Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-12-2024 09:28

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγορεύθηκε χθες σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Καλαμάτας

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναγορεύθηκε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Χορού του Δήμου Καλαμάτας, όπου στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Καλαμάτας. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε επίσης η τελετή λήξης του Διεθνούς Συνεδρίου της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας και της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας με θέμα «Ο Ελληνισμός της Κύπρου: πολιτική και κοινωνική οργάνωση, προσλήψεις στην Ελλάδα και αμφίπλευρες σχέσεις στο ελληνικό κράτος, 19ος - 20ος αιώνας», στο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο κεντρικός ομιλητής. 

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος Γ’, οι δήμαρχοι Αραδίππου και Λατσιών-Γερίου, ο αντιδήμαρχος Λευκωσίας διαμερίσματος Αγλαντζιάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, εκπρόσωποι της πολιτικής, στρατιωτικής και πολιτειακής ηγεσίας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής Αθανάσιος Κατσή αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει στο ενεργητικό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επεσήμανε επίσης τον μεγάλο αριθμό των Κυπρίων φοιτητών που φοίτησαν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τόνισε ότι «προσδοκούμε σε περαιτέρω συνεργασία και εμβάθυνση μεταξύ των Πανεπιστημίων της Κύπρου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου». 

Ακολούθως, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπήρχε πάντοτε στο επίπεδο των ακαδημαϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι ο κ. Χριστοδουλίδης μπορεί να αντικρίσει το Κυπριακό μέσα από τη ματιά του ιστορικού και πολιτικού επιστήμονα και «θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη δικαίωση του κυπριακού ελληνισμού». 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Θανάσης Χρήστου έκανε παρουσίαση του έργου του τιμωμένου, επισημαίνοντας ότι η αναγόρευση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος «αποτελεί ως ελάχιστη αναγνώριση και συνάμα αντίχαρη της προσφοράς του στους πολύχρονους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού». Υπογράμμισε επίσης ότι η παρουσία και ο ρόλος του κ. Χριστοδουλίδη δύναται να «λειτουργήσουν ενισχυτικά στο πεδίο της έρευνας και της διεύρυνσης των ακαδημαϊκών σχέσεων των δύο πανεπιστημιακών κοινοτήτων και κατ’ επέκταση στην εμπέδωση των υπαρκτών δεσμών του περιφερειακού με τον μητροπολιτικό Ελληνισμό». 

Ακολούθως, στο πλαίσιο της ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε και όπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας κ. Αναστάσιος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ανακηρύσσει ομόφωνα την Αυτού Εξοχότητα, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νικόλαο Χριστοδουλίδη, Επίτιμο Δημότη του Δήμου Καλαμάτας ως ένδειξη βαθύτατης τιμής προς το πρόσωπό Του και το αξίωμά Του από το σύνολο των συνδημοτών μας». 

Παραδίδοντας το Χρυσό Κλειδί της πόλης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος υπογράμμισε ότι η τελετή ανακήρυξης θα μνημονεύεται για χρόνια, καθότι αποτελεί μία αναγνώριση των κοινών αξιών και αγώνων που ενώνουν την Κύπρο με την Καλαμάτα εδώ και αιώνες. Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε επίσης όπως «είθε η ανακήρυξή σας ως Επίτιμος Δημότης να καλλιεργήσει περαιτέρω το πνεύμα συνεργασίας και κοινού σκοπού, Καλαμάτας και Κύπρου, ενισχύοντας τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς μας». 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κεντρική ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τον Δήμο Καλαμάτας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την απονομή των τιμητικών τίτλων όσο και τους διοργανωτές του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974. 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι οφείλουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση και ο μόνος δρόμος προς επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι «η εντατικοποίηση των προσπαθειών, η σωστή ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων, η κατανόηση των γεωστρατηγικών ισορροπιών, η θωράκιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης όλων των παραγόντων ισχύος του κράτους και η ανάδειξη του ρόλου μας, με πράξεις και όχι λόγια, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής». 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, των εμποδίων και των προκλήσεων που υπάρχουν. «Έχουμε πλήρη αντίληψη του συσχετισμού δυνάμεων και, βεβαίως, είμαστε αρκούντως ρεαλιστές, για να μην αιθεροβατούμε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι πρέπει να κατανοούμε τις διεθνείς σχέσεις και τη σημασία που αποκτούν οι παράγοντες ισχύος και οι συνέργειες με άλλες δυνάμεις. «Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, αξιοποιούμε την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχυροποιούμε το πλέγμα των συνεργειών που διατηρούμε με τρίτες χώρες, ενισχύουμε το πολιτικό και διπλωματικό μας αποτύπωμα με πράξεις και όχι απλά λόγια, και διευρύνουμε τους παράγοντες ισχύος της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

(ΑΤ/ΓΣ/ΕΑθ)