Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2024 16:21

Διαφάνεια – Δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν τις οικονομικές συναλλαγές του Κράτους για το έτος 2023

Tο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, με γνώμονα την ίση μεταχείριση των πολιτών και εφαρμόζοντας τις πρόνοιες του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου (Ν. 38(I)/2014), δημοσιοποιεί στοιχεία που αφορούν τις οικονομικές συναλλαγές του Κράτους για το έτος 2023, όπως αυτές περιλαμβάνονται στα σχετικά άρθρα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Η διαφάνεια και η λογοδοσία στις οικονομικές συναλλαγές του Κράτους, αρχές που διέπουν το ρυθμιστικό πλαίσιο της δημόσιας χρηματοοικονομικής διαχείρισης, επιτρέπουν στον πολίτη να καθιστά τις κρατικές υπηρεσίες περισσότερο υπόλογες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας δημοσιεύει στοιχεία που αφορούν τις οικονομικές συναλλαγές των οικονομικών φορέων και των ειδικών ταμείων, μέσω των πιο κάτω δυο καταστάσεων:

(α) Συναλλαγές της Κυβέρνησης πέραν των πέντε χιλιάδων ευρώ

Η δημοσιοποίηση αφορά, συγκεκριμένα, σχετικές πληρωμές πέραν των πέντε χιλιάδων ευρώ, οι οποίες καταβλήθηκαν σε φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα κατά το έτος 2023 ανά άρθρο δαπανών για κάθε Υπουργείο/Υφυπουργείο/Τμήμα/Υπηρεσία και Ειδικό Ταμείο της Κυβέρνησης.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Τα ποσά που παρουσιάζονται στις καταστάσεις αφορούν τις συνολικές πληρωμές κατά άρθρο δαπανών, τα οποία έλαβε κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατά το έτος 2023.
  • Δεν περιλαμβάνονται οποιεσδήποτε πληρωμές που αφορούν ενδοκυβερνητικές συναλλαγές, προσωπικές απολαβές, ανάκτηση εξόδων που έγιναν για υπηρεσιακούς σκοπούς από υπαλλήλους, δαπάνες άμυνας, ασφαλείας ή δημόσιου συμφέροντος και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
  • Στις περιπτώσεις όπου, κατά την πληρωμή κάποιου προμηθευτή, είχαν γίνει οποιεσδήποτε αποκοπές (π.χ. λόγω συμψηφισμών του καταβλητέου ποσού με οφειλές προς το Κράτος), το ποσό που παρουσιάζεται είναι το ποσό πριν από την αφαίρεση της αποκοπής.
  • Όλα τα ποσά παρουσιάζονται με φθίνουσα κατάταξη ανά κονδύλι δαπανών.

(β) Κατάσταση φυσικών ή νομικών προσώπων που έλαβαν από την Κυβέρνηση πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ

H δημοσιοποίηση αφορά όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έλαβαν κατά το έτος 2023 πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, μαζί με περιγραφή της κύριας φύσης των συναλλαγών τους.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Τα ποσά, τα οποία παρουσιάζονται, αφορούν τις συνολικές και τελικές πληρωμές, πριν από την αφαίρεση τυχόν συμψηφισμών έναντι οφειλών προς το Κράτος.
  • Οι πληρωμές συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αγορές, χορηγίες και διάφορες εισφορές του Κράτους ως εργοδότης όπως για παράδειγμα εισφορές ΓΕΣΥ.
  • Εξαιρούνται ευαίσθητες πληρωμές όπως για παράδειγμα δαπάνες άμυνας, πληρωμές για εξυπηρέτηση Δημοσίου Χρέους, επιστροφές ποσών καθώς και πληρωμές, για τις οποίες το Κράτος ενεργεί αποκλειστικά ως ενδιάμεσος φορέας.
  • Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα παρουσιάζονται με φθίνουσα κατάταξη με βάση το ποσό της πληρωμής τους.

Η πιο πάνω πληροφόρηση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας κάτω από την Ενότητα «Τομείς», Υποενότητα «Λογιστικές Υπηρεσίες» και επιλογή «Δημοσιοποίηση Στοιχείων/Δημοσιοποίηση Οικονομικών Συναλλαγών», ή εναλλακτικά στους πιο κάτω συνδέσμους:

Δημοσιοποίηση Οικονομικών Συναλλαγών για το 2023

Δημοσιοποίηση φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ από τη Δημοκρατία κατά το 2023

(ΑΣ/ΜΣ)