Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-07-2024 14:51

Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου

Παρά τα γνωστά και υπαρκτά προβλήματα στον τομέα απονομής της δικαιοσύνης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εκφράζει την ικανοποίησή του σε σχέση με το περιεχόμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Κύπρο για το έτος 2024 (2024 Rule of Law Report, Country Chapter on the Rule of Law situation in Cyprus), αναφορικά με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόσφατα εκδοθείσα έκθεσή της, αναγνωρίζει τη σημαντική μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος με τη σύσταση νέων δικαστηρίων, τη θέσπιση νέων κανόνων πολιτικής δικονομίας, καθώς και άλλες υπό εξελίξει μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ενίσχυση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ως θετικές εξελίξεις τη χρήση εξ αποστάσεως ακροάσεων για τη διευκόλυνση της συμμετοχής παιδιών στις δικαστικές διαδικασίες και τα πλάνα για τη διαδικτυακή δημοσίευση των δικαστικών αποφάσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται στον ταχύ ρυθμό για τη διεκπεραίωση των συσσωρευμένων εκκρεμουσών υποθέσεων στα δικαστήρια, έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Ε.Ε. και αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση, βάσει πληροφόρησης από το Τμήμα Μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι στόχοι του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης έχουν ήδη επιτευχθεί και ξεπεραστεί. Αξιοσημείωτη αναφορά αποτελεί επίσης η σημαντική μείωση του χρόνου εκδίκασης αστικών και εμπορικών υποθέσεων στα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, παρατηρούνται, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αργοί ρυθμοί στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και δυσκολίες στην πρόσληψη νέων δικαστών και υποστηρικτικού προσωπικού.

Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δράττεται της ευκαιρίας να τονίσει την προσήλωσή του στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων, με την υλοποίηση όλων των δράσεων της μεταρρύθμισης, ώστε να παραδοθεί [έναν] σύστημα απονομής της δικαιοσύνης αντάξιο των προσδοκιών του πολίτη.

(ΑΣ/ΜΣ)