25-11-2019 13:36
Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη στη συνέντευξη Τύπου του ΣΠΑΒΟ, με την ευκαιρία των 16ήμερων εκδηλώσεων ενάντια στην έμφυλη βία
Συγχαίρω θερμά την Πρόεδρο και τα Μέλη του Συνδέσμου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης, αλλά και ευρύτερα για το έργο και τη δράση σας στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στον τόπο μας.
Ως πολιτεία αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του Συνδέσμου για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και προγραμμάτων για τα θύματα, αλλά και τους θύτες, για τη λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας και στήριξης, καθώς και καταφυγίων, που στόχο έχουν την προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων βίας και των οικογενειών τους.
Κυρίες και κύριοι,
Η βία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στη ζωή και του δικαιώματος για ελευθερία, ασφάλεια, αξιοπρέπεια, καθώς και του δικαιώματος για σωματική και ψυχική ακεραιότητα. Την ίδια στιγμή, αποτελεί έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και αιτία και συνέπεια της ανισότητας των φύλων.
Όπως καταδεικνύεται μέσα από ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς έρευνες, οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν τα κυριότερα θύματα της βίας λόγω φύλου. Γι’ αυτό, χρειάζονται συχνά ειδική υποστήριξη και προστασία λόγω του υψηλού κινδύνου δευτερεύουσας και επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης που συνδέεται με τη συγκεκριμένη μορφή βίας.
Στον τόπο μας, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση των καταγγελιών όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, κάτι που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο έτοιμες, ενημερωμένες και ενθαρρυμένες να δώσουν ένα τέλος στο πρόβλημα που βιώνουν.
Όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στην πρόληψη και εξάλειψη του θλιβερού αυτού φαινομένου και για το λόγο αυτό προχώρησε στη λήψη σειράς μέτρων, με σημαντικότερο την απόφασή της να κυρώσει το 2017 τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Στα πλαίσια της πολιτικής μας για σταδιακή υιοθέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης προχωρήσαμε στην ετοιμασία ειδικού νομοσχεδίου που ποινικοποιεί συμπεριφορές που μέχρι σήμερα δεν αποτελούσαν αντικείμενο ειδικής ποινικής ρύθμισης, όπως είναι η παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking).
Παράλληλα, ετοιμάσαμε ειδικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου ποινικοποιούνται όλες οι μορφές βίας κατά των γυναικών, με στόχο να ενσωματωθούν πλήρως οι πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στο κυπριακό δίκαιο. Πρόκειται για ένα καινοτόμο νομοσχέδιο, το οποίο εγκαθιδρύει ένα νέο και ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το πλέγμα προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας.
Τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης σημειωθεί και άλλα θετικά βήματα στον τομέα πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας και αναφέρω ενδεικτικά την ετοιμασία ειδικού Σχεδίου Δράσης για τη Βία στην Οικογένεια, τη δημιουργία καταφυγίων για στήριξη και προστασία των θυμάτων βίας, την ενίσχυση του Γραφείου Βίας στην Αστυνομία και τη δρομολόγηση δημιουργίας του «Σπιτιού για τη Γυναίκα», ενός εξειδικευμένου Κέντρου για το διατμηματικό χειρισμό των περιστατικών έμφυλης βίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει επίσης και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα 2019-2023, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των 7 βασικών του στόχων την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Κάτω από το συγκεκριμένο στόχο περιλαμβάνονται δράσεις όπως είναι η δημιουργία Συντονιστικού Φορέα για εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η δημιουργία ενιαίου αρχείου για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, προγράμματα ενημέρωσης και κατάρτισης των επαγγελματιών, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών ευρύτερα.
Κυρίες και κύριοι,
Παρά τις θετικές εξελίξεις που ομολογουμένως έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της καταπολέμησης της βίας στον τόπο μας, πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν, με στόχο την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Για να εξαλειφθεί η έμφυλη βία, θα πρέπει να ενισχυθεί η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η κατάρτιση γύρω από το πρόβλημα και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προς αποδόμηση των κοινωνικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων, τόσο μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που συχνά τα αναπαράγουν και τα διαιωνίζουν.
Αποδεδειγμένα, η έμφυλη βία μπορεί να προκαλέσει μόνιμες σωματικές, ψυχολογικές ή συναισθηματικές βλάβες στις γυναίκες που την υφίστανται. Σε πολλές περιπτώσεις η βία λόγω φύλου μπορεί να καταλήξει σε θάνατο. Συχνά δημιουργεί τεράστια τραύματα στον άμεσο και έμμεσο περίγυρο των γυναικών και κυρίως στα παιδιά που τη βιώνουν. Η έμφυλη βία διαιωνίζει δυστυχώς την ανισότητα των φύλων και επηρεάζει δυσμενώς τη θέση των γυναικών στην κοινωνία.
Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις σοβαρότατες συνέπειες της βίας στη ζωή των θυμάτων, και με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων ενάντια στη βία κατά των γυναικών, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές με στόχο την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου. Παράλληλα, θα συνεχίζει να εργάζεται για εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη, καθώς και για εδραίωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, της αξιοπρέπειας και της ανεμπόδιστης άσκησης των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας.
** Τον χαιρετισμό μετέφερε εκ μέρος του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Ανώτερη Διοικητική Λειτουργός του Υπουργείου κα Μάρω Βαρναβίδου
(ΜΛ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα