Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2019 12:34

Η ΥΜΕΕ κα Βασιλική Αναστασιάδου τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης «Cyprus - A Dynamic Island», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολλανδίας

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Cyprus - A Dynamic Island», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολλανδίας, τέλεσε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου.

Η έκθεση θα φιλοξενήσει από τις 11 Οκτωβρίου 2019 μέχρι τις 15 Μαρτίου 2020, 400 περίπου αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων 300 αρχαιολογικών αριστουργημάτων από τις εθνικές συλλογές της Κύπρου.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται μεγάλα γλυπτά και ανδριάντες, λαξευμένα σε μάρμαρο και τερακότα, κεραμικά διακοσμημένα με πρόσωπα και μορφές ζώων, πολυτελείς εισαγωγές από την αρχαία Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο, μεγάλα χάλκινα καζάνια και όπλα, πολύχρωμα ψηφιδωτά, χρυσά κοσμήματα κι ένας επαργυρωμένος βασιλικός θρόνος.

Επιπρόσθετα, η έκθεση θα παρουσιάσει αξιόλογες ιστορικές προσωπικότητες και αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στην Κύπρο από τον 19ο αιώνα. Με την ευκαιρία αυτή θα προβληθεί και το σοβαρό ζήτημα των παράνομων ανασκαφών και του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολλανδίας Rijksmuseum van Oudheden, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό Μουσείο που δάνεισαν ένα μεγάλο αριθμό εκθεμάτων.

Σε ομιλία της η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πλούσια και ποικίλη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων έφυγε από την Κύπρο για να εκτεθεί στην Ολλανδία. Είναι, σημείωσε, η μεγαλύτερη σε αριθμό συλλογή που δανείστηκε στο εξωτερικό από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που η συλλογή αυτή οργανώνεται και φιλοξενείται από ένα τόσο αξιόπιστο μουσείο, το Ολλανδικό Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων. Το Μουσείο αυτό διαθέτει μια μακρά παράδοση φιλοξενίας προσωρινών εκθέσεων που επικεντρώνονται στην πολιτιστική ταυτότητα διαφόρων αρχαίων πολιτισμών ή σε συγκεκριμένες πτυχές τους», πρόσθεσε η κα Αναστασιάδου.

Η κα Υπουργός εξέφρασε τα συγχαρητήρια της προς όλους όσοι συμμετείχαν στην οργάνωση αυτού του ξεχωριστού και αξέχαστου, όπως τόνισε, εορτασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχαρίστησε επίσης, εξ ονόματος της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλους τους εταίρους και άλλους δανειστές της έκθεσης για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση ενός δύσκολου και μεγαλεπήβολου εγχειρήματος.

«Θα ήθελα να εκφράσω την πιο θερμή ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μου στους καταπληκτικούς ανθρώπους του Rijksmuseum που εργάστηκαν με απίστευτο επαγγελματισμό και πάθος. Η  αξιοθαύμαστη προσέγγισή τους δημιούργησε ένα ιδανικό, προσωρινό σπίτι, για τις αρχαιότητες μας», κατέληξε η κα Αναστασιάδου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν το παρών τους ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ολλανδία κ. Ελπιδοφόρος Οικονόμου, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Μαρίνα Σολομίδου – Ιερωνυμίδου και η Έφορος Μουσείων κα Δέσπω Πηλείδου.

Άξιο αναφοράς είναι τέλος το γεγονός ότι για την πραγματοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν επίσης, το ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ολλανδία, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Ταμείο Πολιτισμού Πρίγκιπα Βερνάρδου, το ταξιδιωτικό πρακτορείο Labrys Reizen, η ολλανδική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών) και η Εταιρεία Φίλων του Ολλανδικού Εθνικού Μουσείου Αρχαιοτήτων.

Για τις δηλώσεις της Υπουργού πατήστε εδώ.

Για απόσματα από την εκδήλωση πατήστε εδώ

(ΔΚ/ΜΓ)