08-03-2024 16:30
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Την κοινή τους βούληση να εργαστούν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της Πρωτοβουλίας Αμάλθεια για θαλάσσιο διάδρομο, o οποίος πιθανόν να τεθεί σε υλοποίηση την ερχόμενη Κυριακή, εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen, σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα.
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε την κα von der Leyen στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα πολύτιμο και πραγματικό φίλο και εταίρο της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος, ως το νοτιοανατολικότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αποτελεί φάρο της Ένωσης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι τα όσα συμβαίνουν σε αυτή έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι η επέκταση της κρίσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για παροχή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό, σημειώνοντας πως ο θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο στοχεύει στο να προσφέρει βοήθεια συμπληρωματικά με άλλες οδούς παροχής βοήθειας και ότι πρέπει να «ξεκλειδωθούν» όλες οι οδοί προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η κυπριακή ομάδα εργάζεται άοκνα για επίτευξη αυτού του στόχου από τον περασμένο Οκτώβριο, σημειώνοντας ότι, ως το κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, η Κύπρος έχει την ηθική υποχρέωση να κάνει το παν για να βοηθήσει.
Υπογράμμισε επίσης την πλήρη στήριξη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρωτοβουλία της Κύπρου και εξέφρασε ευχαριστίες προς την ίδια, αλλά και προς άλλα κράτη, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ, καθώς και προς Οργανισμούς.
Εξήρε επίσης τον ρόλο της Συντονίστριας των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας προς τη Γάζα.
Τόνισε ακόμη τη σημασία των υποδομών για υλοποίηση του σχεδίου Αμάλθεια, όπως το Κέντρο CYCLOPS και το ΚΣΕΔ.
Αναφερόμενος στο ΚΣΕΔ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τον ρόλο του στον θαλάσσιο έλεγχο που αφορά και στο Μεταναστευτικό και εξέφρασε ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό μεταναστών από Συρία και Λίβανο τους τελευταίους μήνες.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με την Πρόεδρο von der Leyen, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι περιλάμβαναν και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειές του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του δικαίου, των αρχών και αξιών της ΕΕ.
«Μια λύση στο Κυπριακό θα επιδράσει θετικά και στην περιοχή», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας: «Συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και προς αυτό τον σκοπό ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση πραγμάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, στις οποίες το Κυπριακό αποτελεί φυσικά μέρος.»
Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την κα von der Leyen για την παρουσία της στην Κύπρο, που στόχo έχει «να θέσουμε την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας Αμάλθεια για τον θαλάσσιο διάδρομο παροχής βοήθειας στη Γάζα».
Από την πλευρά της, η κα von der Leyen είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι δεινή, σημειώνοντας την άμεση και επείγουσα ανάγκη των αμάχων για ανθρωπιστική βοήθεια.
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρηματοδοτεί μια μεγάλη προσπάθεια για ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, και συγκεκριμένα ύψους 250 εκατ. ευρώ για φέτος.
Σημείωσε δε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν με άλλες διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι γνωστά και για αυτό «σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και οι ΗΠΑ, στηριζόμενες από άλλους σημαντικούς εταίρους, ανακοινώνουμε την πρόθεσή μας να ανοίξουμε τον θαλάσσιο διάδρομο για παροχή επιπρόσθετης μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας».
Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε: «Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων σε εσάς, κ. Πρόεδρε, αλλά και στον λαό της Κύπρου, για την ηγετική σας στάση και για την πρωτοβουλία Αμάλθεια. Ήταν εντυπωσιακά τα όσα είδα σε διάφορους χώρους.»
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, η ΕΕ, τα ΗΑΕ και οι ΗΠΑ ξεκινούν τον διάδρομο μαζί, τονίζοντας ότι ήταν οι επίμονες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου που το κατέστησαν εφικτό, παρά τις προκλήσεις. Και αυτό είναι κάτι «που μας εμπνέει», είπε.
«Είμαστε πολύ κοντά στο να ανοίξει ο διάδρομος, ελπίζω την ερχόμενη Κυριακή, και είμαι πολύ χαρούμενη που η αρχική πιλοτική επιχείρηση θα γίνει σήμερα», επεσήμανε η κα von der Leyen, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος πάντοτε ήταν η γέφυρα ΕΕ και Μέσης Ανατολής και χάρη στην πρωτοβουλία Αμάλθεια αποδεικνύεται αυτός ο ιστορικός ρόλος της Κύπρου για άλλη μια φορά.
Η κα von der Leyen είπε επίσης ότι χαιρετίζει την ηγετική στάση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος λειτουργεί ως σύνδεσμος για όλους τους εμπλεκόμενους.
Κάλεσε, εξάλλου, όλους τους παράγοντες που έχουν ρόλο να βοηθήσουν την πρωτοβουλία και να στηρίξουν τον διάδρομο.
Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε: «Γνωρίζω ότι και ο λαός της Κύπρου ξέρει τι σημαίνει απώλεια και τι σημαίνει να υποφέρεις. Και, συνεπώς, εμείς στην ΕΕ στεκόμαστε δίπλα σας, κ. Πρόεδρε, στις προσπάθειές σας να επαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Και σε αυτό μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για πολλά πράγματα.»
(ΡΜ/ΑΦ/ΕΑθ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
23-11-2024 09:07
Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη