13-11-2019 13:54
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό
Η πλευρά μας μεταβαίνει στη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, με αποφασιστικότητα και με δεδομένη την πολιτική βούληση να πετύχουμε όρους αναφοράς, όπως είχαν αποτελέσει τη συναντίληψη μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν βοηθήθηκε η σκέψη του από τα κόμματα ενόψει των κρίσιμων διεργασιών, είπε ότι «οφείλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την υπευθυνότητα των κομμάτων και την όλη αντιμετώπιση με βάση βεβαίως και τα όσα έχουμε μπροστά μας».
Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε σχέση με συνομιλία που είχαν πρόσφατα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ενημέρωσα το Εθνικό Συμβούλιο για το τι ακριβώς είπα στον κ. Ταλάτ, εν γνώση ή λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου κατά τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Και αυτό που του είπα είναι ότι ‘λυπούμαι να πω πως με βάση τη στάση της Τουρκίας, αυτό που εκτιμώ είναι ότι, δυστυχώς, η συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, φαίνεται να είναι μια άτυπη συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα, θα μας μείνουν τα έξοδα’. Αυτό επακριβώς είπα.
Εκείνο που, λυπάμαι να πω, παρέλειψε να πει ο κ. Ταλάτ ήταν για το προηγούμενο για να καταλήξω στο επόμενο, ότι δηλαδή, η στάση και η θέση της Τουρκίας δεν προοιωνίζουν μια ελπιδοφόρα πορεία.
Εν πάση, όμως, περιπτώσει, η θέση της δικής μας πλευράς παραμένει ότι είμαστε αποφασισμένοι και με απόλυτη πολιτική βούληση να παρευρεθούμε με θετικό πνεύμα και δημιουργικές ιδέες ώστε να πετύχουμε όρους αναφοράς που να μας οδηγήσουν το ταχύτερο σε μια πενταμερή σύνοδο, έτσι ώστε να μπορέσουν επιτέλους να καθοριστούν οι όροι αναφοράς για να οδηγηθούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο».
Ερωτηθείς αν από τη χθεσινή σύντομη συνάντηση του στο Παρίσι με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε αποφασιστικότητα για κατάληξη σε όρους αναφοράς, ο Πρόεδρος είπε ότι «το πιο σημαντικό που πρέπει να επισημάνουμε είναι η αποφασιστικότητα του να συγκαλέσει (συνάντηση) για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Πέραν τούτου, όμως, δεν είναι στον Γενικό Γραμματέα να ασκήσει πιέσεις. Συνεπώς, αυτό που εναπομένει είναι η βούληση της άλλης πλευράς. Εμείς πάμε και με αποφασιστικότητα και με δεδομένη την πολιτική βούληση να πετύχουμε όρους αναφοράς, όπως είχαν αποτελέσει τη συναντίληψη μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου».
(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)