Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2019 11:51

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στην Ημέρα Αγνοουμένων, στην Ολομέλεια του Σώματος

Την περασμένη Δευτέρα γιορτάσαμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Με το ηρωικό «ΟΧΙ» η Ελλάδα πήρε αποφασιστικά θέση στον πόλεμο στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων και όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στις φασιστικές και ναζιστικές δυνάμεις του Άξονα. Το έπος του ’40 αποτελεί μια από τις λαμπρότερες σελίδες στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.   

Ο κυπριακός λαός, αν και υπό τον αγγλικό αποικιοκρατικό ζυγό, δεν έμεινε αμέτοχος στην τιτάνια αυτή αναμέτρηση και χιλιάδες Κύπριοι κατετάγησαν και πολέμησαν στο πλευρό της Ελλάδας και των συμμάχων, υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας. Τιμούμε την ημέρα αυτή όλους αυτούς τους ήρωες και υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην αναβιώσει ξανά ο εφιάλτης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 29η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως Ημέρα Αγνοουμένων, αφού την προηγούμενη ακριβώς ημέρα το 1974 αφέθηκαν ελεύθεροι για τελευταία φορά αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό. Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει για μια ακόμη φορά την αμέριστη υποστήριξή της στις οικογένειες των αγνοουμένων μας και δηλώνει την επιμονή της στη διακρίβωση της τύχης τους. Ταυτόχρονα, καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων και να διευκολύνει τη διεξαγωγή ερευνών για ανεύρεση οστών σε περιοχές που η ίδια έχει ορίσει ως «στρατιωτικές ζώνες», θέτοντας υπόψη της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων όλες τις πληροφορίες που κατέχει αναφορικά με αγνοούμενα πρόσωπα.

(ΜΓ/ΕΙ)