03-07-2024 20:44
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια της έκθεσης «Κύπρος Νήσος Ιστορία – Μνήμη – Πραγματικότητα» του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση για τα εγκαίνια της έκθεσης «Κύπρος Νήσος», η οποία από σήμερα και για έναν ολόκληρο χρόνο θα παρουσιάζει στο κοινό την Ιστορία του τόπου μας, τόσο μέσα από το πλούσιο υλικό του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου όσο και μέσα από πολλά άλλα εκθέματα που ευγενώς του παραχωρήθηκαν από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Ίδρυμα για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να διοργανώσει μια τέτοιας εμβέλειας δράση, η οποία πέραν της προβολής των εκθεμάτων, θα πλαισιώνεται παράλληλα με πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Και σε αυτό θα υπάρξει συνεργασία με την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, ώστε τα σχολεία μας να επισκεφθούν αυτήν τη μοναδική έκθεση.
Η Κυβέρνηση είναι δίπλα σε κάθε είδους ιδέα, σε κάθε είδους πρωτοβουλία, που στην ουσία στοχεύει στο να παρέχει στον επισκέπτη κάθε ηλικίας τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με μοναδικά εκθέματα, όπως πολύτιμες αρχαιότητες και αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού, έργα σύγχρονης τέχνης, σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα, ψηφιακά αρχεία, ιστορικούς χάρτες και άλλους πολύτιμους θησαυρούς, καθώς, ανάμεσα σε πολλά άλλα, με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και η αναβάθμιση της ποιότητας του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας μας.
Το κλειδί για την επιτυχία και ανάπτυξη του τομέα του πολιτισμού έγκειται, αναμφισβήτητα, στην αξιοποίηση και αναγνώρισή του πολιτισμού ως κινητήρια δύναμη και για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο και ευρωστία. Ο πολιτισμός είναι ένας αιώνιος πλούτος, που θα πρέπει να τον αξιοποιούμε ως μέσο που δύναται να επιφέρει εκπαιδευτικό, κοινωνικό, αλλά και οικονομικό όφελος στην κοινωνία μας.
Δεν είναι ο κατάλληλος χώρος να μιλήσουμε για οικονομία, παρόλο που είναι ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, αλλά στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που επεξεργαζόμαστε, ένα από τα κίνητρα που έχουμε είναι να δώσουμε και στον πολιτισμό, σε δράσεις πολιτισμού συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα, έτσι ώστε σαφώς να αναδείξουμε τον πολιτισμό της χώρας μας που για τόσα χρόνια –οφείλουμε να το πούμε– ήταν ο φτωχός συγγενής.
Ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια με την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Πρέπει να συνεχίσουμε, να γίνουν σαφώς περισσότερα και αυτή είναι η προσπάθεια, και σε αυτήν εντάσσεται η έκθεση, ενώ και το ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου προσεγγίζεται ως συνεργάτης.
Ως Κυβέρνηση, θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας του πολιτιστικού προϊόντος, αλλά και προς την πλήρη εναρμόνιση του πολιτιστικού οικοσυστήματος της χώρας μας, και για το οποίο είμαστε περήφανοι, ώστε οι στόχοι και το όραμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού να αποτελέσουν το όραμα κάθε εμπλεκόμενου στον τομέα του πολιτισμού, αντανακλώντας παράλληλα την κεντρική θέση που μπορεί και πρέπει να κατέχει στην ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας και την προβολή της χώρας μας. Και έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, όπου ευελπιστώ να συνεργαστούμε, ενόψει της δεύτερης προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το πρώτο εξάμηνο του 2026. Σε αυτό το ταξίδι, θεωρούμε ότι έχουμε δίπλα μας, ως πολύτιμο συνεργάτη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, και μαζί θα εργαστούμε, για να πέτυχουμε αυτούς που θεωρώ ως κοινούς στόχους.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για τα 40 χρόνια λειτουργίας, που συμπληρώνονται φέτος, από την ίδρυση του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Ενός φορέα που ξεκίνησε από την πρωτοβουλία μιας ομάδας στελεχών της Τράπεζας Κύπρου και λογίων της κυπριακής κοινωνίας να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός πολιτιστικού ιδρύματος το 1984, ως απάντηση στην τουρκική εισβολή και με στόχο τον επαναπατρισμό της βανδαλισμένης πολιτιστικής κληρονομιάς, που μέχρι και σήμερα προσπαθούμε μέσα από συντονισμένες ενέργειες και της Κυβέρνησης, της Πολιτείας και ιδιωτικών φορέων να φέρουμε πίσω στη χώρα μας.
Εκ του αποτελέσματος, μπορούμε σήμερα να πούμε ότι η πρωτοβουλία, που λήφθηκε το 1984 από κάποια στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και λόγιους της κυπριακής κοινωνίας, ήταν μια λαμπρή πρωτοβουλία τόσο στη σύλληψη αλλά, πολύ περισσότερο στην εκτέλεσή της.
Όλα αυτά τα χρόνια, το Πολιτιστικό Ίδρυμα δημιούργησε μια σειρά από σημαντικότατες και σπάνιες κυπρολογικές συλλογές –θυμάμαι ως Υπουργός Εξωτερικών ειδικά τη συλλογή με τους χάρτες που δίναμε δώρο σε Υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών που επισκέπτονταν την Κύπρο ή κατά τη διάρκεια επισκέψεων μας στο εξωτερικό και πόση εντύπωση έκαναν αυτές οι συλλογές– παρουσίασε σειρά λαμπρών εκθέσεων κυπρολογικού ενδιαφέροντος στην Κύπρο και το εξωτερικό, δημιούργησε εκδοτική σειρά με επιστημονικές και όχι μόνο εκδόσεις. Υπήρξε παρόν και πρωτοπόρο τα τελευταία 40 χρόνια στην έρευνα, στη διάχυση των αποτελεσμάτων της στο κοινό, καθώς και σε κοινωνικά προγράμματα και σε τεχνολογίες σχετικές με τον πολιτισμό.
Σήμερα, το Ίδρυμα, με την πρωτοπόρο έκθεση «Κύπρος Νήσος Ιστορία – Μνήμη – Πραγματικότητα»,παρουσιάζει την πολυτάραχη ιστορική μας πορεία, το ενιαίο της νήσου, παρά την κατοχή, προβάλλοντας μέσω σύγχρονων και διαδραστικών μεθόδων διάφορες πτυχές της ζωής από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, με αφορμή και τις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή.
Κλείνω, συγχαίροντας τους επιμελητές της έκθεσης Δρ Γιάννη Τουμαζή και κυρία Δήμητρα Ιγνατίου, καθώς και όλη την ομάδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος. Φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ, εκ μέρους της Πολιτείας, στην Τράπεζα Κύπρου για τη διαχρονική προσφορά της, εδώ και 125 χρόνια, όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά και στο σύνολο των δράσεων στη χώρα μας.
(ΡΜ/ΜΣ/ΝΓιαν)
Σχετικά Ανακοινωθέντα