ/ΙΚ)