Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2019 14:28

Χαιρετισμός της ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος STEM σε εννέα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση για την Παρουσίαση της Πιλοτικής Εφαρμογής του Προγράμματος STEM σε σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Το πεδίο των STEM, που αποτελεί τα αρχικά για τις λέξεις Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά, αποτελεί τη βάση των αναδυόμενων τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το υπολογιστικό νέφος, η ανάλυση δεδομένων και η τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών.

Η ταχεία ανάπτυξη αυτών των  τεχνολογιών, θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης.  Όπως συνέβη και με προηγούμενες σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιοποίηση και η ανάπτυξη των πιο πάνω τεχνολογιών  επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν, αλληλεπιδρούν, σπουδάζουν και εργάζονται. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση προσφέρουν πολλές ευκαιρίες.  Για να αξιοποιηθούν όμως, οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, απαιτείται η κοινωνία να είναι επαρκώς προετοιμασμένη για το μέλλον, όπως αυτό θα διαμορφωθεί.

Ο τομέας της εκπαίδευσης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την κατάλληλη, αναγκαία και επαρκή προετοιμασία της κοινωνίας για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων.  Η εκπαίδευση θα πρέπει να δίνει στους νέους τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους, να δραστηριοποιούνται, να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος μιας Κύπρου που θα χαρακτηρίζεται από δημοκρατία, αλληλεγγύη και συμμετοχικότητα.  Η ψηφιακή τεχνολογία εμπλουτίζει τη μάθηση με διάφορους τρόπους και προσφέρει μαθησιακές ευκαιρίες, οι οποίες πρέπει να είναι προσιτές σε όλους.

Κυρίες και κύριοι,

Η χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών, σε όλους τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας της Κύπρου, είναι υψίστης σημασίας.  Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών αλλά και η αύξηση του ποσοστού αποφοίτων και επαγγελματιών STEM αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την κατάλληλη και επαρκή προετοιμασία της κοινωνίας στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων χρηματοδοτεί σειρά δράσεων που σκοπό έχουν την ανάδειξη του οφέλους από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και δράσεις για την απόκτηση ή και βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών.  Ενδεικτικά, αναφέρω:

  • Τη διοργάνωση δωρεάν Εργαστηρίων και Προγραμμάτων Κατάρτισης για την εκμάθηση των συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Παραγωγικότητας σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
  • Τη χρηματοδότηση της εξέτασης για την πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με το διεθνές πρότυπο πιστοποίησης European Computer Driving Licence (ECDL), σε συνεργασία του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, με τον Ψηφιακό Πρωταθλητή και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
  • Τη χρηματοδότηση μέρους του προγράμματος για την Επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών με σκοπό τη χρήση τους στη διαδικασία της μάθησης, το οποίο υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
  • Τη χρηματοδότηση μέρους της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος STEM σε εννέα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και  η σημερινή παρουσίαση. Με την πιλοτική εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, θα παρασχεθεί η δυνατότητα σε μαθητές δημοτικού να χρησιμοποιήσουν μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού πληροφορικής και ρομποτικής και έτσι να εξασκηθούν με δραστηριότητες που βασίζονται στα γνωστικά πεδία STEM.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι προφανές ότι οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό ενός κράτους. Αν λοιπόν, έχουμε ως στόχο να μετασχηματίσουμε ψηφιακά την πατρίδα μας, αλλά και να βελτιώσουμε τη θέση στους διεθνείς και ευρωπαϊκού δείκτες, θα πρέπει πέρα από δράσεις άμεσων αποτελεσμάτων, να επενδύσουμε και σε δράσεις που προετοιμάζουν, καθοδηγούν και ενισχύουν τους μαθητές για την ένταξη τους στο ψηφιακό γίγνεσθαι.

Γι’ αυτό, ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στηρίζουμε το πρόγραμμα  STEM στη δημοτική εκπαίδευση. Προσδοκούμε στην επιτυχή υλοποίηση του και θα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη μου, να μην εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για το σχεδιασμό του προγράμματος και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του.

( ΔΚ )