15-10-2024 14:50
Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων κας Αντωνίας Θεοδοσίου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του «1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου …ροή ζωής»
Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων
Αγαπητές συνεργάτιδες και αγαπητοί συνεργάτες
Κυρίες και κύριοι
Σάς καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας για την παρουσίαση του «1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου… ροή ζωής». Για εμένα προσωπικά, η υλοποίηση ενός φεστιβάλ για τον Πεδιαίο Ποταμό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήδη από τη δεκαετία του ‘90 είχα ασχοληθεί με το θέμα της απουσίας επαρκούς συμπαγούς διασφαλισμένου πρασίνου στα αστικά μας κέντρα.
Ο Πεδιαίος, με την πλούσια ιστορία και φύση του, ανέκαθεν μού προκαλούσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παραγκώνισης και εν γένει τής τότε επικρατούσας κατάστασης εγκατάλειψής του, ενώ δεν γινόταν αντιληπτό ότι οι περιοχές απ’ όπου διέρχεται θα μπορούσαν να αποτελέσουν φυσικά και πολιτιστικά τοπόσημα της επαρχίας Λευκωσίας. Πριν από δύο περίπου χρόνια, επικρατούσε η άποψη ότι οι κάτοικοι των πόλεων πάνε παντού με το αυτοκίνητό τους και δεν αναζητούν την επαφή με τη φύση. Ωστόσο, η δημιουργία του γραμμικού πάρκου κατά μήκος του Πεδιαίου ανέδειξε την ανάγκη των κατοίκων για καθημερινή άθληση, περπάτημα, ποδηλασία, κοινωνικοποίηση στο ύπαιθρο και μάλιστα στο άμεσό τους περιβάλλον. Οι πολίτες αγκάλιασαν το γραμμικό πάρκο που ξεκίνησε να δημιουργείται από το Τμήμα Πολεοδομίας, σταδιακά ξεκινώντας από την περιοχή του Δήμου Λακατάμειας, και αυτό έπειτα από τις προτροπές και πίεση των πολιτών που αντέδρασαν στην ιδέα να κλείσει η κοίτη του ποταμού και να χρησιμοποιείται το άνω μέρος για σκοπούς διακίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων ή/και μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ως Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, ερχόμενη σε επαφή με πολίτες, και φορείς, έχω διαπιστώσει ότι, υπάρχουν πολλά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, καθώς και εισηγήσεις για βελτιώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς και συνεχίζουν να γίνονται αξιόλογες δράσεις για τον Πεδιαίο, αλλά μεμονωμένα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ενώσουμε όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν τον Πεδιαίο υπό την ομπρέλα ενός φεστιβάλ σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI). Έτσι φτάσαμε στο «1ο Αειφόρο Φεστιβάλ Πεδιαίου», μια εκδήλωση που συνδυάζει τη φύση, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα.
Ο Πεδιαίος ποταμός δεν είναι απλώς ένα υδάτινο σώμα ούτε περιορίζεται στο γραμμικό πάρκο, παρόλο που η γραμμικότητά του που συνδέει και επηρεάζει τις κοινότητες κατά μήκος του, αποτελεί χαρακτηριστικό του. Είναι ο μεγαλύτερος χείμαρρος της Κύπρου, και έχει ιδιαίτερη σημασία για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Πηγάζει από το δάσος του Μαχαιρά και εκβάλλει στον κόλπο της Αμμοχώστου, διασχίζοντας αστικές και αγροτικές περιοχές. Παρόλο που τμήμα του βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές, ο Πεδιαίος παραμένει ενιαίο και διασυνδεδεμένο οικοσύστημα, όπως ακριβώς ενιαίο οικοσύστημα αποτελούν και τα δάση μας, οι ακτές μας, τα βουνά και οι πεδιάδες μας. Παρά τη συνεχιζόμενη διαίρεση και κατοχή, η κυπριακή φύση στην ολότητά της απαιτεί ενιαία διαχείριση. Αυτό από μόνο του μεταφέρει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα κοινής ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος, ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης.
Κατά μήκος του ποταμού, συναντάμε πλούσια βιοποικιλότητα, σπάνια είδη χλωρίδας, άγρια και ήμερη πανίδα, καθώς και αρχαιολογικά κατάλοιπα που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στο ευρύ κοινό. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν πηγή φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που οφείλουμε να προστατεύουμε, να συντηρούμε και να αναδεικνύουμε. Ο Πεδιαίος, λειτουργεί, επίσης, ως δείκτης περιβαλλοντικής υγείας, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της αστικοποίησης επηρεάζουν άμεσα το οικοσύστημά του.
Με τη διοργάνωση του 1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου, επιθυμούμε να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στον Πεδιαίο, να τους κάνουμε να ανακαλύψουν ξανά την ομορφιά και τη σημασία του και να τον φροντίσουμε όπως τού αρμόζει, ως φυσικό οικοσύστημα, πολιτισμικό και ιστορικό τοπόσημο αλλά και ως πνεύμονα πρασίνου.
Γιατί αειφόρο; Μέσα από το φεστιβάλ θέλουμε να καταστήσουμε την έννοια της αειφορίας κατανοητή και προσιτή σε όλους. Η αειφορία δεν αφορά μεγάλες πρωτοβουλίες ή επιστημοσύνη, απαιτεί κοινή λογική και σεβασμό στον Πλανήτη . Η αειφορία μπορεί να γίνει πράξη στην καθημερινότητά μας με πολλούς τρόπους, μειώνοντας την κατανάλωση νερού, αποφεύγοντας τα πλαστικά, επαναχρησιμοποιώντας και ανακυκλώνοντας υλικά, υποστηρίζοντας επιχειρήσεις που προάγουν τη βιωσιμότητα, χρησιμοποιώντας συλλογικά μέσα μετακίνησης. Είναι τρόπος ζωής που βασίζεται στον σεβασμό προς τους φυσικούς πόρους.
Ο ρόλος του Γραφείου μου στη διοργάνωση ήταν συντονιστικός και η υλοποίησή του είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και συνεργασίας με κρατικές Υπηρεσίες, τοπικές Αρχές, ΜΚΟ και την κοινωνία. Αυτή η συνένωση δυνάμεων μάς χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς ενισχύει την ολιστική μας προσέγγιση στην αειφόρο διαχείριση του Πεδιαίου.
Τα μηνύματα του Φεστιβάλ είναι πολλαπλά. Συγκεκριμένα:
Βεβαίως, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στους τρόπους διαχείρισης και ανάπτυξης του ποταμού και των γύρω περιοχών και άλλος ένας στόχος μας είναι η ευρύτερη ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά την αναβάθμιση και την επέκταση του γραμμικού πάρκου, να ανοίξουμε τον διάλογο για να αφουγκραστούμε τους πολίτες, ώστε να εργαστούμε από κοινού για την αναβάθμιση και την επέκταση του γραμμικού πάρκου και των υποδομών του ποταμού.
Όραμά μας είναι το Αειφόρο Φεστιβάλ Πεδιαίου να αποτελέσει αφετηρία για την καθημερινή βιώσιμη δράση των πολιτών και πλατφόρμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Επιθυμία μας είναι να καταστεί θεσμός που θα ενισχύει τη σύνδεση της κοινότητας με το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα Υπουργεία, Υφυπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες, τους Δήμους, τις Κοινοτικές Αρχές, τις ΜΚΟ, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, και άτομα, που ο διαθέσιμος χρόνος δεν μου επιτρέπει να αναφέρω αναλυτικά, που συνέβαλαν ουσιαστικά για την υλοποίηση του Φεστιβάλ. Ευχαριστώ, επίσης, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη δημιουργία του λογοτύπου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για το οπτικοακουστικό υλικό προώθησης του Φεστιβάλ, καθώς και για τη φιλοξενία μας σήμερα εδώ. Επίσης, το ΡΙΚ ως χορηγό επικοινωνίας και το κανάλι 6 ως χορηγό του Livelink κατά την τελετή έναρξης και τη συνεργασία στη διενέργεια του φωτογραφικού διαγωνισμού.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη που με χαρά έθεσε υπό την αιγίδα του το Φεστιβάλ. Η στήριξη αυτή αποδεικνύει τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση, τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων τής χώρας μας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και καλώ όλο τον κόσμο να αγκαλιάσει το Φεστιβάλ Πεδιαίου και τις προσπάθειές μας για την αειφορία του μοναδικού αυτού βιότοπου, έτσι ώστε ο ποταμός μας να συνεχίσει να αποτελεί ροή ζωής για τον τόπο μας.
-----------------
Σημείωση: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της κας Επιτρόπου, η Λειτουργός Τύπου στο Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος κα Αντωνία Σωκράτους Πεδόνε.
(ΑΣΠ/ΑΦ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα