Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-07-2024 20:58

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την εκδήλωση προς τιμή της ΑΗΕΡΑ στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την οποία τιμήθηκε από την Οργάνωση η Πρώτη Κυρία

Στην εξαιρετική συμβολή της Διασποράς στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού αναφέρθηκε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή των μελών της ΑΗΕΡΑ που βρίσκονται στην Κύπρο για τη διεξαγωγή του 102ου Ανώτατου Συνεδρίου της.

Στον χαιρετιμό του στην εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη τιμήθηκε με το Βραβείο της Γυναικείας Οργάνωσης της ΑΗΕΡΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι μεγάλη τιμή που για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Κύπρο το Ανώτατο Συνέδριο, αυτό το σημαντικό γεγονός για τον Ελληνισμό», σημειώνοντας ότι με αυτό «στέλνεται ηχηρό μήνυμα για την ενότηα και την ισχύ μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην Ιστορία και στο έργο της ΑΗΕΡΑ, καθώς και στην εξαιρετικά σημαντική συμβολή της στους αγώνες του Ελληνισμού, περιλαμβανομένου του Κυπριακού Ελληνισμού.

Τόνισε επίσης ότι η διεξαγωγή του Ανώτατου Συνεδρίου της ΑΗΕΡΑ συμπίπτει χρονικά με τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και επεσήμανε «την αποφασιστικότητά μας για επανένωση της Κύπρου μέσα από μια βιώσιμη συνολική λύση, σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη εκ μέρους του κυπριακού λαού προς τα μέλη της ΑΗΕΡΑ για τη διαχρονική τους στήριξη στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση, σημειώνοντας ότι «η φωνή και η αποφασιστικότητά σας ενισχύουν τις δικές μας». Επεσήμανε δε τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ.

Και πρόσθεσε: «Είναι καθήκον μου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εργαστώ άοκνα, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να ζήσουν σε ένα βιώσιμο, λειτουργικό, επανενωμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπου θα απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και να ζουν σε ένα ειρηνικό περιβάλλον με σταθερότητα, ελευθερία και ευημερία, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς ξένα στρατεύματα. Μια επανενωμένη Κύπρος θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης και θα αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας.»

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι, παρά την τουρκική αδιαλλαξία, θα συνεχίσει «τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου που προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα να επανενωθεί και το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ», επισημαίνοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια η Διασπορά έχει τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει.

Κατά την εκδήλωση, η Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το βραβείο «Το πνεύμα της Πηνελόπης» από τη γυναικεία Οργάνωση της ΑΗΕΡΑ «Οι θυγατέρες της Πηνελόπης».

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης για την απονομή του βραβείου στην Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας, η Εκτελεστική Διευθύντρια της γυναικείας οργάνωσης της ΑΗΕΡΑ κα Έλενα Σαβιολάκη είπε ότι το βραβείο απονέμεται σε γυναίκες «που έχουν επιδείξει αξιοπρέπεια, ανθεκτικότητα, δημιουργικότητα και που εμπνέουν και ενισχύουν τις γυναίκες».

Πρόσθεσε ότι «η Πρώτη Κυρία δεν είναι μόνο διπλωμάτης καριέρας, αλλά και μητέρα τεσσάρων κοριτσιών. Έχει υπηρετήσει στην Ύπατη Αρμοστεία της Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πρεσβεία στην Αθήνα και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της πρώτης Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ. Επίσης, ήταν επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και διετέλεσε Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις/Sherpa».

Απευθυνόμενη στην κα Καρσερά Χριστοδουλίδη, η κα Σαβιολάκη είπε ότι «η σταθερή σας αφοσίωση στη σκληρή δουλειά για τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα και η ηγετική σας ικανότητα αντανακλούν αυτό το βραβείο».

Αποδεχόμενη το βραβείο, η Πρώτη Κυρία ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ούσα μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας από νεαρή ηλικία έμαθα να καθοδηγούμαι από το καθήκον για προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας μου, και για να υπερασπίζομαι τα δίκαια αιτήματα της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Ως σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τον αγώνα σας να διατηρήσετε την ιστορική αλήθεια και για τη στήριξη σας προς την Κύπρο. Ο ρόλος σας είναι ζωτικής σημασίας στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα Ηνωμένα Έθνη.»

Πρόσθεσε ότι όλοι είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξη των προσπαθειών του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των συνομιλιών και για μια επανενωμένη Κύπρο.

«Ως Πρώτη Κυρία στέκομαι στο πλευρό του Προέδρου, ο κύριος στόχος του οποίου είναι να φέρει την αλλαγή στην Κύπρο και στην κοινωνία, προωθώντας πολιτικές που θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, περιλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων», σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης περηφάνια για το έργο που επιτελεί ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης που έχει βοηθήσει, όπως είπε, μέχρι τώρα 800 φοιτητές και εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους τους απόδημους που στηρίζουν τον Φορέα.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ κ. Σάββας Τσίβικος ανακοίνωσε την απόφαση της Οργάνωσης όπως προσφέρει κάθε χρόνο 10 χιλιάδες ευρώ προς ενίσχυση του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο κ. Τσίβικος εξέφρασε ευχαριστίες προς το προεδρικό ζεύγος για τη θερμή φιλοξενία και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε στη διάθεση σας πάντοτε» για τους αγώνες της Κύπρου.

Σημείωσε επίσης τον διαχρονικά σημαντικότατο ρόλο της Διασποράς για προάσπιση των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού και υπογράμμισε ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί από την ΑΗΕΡΑ, πάντοτε προσφέροντας ανιδιοτελώς.

«Δεν θα μεμψιμοιρούμε ότι πέρασαν 50 χρόνια. Εμείς δεν θα σταματήσουμε ποτέ και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε», είπε ο κ. Τσίβικος, τονίζοντας ότι η ΑΗΕΡΑ στο σύνολό της στέκεται στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

(ΡΜ/ΓΣ/ΕΑθ)