Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2019 19:57

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη σε εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών, στη Λευκωσία

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Παγκύπριου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών να παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο, σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή του Πρώτου Ανταμώματος Βορειοηπειρωτών Κύπρου, με τους οποίους με ενώνουν δεσμοί φιλίας και αλληλοεκτίμησης.

Οι Βορειοηπειρώτες στην Κύπρο ανταμώνουν απόψε στην ομολογουμένως εξαιρετική αυτή μουσική εκδήλωση, που στόχο έχει να συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεών τους, αλλά και να κρατήσει ζωντανές τις θύμησες από το παρελθόν στην πολύπαθη Βόρειο Ήπειρο, όπου ο ελληνισμός, μέσα από πολλές δοκιμασίες, άντεξε και διέσωσε την εθνική του ταυτότητα κρύβοντάς τη βαθιά μέσα στους θρύλους, την παράδοση και τη γλώσσα της ελληνικής φυλής.

Η βορειοηπειρώτικη μουσική και μελωδία, τραγουδώντας τους ανθρώπινους καημούς, τις χαρές και τις λύπες, αλλά και θέματα ιστορικά, μας προσφέρει απόψε μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τη μουσική παράδοση της Βορείου Ηπείρου ως μια πολύτιμη πνευματική κληρονομιά. Η ζεστή αποψινή εκδήλωση μας συγκινεί και μας ταξιδεύει νοερά στη Χειμάρα, στην Κορυτσά, στους Άγιους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο, εκεί όπου οι ελληνικές απελευθερωτικές δυνάμεις έγραψαν το 1940 λαμπρές σελίδες ιστορίας.

Η κοινή ιστορική μοίρα ανάγκασε πολλούς Έλληνες της Βορείου Ηπείρου όπως και της Κύπρου, για λόγους επιβίωσης, να φύγουν από τη γενέθλια γη και να ζουν μακριά της συνεχίζοντας στον τόπο φιλοξενίας τους απτόητοι τον δικό τους αγώνα για τα ζητήματά τους. Στο πλάι των απανταχού Βορειοηπειρωτών αδελφών μας και στην απόφασή τους να μην καταθέσουν τα όπλα, προκειμένου να γίνονται σεβαστά όλα τα δικαιώματά τους, βρίσκεται πάντοτε η μαρτυρική μας πατρίδα.

Προσωπικά νιώθω πολύ περήφανος και ιδιαίτερα συγκινημένος για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε με την απονομή πλακέτας. Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την εκτίμηση που δείχνετε στο πρόσωπό μου.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης και να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσω να σας στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις.

---------------------------

ΑΜ/ΕΙ