Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-04-2018 13:12

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους νέους, με θέμα: «Καθολική κάλυψη και Γενικό Σύστημα Υγείας»

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, διοργανώθηκε την Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, στο Υπουργείο Υγείας, από το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας συνάντηση-συζήτηση με εκπροσώπους του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και άλλων οργανωμένων συνόλων των νέων.

Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος εξήρε τη σημασία της προωθούμενης μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, με επιστέγασμα την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι έφθασε η ώρα οι Κύπριοι ασθενείς να απολαμβάνουν καθολική και ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.

Διαβεβαίωσε δε, πως το Υπουργείο Υγείας εργάζεται συστηματικά, με αποφασιστικότητα και προσήλωση, για την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων, με τελικό στόχο τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν, από τη μια, στους ασθενείς να απολαμβάνουν βελτιωμένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από την άλλη, θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας, σε ένα υγιές περιβάλλον ΓεΣΥ.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Θωμάς Αντωνίου υπογράμμισε ότι η εφαρμογή ενός Καθολικού Σχεδίου Υγείας αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους πολίτες της Κύπρου. Σημείωσε πως με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στη βάση των αναγκών τους. Ο κ. Αντωνίου επεσήμανε πως συνεχίζεται η υλοποίηση των εργασιών για την εφαρμογή  του ΓεΣΥ, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς και των παραδοτέων του Συστήματος Πληροφορικής που αφορούν στην 1η φάση του ΓεΣΥ, η εγγραφή των ιατρών και η έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών. Τον Μάρτιο 2019, πρόσθεσε, θα αρχίσει η είσπραξη των εισφορών από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Έφορο Φορολογίας, όπως και οι αποκοπές από το κράτος.

Ημερομηνία-ορόσημο της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης, συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου, αποτελεί η 1η Ιουνίου 2019, όποτε και θα εφαρμοστεί η 1η φάση του ΓεΣΥ, που αφορά στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, στις υπηρεσίες των Ειδικών Ιατρών σε εξωτερικούς ασθενείς, στα φάρμακα και στα εργαστήρια για διαγνωστικές εξετάσεις. Τέλος, την 1η Ιουνίου 2020, μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το ΓεΣΥ με πιο σημαντική την ένταξη της ενδο-νοσοκομειακής φροντίδας υγείας.

Ακολούθως, η κα Έφη Καμμίτση, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, παρουσίασε εκτενέστερα τα χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ, την οικονομική πτυχή τού και το Σύστημα Πληροφορικής.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για το ΓεΣΥ και τις πρόνοιές του.

(ΜΚΥ/ΜΛ/ΕΙ)