Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2019 12:43

Χαιρετισμός Διευθύντριας ΓΔ ΕΠΣΑ κας Γεωργίας Σολομωνίδου-Χριστοφίδου στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα»

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) είναι συνώνυμη με την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά.Στόχος της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), ως η αρμόδια Δημόσια Αρχή για την προώθηση της ΕΚΕ στην Κύπρο, είναι η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, ώστε να λειτουργούν ως υπεύθυνοι κοινωνικοί πολίτες.

Η σημαντικότητα της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας είναι αδιαμφισβήτητη, αφού επιφέρει οφέλη και στην επιχείρηση και στη κοινωνία. Οι επιχειρήσεις που επιδεικνύουν σταθερά μια υπεύθυνη συμπεριφορά, εξελίσσονται σε ανταγωνιστικές και πρωτοποριακές οντότητες με σημαντικά και μακροπρόθεσμα οφέλη. Την ίδια στιγμή, η υπεύθυνη συμπεριφορά των επιχειρήσεων συμβάλλει ενεργά στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ορίζεται ως η ευθύνη των επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία. Αποτελεί εργαλείο διαχείρισης της επιχείρησης που αφορά στην ενσωμάτωση κοινωνικών, περιβαλλοντικών και δεοντολογικών πτυχών στη βασική στρατηγική της.

Η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας με την ενεργό συμμετοχή όλων αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. H ΓΔ ΕΠΣΑ, θέλοντας να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εντάξουν την ΕΚΕ στη βασική στρατηγική τους, ετοίμασε ενημερωτικό έντυπο και ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης των επιχειρήσεων. Το πρώτο μέρος είναι ενημερωτικό, ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τι είναι η ΕΚΕ και ποια τα βασικά οφέλη της, και να τις ενημερώσει για κάποιες βασικές αρχές στις οποίες μια επιχείρηση μπορεί να στηριχτεί για να εφαρμόσει ΕΚΕ. Τέτοια πρότυπα είναι οι 10 Αρχές του Παγκοσμίου Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Πρότυπο ISO 26000 για την κοινωνική ευθύνη.

Το δεύτερο μέρος του εντύπου αποτελείται από ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης για τις επιχειρήσεις, που σκοπό έχει να τις βοηθήσει να εντοπίσουν τις κυριότερες αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία τους και να προσδιορίσουν κατά σειρά προτεραιότητας τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για να τις περιορίσουν.

Το έντυπο έχει ήδη κυκλοφορήσει σε οικονομικά περιοδικά της Κύπρου και βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας.

Επίσης, οι παρευρισκόμενοι θα ενημερωθούν για ακόμη μία δράση που τροχοδρομούμε σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης. Επειδή το Πρότυπο ISO 26000 δεν είναι πιστοποιήσιμο, αλλά είναι απλώς ένας οδηγός, η ΓΔ ΕΠΣΑ σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης, ετοιμάζει μια προδιαγραφή στη βάση του Προτύπου ISO 26000, για να βοηθήσει όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, να υλοποιήσουν μια σωστή Στρατηγική ΕΚΕ. Επίσης, μελετάται η δυνατότητα δημιουργίας  ενός μηχανισμού επαλήθευσης των δράσεων ΕΚΕ που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις, ούτως ώστε αυτές που τηρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια να πιστοποιούνται και να εγγράφονται σε  μητρώο που θα δημιουργήσουμε. 

Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για τις επιχειρήσεις, αφού μέσω του Πιστοποιητικού που θα λαμβάνουν, θα διακρίνονται για την υπεύθυνη συμπεριφορά τους και θα ξεχωρίζουν στις προτιμήσεις των επενδυτών και καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, η ΓΔ ΕΠΣΑ μελετά και το ενδεχόμενο ανάπτυξης κάποιου Σχεδίου Επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις που θα επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τόσο την προδιαγραφή όσο και τον μηχανισμό επαλήθευσης. Περισσότερα όμως, θα μπορούμε να ανακοινώσουμε σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ευελπιστούμε ότι οι ημερίδες ΕΚΕ, που συνδιοργανώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Κυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, θα αποτελέσουν μία χρήσιμη ενημέρωση με στόχο την περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στην Κύπρο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επίτροπο Εθελοντισμού κα Ιωάννα  Παναγιώτου για τη σημαντική συμβολή της στην υλοποίηση αυτών των ημερίδων, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τη στήριξη στην προβολή των ημερίδων καθώς και το Δίκτυο ΕΚΕ για τη διαχρονική συνεργασία.

Σας ευχαριστήσω και εσάς θερμά για την παρουσία σας και να σας παρακαλέσω να συνδράμετε, μέσω των μέσων επικοινωνίας που εκπροσωπείτε, στην προώθηση των ενημερωτικών αυτών ημερίδων.

(ΜΓ/ΕΙ)