Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-10-2019 12:09

Χαιρετισμός ΥΜΕE κας Βασιλικής Αναστασιάδου σε ημερίδα για τις δράσεις του Ψηφιακού Τόξου Πολιτισμού Ελλάδας - Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω  την έναρξη των εργασιών της τρίτης Τεχνικής Συνάντησης των Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ψηφιακό Τόξο Πολιτισμού Ελλάδος-Κύπρου: Διάσωση και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πολιτιστικής Κληρονομίας στη Νησιωτική Περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου» με το ακρωνύμιο DigiArc.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν από την Κύπρο το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Εφορία Δωδεκανήσου.

Κοινός στόχος είναι η ανάδειξη των μεσαιωνικών οχυρώσεων και κάστρων της Ρόδου και της Κύπρου με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών δράσεων αιχμής

Η καλύτερη ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού μας πλούτου, φίλες και φίλοι, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,  το οποίο στηρίζει όλες τις προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι απολύτως αναγκαίο όπως, όλοι οι φορείς που έχουμε ως επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας την αρχαιολογία, να συνεργαστούμε στενά ώστε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και το βιώσιμο μέλλον της κληρονομιάς, σε ένα τοπίο που οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, αλλάζει διαρκώς, με πρωτόγνωρα γρήγορους ρυθμούς. Θα πρέπει επίσης να βρούμε τρόπους να μοιραζόμαστε τη γνώση, αλλά και το υλικό που έχουμε στη διάθεση μας, με απώτερο σκοπό το κοινωνικό και πολιτιστικό όφελος. Πρέπει να επισημάνω επί τη ευκαιρία ότι τα Ευρωπαϊκά προγράμματα στηρίζουν τα μέγιστα, αυτές τις προσπάθειες.  

Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετείχε και συμμετέχει ακόμη, σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα, 14 στο σύνολο. Αξιοσημείωτο είναι παράλληλα το γεγονός ότι τα έξι από αυτά τα προγράμματα εντάσσονται στα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου IΝΤERREG.

Στο πλαίσιο της Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου IΝΤERREG ΙΙΙ-Α 2007-2009 το Τμήμα Αρχαιοτήτων συμμετείχε σε τρία έργα ενώ με τα νέα προγράμματα INTERREG V-A: Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 συμμετέχει με τρία ακόμα έργα. Πρόκειται για:

1. Το έργο "Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μέσο Τοπικής Ανάπτυξης: ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ", το οποίο καταπιάνεται με τον τομέα προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, που αποτελούν σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του διασυνοριακού τόξου Ελλάδας και Κύπρου και προώθησής τους ως ελκυστικούς προορισμούς. Στο έργο συμμετέχουν το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ως Κύριος Δικαιούχος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας.

2. Το έργο «ΑνΔιΚαΤ-Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού», που στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών με περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και φυσικού κάλλους ενδιαφέρον σε Ελλάδα και Κύπρο. Στο έργο συμμετέχουν η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σάμου και διάφοροι φορείς της Κύπρου.

3. Το έργο «Ψηφιακό Τόξο Πολιτισμού Ελλάδος-Κύπρου: Διάσωση και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πολιτιστικής Κληρονομίας στη Νησιωτική Περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου» με το ακρωνύμιο DigiArc, για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

 Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να συγχαρώ όλους τους φορείς που συμβάλλουν στην υλοποίηση του προγράμματος, τα αποτελέσματα του οποίου προσδοκούμε ότι θα συνεισφέρουν στην προώθηση των κοινών μας στόχων.

( ΔΚ)