Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-07-2024 11:17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γιορτή της πολύτεκνης οικογένειας της Επαρχιακής Γραμματείας Πολυτέκνων Λάρνακας

Ο χαιρετισμός αναγνώστηκε από την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου

Είναι πάντα με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω σε εκδηλώσεις για τις πολύτεκνες οικογένειες. Σήμερα βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και σάς μεταφέρω τους θερμούς του χαιρετισμούς.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων κ. Ντίνο Ολύμπιο καθώς και τον κ. Χαράλαμπο Ζήνωνος, τον Πρόεδρο της Επαρχιακής Γραμματείας Πολυτέκνων Λάρνακας για το πολυδιάστατο και πολύπλευρο έργο που επιτελούν ως προασπιστές των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών.

Η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, η οποία επιδρά αλυσιδωτά σε μια σειρά από τομείς, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, όπως άλλωστε ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για του στόχους σε σχέση με το 2025.

Συγκεκριμένα, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στοχεύει σε περαιτέρω ενίσχυση των οικογενειών και των παιδιών μέσα από τρεις (3) άξονες:

  1. Την παροχή κινήτρων, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
  2. Την ενίσχυση των πολιτικών συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, κυρίως μέσα από υπηρεσίες.
  3. Την προστασία των παιδιών και ιδιαίτερα των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών.

Κυρίες και κύριοι,

Στον έναν χρόνο Διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, έχουμε καταφέρει βήματα προόδου και μαζί, μέσα από τον συνεχή διάλογο με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, συνεχίζουμε αυτήν την πορεία που ξεκινήσαμε.

  • Στις 11 Ιουλίου, κατά την τελευταία Ολομέλεια της Βουλής, ψηφίστηκε ομόφωνα η τροποποίηση του Επιδόματος Τέκνου, έτσι ώστε να ενταχθούν οι φοιτητές των πολύτεκνων οικογενειών στο επίδομα με 50% της παροχής, ως η απόφαση της κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο.
  • Ομόφωνα επίσης ψηφίστηκε η αύξηση του Επιδόματος Τέκνου κατά 5%, το οποίο επιδέχεται και της αύξησης της ΑΤΑ. Και τα δυο αυτά μέτρα έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Πρόσφατα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για το νέο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι τεσσάρων (4) χρονών, καθώς και το διευρυμένο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας από τεσσάρων (4) μέχρι τεσσάρων (4) ετών και έξι (6) μηνών για το έτος 2024-2025.
  • Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2024 παραχωρήθηκε εφάπαξ ποσό στους δικαιούχους του Επιδόματος Τέκνου, στη βάση κριτηρίων, ύψους 100 ευρώ για κάθε πρώτο παιδί, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο παιδί, με μέγιστο ποσό 250 ευρώ και με επιπρόσθετο ποσό 100 ευρώ για οικογένειες με πέραν των τεσσάρων (4) εξαρτωμένων.
  •  Τον Μάιο του 2023 παραχωρήθηκε θερινό εφάπαξ επίδομα σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά συνολικού ύψους περίπου δύο (2) εκατομμυρίων, από το οποίο επωφελήθηκαν 25 χιλιάδες παιδιά.
  • Την ίδια περίοδο, αυξήθηκε το τιμητικό επίδομα πολύτεκνης μάνας για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Επωφελήθηκαν πέραν των 16 χιλιάδων πολύτεκνων μητέρων.
    • Αυξήθηκε η άδεια μητρότητας κατά έναν μήνα, έτσι ώστε οι νέες εργαζόμενες μητέρες να μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο με το παιδί τους.
    •  Αυξήθηκε η άδεια μητρότητας για τις περιπτώσεις νοσηλείας νεογέννητων παιδιών κατά δύο εβδομάδες
    • Εντάχθηκαν οι αυτοεργοδοτούμενοι γονείς στους δικαιούχους για την παροχή της γονικής άδειας.
    • Επιταχύνθηκε ο χρόνος εξέτασης για το βοήθημα τοκετού, και πλέον καταβάλλεται στις δικαιούχους εντός δεκαπέντε ημερών από την υποβολή της αίτησης και
    • Αυξήθηκε φέτος η χορηγία για αγορά καινούριου ηλεκτροκίνητου οχήματος σε πολύτεκνες οικογένειες από 9.000 σε 20.000 ευρώ.

Περαιτέρω, ενισχύουμε τις ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας παιδιών με τη δημιουργία 30 νέων ή επέκταση υφιστάμενων βρεφονηπιακών σταθμών στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίοι θα λειτουργούν και κατά τις απογευματινές ώρες, για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, ενώ το 2023 το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας επιχορήγησε τη λειτουργία 61 βρεφοκομικών σταθμών και 65 Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών με συνολικό κόστος περίπου 3 εκατομμύρια.

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως ήδη έχω προαναφέρει, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, θα ενισχυθούν περαιτέρω οι πολιτικές μας για στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας.

Αισθανόμαστε πολλαπλάσιο το χρέος μας απέναντι στις πολύτεκνες οικογένειες. Αναγνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε, με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας σε συνδυασμό με τις πολλαπλές και σύνθετες υποχρεώσεις, που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, καθιστούν τον ρόλο της πολύτεκνης οικογένειας εξαιρετικά σημαντικό.

Για το Υφυπουργείο μας θα είσαστε πάντοτε σημαντικοί συνεργάτες, με τους οποίους θα συμπορευόμαστε με σκοπό τον εντοπισμό κοινωνικών αναγκών και εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους.

Από αυτό εδώ το βήμα σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα για τον καταρτισμό ολοκληρωμένης οικογενειακής πολιτικής, με γνώμονα πάντοτε την στήριξη της κοινωνίας και τη δημογραφική ανάπτυξη του τόπου μας.

(ΜΘ/ΑΣ/ΜΣ)