Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-07-2018 16:24

Χαιρετισμός της Διευθύντριας ΓΤΠ κας Σόφης Μιχαηλίδου στην παρουσίαση δράσεων ΓΤΠ στο συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

Κυρίες και κύριοι, και απευθύνομαι ιδιαίτερα στη νεαρότερη γενιά, διότι αυτή συνδέει το παρελθόν, χτίζει στο παρόν και επενδύει στο μέλλον.

Ένα μέλλον που παραλαμβάνει τη σκυτάλη έχοντας ως κληροδότημα τη σοφία των παλαιοτέρων, τις μνήμες, τις εμπειρίες, τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ανθρώπων τούτου του τόπου, που ονομάζεται Κύπρος.

Πεποίθησή μας στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ως η κρατική Υπηρεσία Επικοινωνίας, είναι πως τίποτα δεν είναι δυνατότερο της δυναμικής των ανθρώπων. Για αυτήν την επικοινωνιακή δυναμική της μετάδοσης της πληροφορίας θα σας μιλήσω σήμερα, και το πώς αναπτύσσεται σε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον, με αξιοποίηση καινοτόμου και ευέλικτης τεχνολογίας για αμεσότερη ενημέρωση και διαδραστική επικοινωνία.

Τι κάνουμε, λοιπόν, εμείς στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών;

Στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών διαχειριζόμαστε την επικοινωνιακή στρατηγική της Κυβέρνησης. Συντονίζουμε τις σχέσεις επικοινωνίας μεταξύ του κοινού και των  Αρχών, τις σχέσεις με τους δημοσιογράφους και τις διαδικτυακές κοινότητες.

Η ομάδα μας σχεδιάζει και εφαρμόζει καινοτόμες επικοινωνιακές στρατηγικές, προωθώντας τις θέσεις της Κυβέρνησης εφαρμόζοντας πολυεπίπεδη επικοινωνία, μέσω του Τύπου και των ΜΜΕ, ψηφιακών μέσων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διεθνών ΜΜΕ και δικτύων, κοινωνικών φορέων και σχέσεων με οργανώσεις, εκδηλώσεις, εκδόσεις και ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις. Στόχος μας η Κύπρος, η Κύπρος μας, να πάει υψηλότερα, να αναδεικνύεται, να υποστηρίζεται, να προστατεύεται, να επιτυγχάνει.

Συγκεκριμένα:

1. Ερευνητικά Κέντρα Τύπου

Πρόκειται για μία δράση, για την οποία αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι στο ΓΤΠ,  αφού με τη λειτουργία Ερευνητικών μας Κέντρων σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, υπάρχει πλέον η δυνατότητα απρόσκοπτης και με απόφαση της Κυβέρνησης  Αναστασιάδη, δωρεάν πρόσβασης στο Αρχείο Εφημερίδων του ΓΤΠ: αρχεία ελληνόφωνων, αγγλόφωνων και τουρκόφωνων εφημερίδων, που εκδίδονται στην Κύπρο από το 1878. Ένα Αρχείο Εφημερίδων, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες εφημερίδες σε ψηφιακή μορφή, με το σύνολο των σελίδων να προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο.

Αυτή η προσπάθειά μας θα συνεχίσει μέχρι να ψηφιοποιηθεί ολόκληρο το αρχείο Τύπου του Γραφείου μας.  Προς τούτο, με την πρότασή μας «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» πετύχαμε χρηματοδότηση για σκοπούς ψηφιοποιήσης. Ένα αρχείο, που αποτελεί καταγραφή 140 χρόνων Ιστορίας και πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων μας, δηλαδή εσάς, και για αυτό σας προσκαλώ να επισκεφτείτε κάποιο από τα κέντρα, έστω για την εμπειρία.

2. Φωτογραφικό Αρχείο

Το Φωτογραφικό Αρχείο του ΓTΠ διαθέτει πλούσια συλλογή με φωτογραφίες για την Κύπρο, από το 1950 μέχρι σήμερα. Αριθμεί πέραν των 700.000 αρνητικών και μισό εκατομμύριο φωτογραφίες που, μεταξύ άλλων, καταγράφουν τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, φωτογραφίες της περιόδου της αποικιοκρατίας, φωτογραφίες από την Τουρκική εισβολή, τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή, πολιτική και κοινωνική.

Το 2004 έγινε μεταπήδηση στην ψηφιακή φωτογραφία και πρόκειται για ένα φωτογραφικό Αρχείο που καθημερινώς εμπλουτίζεται με φωτογραφικό υλικό, καθημερινά με την δουλειά των δικών μας φωτογράφων, αλλά και με συνεργασίες και με αγορά αξιόλογων συλλογών.

3. Αρχείο ανακοινωθέντων

Τα ανακοινωθέντα αντανακλούν την επίσημη πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Ακολουθώντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ψηφιοποίησης των αρχείων του, το ΓΤΠ έχει ψηφιοποιήσει το αρχείο ανακοινωθέντων, το οποίο ξεκινά από το 1962, και το οποίο επιτρέπει την εύκολη για τον χρήστη αναζήτηση σε 463.770 σελίδες ανακοινωθέντων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών από το 1962 μέχρι σήμερα.

4. Μεταφράσεις

Το θέμα της Γλώσσας είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για εμάς. Πέραν της πιστοποιημένης μετάφρασης εγγράφων που ως Γραφείο προσφέρουμε, η μεταφορά της Ελληνικής Γλώσσας είναι ουσιώδους σημασίας. Προς τούτο,στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ευρωπαϊκό Συντονισμό Γλωσσικών Πόρων ELRC, συμμετέχουμε στην πρόσκληση για χρηματοδότηση της εφαρμογής του e-Translation: ένα project διάρκειας δύο χρόνων και συνολικού ύψους χρηματοδότησης 5 εκατομμυρίων ευρώ.

5. Ιστοσελίδα ΓΤΠ www.pio.gov.cy

Μία ιστοσελίδα πλούσια σε υλικό.

-       Αρχείο Ανακοινωθέντων.

-       Πέραν του φωτογραφικού αρχείου που το ΓΤΠ διατηρεί, στην ιστοσελίδα  υπάρχει «Αρχείο Φωτογραφιών», όπου αποτυπώνεται φωτογραφικά, σε «εικόνα», το γίγνεσθαι της μέρας.

-       Έγγραφα – ντοκουμέντα για το Κυπριακό.

-       Διακρατικές συμφωνίες.

-       Εκδόσεις, ηλεκτρονικές, στην Αγγλική, που αφορούν στις σημαντικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο.

-       Εκδόσεις διαφωτιστικές υπό μορφή Flipbook που αφορούν στην Κύπρο και το Κυπριακό σε διάφορες γλώσσες, με απώτερο στόχο την προβολή της χώρας και του πολιτικού μας προβλήματος στο εξωτερικό.

-        Ανακοινωθέντα που αφορούν στις πολιτικές και δράσεις της Κυβέρνησης, των κρατικών Τμημάτων και Υπηρεσιών, καθώς και βίντεο με τις δράσεις μας, αναρτώνται και επικαιροποιούνται καθημερινά στην ιστοσελίδα του ΓΤΠ.

6. Εκστρατείες

Κτίζουμε και υλοποιούμε εκστρατείες. Εκστρατείες για εσωτερικά θέματα, όπως για την οδική ασφάλεια, για την αύξηση της προσέλευσης ψηφοφόρων στις εκλογές, για την εξοικονόμηση νερού, καθώς και εκστρατείες που απευθύνονται στο εξωτερικό, όπως για ενθάρρυνση προσέλκυσης επενδύσεων και για την κυπριακή Ναυτιλία.

Διοργανώνουμε, επίσης, εκθέσεις φωτογραφίας στο εξωτερικό για προβολή της χώρας μας, του πλούτου της, του πολιτισμού και των ανθρώπων μας, και για την ευαισθητοποίηση στο εθνικό μας πρόβλημα και τις ανθρωπιστικές πτυχές του.  Όλα αυτά είναι, φυσικά, στη διάθεση των οργανώσεών σας ανά το παγκόσμιο, για χρήση σε οποιαδήποτε εκδήλωση ή άλλη ενέργεια θέλετε.

7. ΕΕ

Η Κύπρος είναι Ευρώπη και στην Ευρώπη προσθέτει αξία.  Η παρουσία μας είναι έντονή και εντονότερη θα γίνεται. Με παρουσία σε εκδηλώσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, με συνεργασία με τις Πρεσβείες μας αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθούμε να έχουμε συνέχεια την Κύπρο μας παρούσα.

Επιπρόσθετα, από τον Σεπτέμβριο του 2018, το ΓΤΠ θα προσφέρει άμεση κάλυψη της παρουσίας και των δράσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργών στην  Επιτροπή και στα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Με εικόνα, ήχο και φωτογραφία, για τη δική σας αμεσότερη ενημέρωση, μέσω της Ιστοσελίδας μας.

8. Εκδόσεις

Ένας άλλος μας ρόλος είναι αυτός του εκδοτικού φορέα του Κράτους, με ευθύνη την παραγωγή εκδόσεων που αποβλέπουν κυρίως στην ενημέρωση για θέματα που αφορούν στην Κύπρο, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό. Οι βασικές εκδόσεις του ΓΤΠ μεταφράζονται σε διάφορες γλώσσες.

Επίσης, είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις εκδόσεις των Υπουργείων και ανεξάρτητων Υπηρεσιών της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό εκδίδονται σε διάφορες γλώσσες, με σκοπό τόσο την ενημέρωση του κοινού σε ευρύ φάσμα θεμάτων (υγεία, διατροφή, εργασιακά θέματα, ασφάλεια, δικαιώματα και υποχρεώσεις πολιτών, γεωργικά θέματα) όσο και την προβολή και τη δημοσιότητα του κυβερνητικού έργου. Και πάλι, τις εκδόσεις αυτές μπορούμε να σας τις αποστέλλουμε για διάχυση όπου και αν βρίσκεστε.  Επίσης μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα μας και σε μορφή flipbook για εύκολη αναζήτηση και ανάγνωση.

9. Σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα

Έχουμε, επίσης, την ευθύνη ενημέρωσης της Προεδρίας για τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας σε όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο, όπως αυτές προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Στην ιστοσελίδα του Γραφείου μας υπάρχουν, μεταξύ άλλων, μελέτες και σημειώματα που το Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων συγγράφει για σοβαρά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Ενδεικτικά, η τελευταία μελέτη του Τμήματος αφορούσε στις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου 2018.

Πληροφοριακά το Γραφείο μας έχει αιτηθεί ευρωπαϊκό κονδύλι για μετάφραση ολόκληρης της ιστοσελίδας στα τουρκικά.

10. Διεθνής Τύπος

Παρακολουθούμε τα διεθνή ΜΜΕ και αξιοποιούμε την αρθρογραφία τους. Διατηρούμε επίσης επαφή, εξυπηρετώντας και καλλιεργώντας σχέσεις με ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ στην Κύπρο και οργανώνουμε επισκέψεις εκπροσώπων ξένων ΜΜΕ, πανεπιστημίων και οργανισμών στην Κύπρο για προβολή θεμάτων κυπριακού ενδιαφέροντος στις χώρες από όπου προέρχονται. Παράλληλα, οργανώνουμε δημοσιογραφικές αποστολές στο πλαίσιο σημαντικών διοργανώσεων στο εξωτερικό. Έχουμε, επίσης, την ευθύνη της διαπίστευσης των ξένων ΜΜΕ σε μεγάλες, υψηλού επιπέδου διοργανώσεις. Το σημείο που θα μπορούσαμε να εξελίξουμε μαζί, είναι οι επισκέψεις στην Κύπρο δημοσιογράφων από τις χώρες όπου δραστηριοποιείστε, έτσι ώστε να προωθούμε τις θέσεις μας, μέσω εισηγητών δικών σας, στο διεθνές κοινό.

11. DigitalDiplomacy

Το Γραφείο μας έχει αναλάβει την προβολή, σε εθνικό επίπεδο, της πρωτοβουλίας του Γάλλου Προέδρου «Διαβούλευση με τους πολίτες για το Μέλλον της Ευρώπης». Για τον σκοπό αυτό, έχει δημιουργηθεί banner που θα χρησιμοποιείται ως «visual identity» σε όλες τις δράσεις που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας.

Πρόσθετα, ετοιμάζεται ειδική σελίδα – εντός του ιστότοπου του ΓΤΠ – που θα περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό για την πρωτοβουλία, σχετικές ανακοινώσεις και εκδηλώσεις, καθώς και σύνδεσμο στην ιστοσελίδα που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (online consultation).

12. Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social media)

Το ΓΤΠ διατηρεί λογαριασμούς στο Twitter και στο Facebook. Ανακοινώσεις μας που δημοσιεύονται στα Αγγλικά και σε άλλες γλώσσες δημοσιεύονται στο Twitter στον λογαριασμό @CyprusPIO,  ενώ όλες οι ανακοινώσεις στα Ελληνικά δημοσιεύονται στο @PIOCy μόλις βγουν και στην ιστοσελίδα μας. Στη σελίδα μας στο Facebook δημοσιεύουμε επιλεγμένες ανακοινώσεις γενικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε μας για να μαθαίνετε τα νέα τα δικά μας αλλά και του τόπου σας.

13. Newsletter

Με επικαιροποιημένη θεματολογία, η οποία στοχεύει σε θέματα που αφορούν στους απόδημούς μας, με σύγχρονο σχεδιασμό και με σκοπό την αμεσότητα των αποδήμων μας στην ενημέρωση, το γνωστό σας περιοδικό «Η Κύπρος μας», που ήδη λαμβάνετε ηλεκτρονικά, αλλάζει μορφή και θα εκδίδεται πλέον σε διμηνιαία βάση, σε μορφή newsletter.

Καινοτομία αποτελεί η διαδραστικότητα και η ανατροφοδότηση, interaction and feedback, τα οποία προσβλέπουμε να λαμβάνουμε από όλους εσάς, ώστε η έκδοση αυτή να χτίζεται με τη συνεισφορά σας και να γίνει δικό σας παιδί.

Μέλλον

Μέλλον. Γεμάτο με αποφασιστικότητα και όραμα.

Κυρίες και κύριοι,

Νιώθω καλά. Νιώθω ότι κάνουμε βήματα μπροστά.  Νιώθω πως με τον Φώτη Φωτίου στη θέση του Προεδρικού Επιτρόπου κάνουμε διαφορά. Κάνουμε διαφορά, διότι ο Φώτης έχει την έγνοιά σας.  Κάνουμε διαφορά, διότι ο Φώτης θέλει το καλό του τόπου του και προέκταση τούτου του τόπου είστε εσείς. Διότι  είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου. Διότι είστε ένα πολύτιμο, εθνικό κεφάλαιο του Ελληνισμού της Κύπρου.

Η τεχνολογία πλέον μας επιτρέπει να μειώσουμε την απόσταση μεταξύ μας  αλλά και τον χρόνο. Σας προσκαλώ, λοιπόν, σε μια αμφίδρομη και εποικοδομητική συνεργασία – οργανώσεις αποδήμων και Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών – για να μεταφέρουμε το μήνυμά μας ακόμη πιο ηχηρά.

Το λεξικό αναφέρει πως ΔΙΑΣΠΟΡΑ είναι η μεταν'αστευση ατόμων ενός έθνους σε διάφορες ξένες χώρες. Εσείς αποδεικνύετε πως είναι το ανάποδο. Είναι η σπορά του τόπου μας στις χώρες που διαμένετε.

Συνεχίστε να σπέρνετε. Να σπέρνετε λίγη Κύπρο κάθε μέρα όπου και να είστε. Εμείς θα είμαστε δίπλα από τον κ. Φωτίου για τον στηρίζουμε στην προσπάθειά του να σας προμηθεύει με τον σπόρο και το λίπασμα που χρειάζεστε.

(ΜΛ)