Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2019 14:53

Συνεχίζεται δυναμικά η ενημέρωση των Λειτουργών – Συνδέσμων στα Υπουργεία και Υπηρεσίες για εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς

Την Τετάρτη και Πέμπτη 30 και 31 Οκτωβρίου 2019 αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές ημερίδες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, με θέμα: «Πρόληψη και Καταπολέμηση της Διαφθοράς στις Δημόσιες Συμβάσεις». Οι ημερίδες εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Οριζόντιου Σχεδίου Δράσης κατά της Διαφθοράς, διοργανώνονται με τη  στήριξη της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης και αποτελούν μέρος του Κύκλου «Α» Εκπαιδεύσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με θέμα: «Εισαγωγή στην Πρόληψη και Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Η ημερίδα στις 30 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούσε ειδικά την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των Λειτουργών Συνδέσμων στα Υπουργεία και Υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς. Κατά την ημερίδα στις 30 Οκτωβρίου 2019 συμμετείχαν 45 λειτουργοί σύνδεσμοι για θέματα διαφθοράς από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η ημερίδα στις 31 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Σιακόλειου Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου και αφορούσε ειδικά στην ευαισθητοποίση και εκπαίδευση των Λειτουργών Πυρήνων για θέματα δημοσίων συμβάσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην ημερίδα στις 31 Οκτωβρίου 2019 συμμετείχαν γύρω στους 280 λειτουργούς από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι ασχολούνται με δημόσιες συμβάσεις.

Ημερίδα στις 30/10/2019

Όσον αφορά την εκπαιδευτική ημερίδα στις 30/10/2019 για τους Λειτουργούς Συνδέσμους για θέματα Διαφθοράς, κατόπιν σύντομης εισαγωγής από την Υπεύθυνη του Γραφείου Διαφάνειας και Πρόληψης της Διαφθοράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εναρκτήρια παρουσίαση έκανε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, ως η Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΑΑΔΣ), κατά την οποία οι Λειτουργοί Σύνδεσμοι ενημερώθηκαν, μεταξύ άλλων, για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της  Διεύθυνσης, καθώς και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων. Τονίσθηκε η σημαντικότητα της διαφοροποίησης μεταξύ εκείνων των περιπτώσεων που αφορούν λάθη που μπορούν να συμβούν σε διαγωνισμούς λόγω αμέλειας, επιπολαιότητας ή και άγνοιας του νομικού πλαισίου και της σχετικής αγοράς στην οποία απευθύνονται και εκείνων των περιπτώσεων απάτης και διαφθοράς. Επισημάνθηκε η ανάγκη αναγνώρισης της διαφοράς που ενδεχομένως να υπάρχει μεταξύ της επικρατούσας αντίληψης για το μέγεθος του προβλήματος που συνήθως συνδέεται με το θέμα των δημοσίων συμβάσεων και του πραγματικού προβλήματος που όντως υπάρχει σε μια χώρα. Ακολούθησε εκπαίδευση από Καθηγήτρια Νομικής και μέλος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας ειδικά για το θέμα της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις και πως τέτοια φαινόμενα μπορούν να αποτραπούν και να καταπολεμηθούν μέσα από τη χρηστή διακυβέρνηση των δημοσίων συβάσεων, τηρώντας τις θεμελιώδεις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, της ακεραιότητας, της λογοδοσίας, της δικαιοσύνης, της αποτελεσματικότητας, και αυτής του επαγγελματισμού.

Ημερίδα στις 31/10/2019

Έναρξη στην εκπαιδευτική ημερίδα στις 31/10/2019 για τους πυρήνες λειτουργούς για θέματα δημοσίων συμβάσεων έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ανδρέας Ασσίωτης. Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Ασσιώτης αναφέρθηκε στο έργο και στις δράσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μέσα από την Εθνική Στρατηγική και το Εθνικό Οριζόντιο Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς, και εξήγησε στους συμμετέχοντες πως το όλο θέμα των δημοσίων συμβάσεων σχετίζεται με τη Διαφθορά και συνεπώς, εντάσσεται στις προαναφερόμενες δράσεις του  Υπουργείου. Όπως ανέφερε ο κ. Ασσιώτης «τα ποσά τα οποία δαπανώνται στις δημόσιες συμβάσεις παγκοσμίως αλλά και στην Κύπρο, είναι τόσο τεράστια που αναπόφευκτα καταστούν τον τομέα εξ ορισμού, όχι απλά ευάλωτο, αλλά και εξαιρετικά υψηλού κινδύνου» και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και να θωρακιστούν και αυτοί και οι διαδικασίες τους έναντι των σημαντικών κινδύνων διαφθοράς στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, με σκοπό τον περιορισμό της. Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με την απάτη και τη διαφθορά στις δημόσιες συμβάσεις, τονίζοντας ότι η λανθασμένη αντίληψη ότι ο τομέας των δημοσίων συμβάσεων είναι κατά κανόνα  διεφθαρμένος μπορεί και πρέπει να ανατραπεί μέσα από την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας για τις δράσεις που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές προς την ορθή κατεύθυνση για πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Ακολούθησε εκπαίδευση από Καθηγήτρια Νομικής και μέλος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία προσαρμόσθηκε ειδικά στους συμμετέχοντες οι οποίοι αποτελούσαν και το σύνολο των «ειδικών» στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για δημόσιες συμβάσεις. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γενικά για το θέμα  της διαφθοράς και ειδικά για το πως ο συγκεκριμένος κίνδυνος υπάρχει στα πλαίσια της ενάσκησης των καθηκόντων τους. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τους τρόπους με τους οποίους τέτοια φαινόμενα μπορούν να αποτραπούν και να καταπολεμηθούν μέσα από τη χρηστή διακυβέρνηση των δημοσίων συβάσεων, τηρώντας τις θεμελιώδεις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, της ακεραιότητας, της λογοδοσίας, της δικαιοσύνης, της αποτελεσματικότητας, και αυτής του επαγγελματισμού.

 

 (ΜΛ)