19-12-2019 12:58
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την απαγγελία κατηγορίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ, τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ και την παράνομη στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος προέβη σε δηλώσεις σήμερα Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ. Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απαγγελία κατηγορίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ από το Αμερικανικό Κογκρέσο , τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ και την παράνομη στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων.
Το πλήρε;ς κείμενο των ερωτο-απαντήσεων έχει ως ακολούθως:
«Ερώτηση: Κάποιο σχόλιο για τηναπαγγελία κατηγορίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ από το Αμερικανικό Κογκρέσο:
Απάντηση: Είναι μία εξέλιξη η οποία πιστεύω σε κάποιο στάδιο θα πρέπει να μας απασχολήσει. Ο καιρός των αρχόντων που δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε έλεγχο, πιστεύω έχει παρέλθει. Εξάλλου, υποκείμεθα συνεχώς στον έλεγχο όλοι οι αξιωματούχοι. Δεν μιλώ για τους αξιωματούχους που διορίζονται για μία περίοδο ή για τους αξιωματούχους που μπορούν ανά πάσα στιγμή να παυθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μιλώ για τους αξιωματούχους, οι οποίοι, ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το θέμα της παραίτησης.
Ερώτηση: Ας ενισχύσουμε και τις δικές μας δομές σε αυτά τα ζητήματα.
Απάντηση: Πιστεύω πολύ σύντομα να γίνει εφικτό.
Ερώτηση: Κάτι για την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ;
Απάντηση: Εξ όσων γνωρίζω ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη με την ευκαιρία της ημέρας του Ολοκαυτώματος. Έχει διευθετηθεί εδώ και κάποιο χρόνο η επίσκεψη αυτή. Τον Ιανουάριο θα γίνει, δεν γνωρίζω τις ακριβείς ημερομηνίες.
Είναι βέβαιο ότι ο Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με ανώτατους αξιωματούχους, τον Ισραηλινό Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό για να ανταλλάξουν κάποιες απόψεις.
Ερώτηση: Το σχόλιο σας για την Απόφαση στο Υπουργικό για τον όρο «αντισημιτισμός»;
Απάντηση: Ήταν μια Απόφαση που λήφθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θεωρώ ότι είχαμε υποχρέωση να το κάνουμε, ό,τι θα έπρεπε και εμείς πιο έμπρακτα να αναγνωρίσουμε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ερώτηση: Υπάρχουν επίσημες διαβεβαιώσεις από πλευράς Ισραήλ για τα ενεργειακά και συγκεκριμένα τον αγωγό EastMed;
Απάντηση: Εμείς το τι γνωρίζουμε είναι ότι προχωρούμε βάσει των σχεδιασμών. Δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε και προχωρούμε στοχευμένα με βάση τις συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί .
Ερώτηση: Το τι κάνουμε εμείς το γνωρίζουμε, το τι λέει το Ισραήλ είναι το θέμα.
Απάντηση: Ο πληθυντικός αφορούσε και τις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή που να γνωρίζουμε εμείς. Επομένως είμαστε στον αρχικό σχεδιασμό.
Ερώτηση: Με τον Eastmed προχωράμε ή είναι κάτι το οποίο αιωρείται, για το οποίο θα γίνουν μελέτες και ουδείς γνωρίζει;
Απάντηση: Προχωράμε, αλλά δεν είναι θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή πρέπει να συζητάμε. Όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο να είστε βέβαιοι ότι θα το ανακοινώσουμε. Αλλά, βάσει του αρχικού σχεδιασμού γίνονται προκαταρκτικές ενέργειες για την υλοποίηση του έργου. Δεν είναι έργο που θα τελειώσει σε μία μέρα ή ένα χρόνο.
Ερώτηση: Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη;
Απάντηση: Δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση από την ΕΕ ότι έχει αλλάξει οτιδήποτε στη αρχική της θέση. Δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση για αλλαγή σχεδίων. Όπως λεν και οι Άγγλοι, no news is good news.Τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει και η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει το παραμικρό για αλλαγή. Δεν μπορούμε να ρωτάμε κάθε μέρα το Ισραήλ ή την Αθήνα ή τις Βρυξέλλες αν έχει αλλάξει κάτι και αν προχωράμε ή δεν προχωράμε. Υπάρχουν οι συμφωνίες, υπάρχουν τα δεδομένα, δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε.
Ερώτηση: Αναφορικά με τις πρόσφατες ενέργειες στρατιωτικοποιήσης των κατεχομένων, έχετε κάποιο σχόλιο;
Απάντηση: Καταρχάς οι εξελίξεις αυτές μας ανησυχούν διότι γίνεται εμφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί στρατιωτικοπίηση των κατεχομένων. Ενέργειες σαν αυτές επιβαρύνουν την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χρήση του αεροδρομίου στο καστεχόμενο Λευκόνοικο επηρεάζει σίγουρα και τρίτες χώρες και η τεταμένη αυτή κατάσταση δεν αποκλιμακώνεται και εμείς θα θέλαμε αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Απ’ εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι η Τουρκία ελέγχει πλήρως τα κατεχόμενα, δυστυχώς, και οι αποφάσεις λαμβάνονται στην ουσία από την Τουρκία. Εμείς λαμβάνουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, τυγχάνουν διαχείρισης από το Υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνουμε φίλους και συμμάχους, ενημερώνουμε διεθνείς οργανισμούς, διαμαρτυρόμαστε για τις εξελίξεις αυτές και προχωρούμε παράλληλα με τους δικούς μας σχεδιασμούς οι οποίοι είναι καθορισμένοι. Είναι καθορισμένοι ότι θα κινηθούν μέσα στα πλαίσια της διπλωματίας και της λήψης οποιωνδήποτε νομικών μέτρων, τα οποία είναι πρόσφορα κατά την άποψη της Κυβέρνησης, αλλά και της προσφυγής μας σε διεθνείς οργανισμούς – τις οποίες [προσφυγές], επίσης προχωράμε. Η αιχμή του δόρατος είναι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ που ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία. Ήδη οι πρώτες κυρώσεις υπάρχουν.
Ερώτηση: . Σε ένα χαμηλό επίπεδο…
Απάντηση: Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις και δεν θα πρέπει να μην είμαστε ρεαλιστές. Δεν υπάρχει δυνατότητα μιας άμεσης λήψης απόφασης για κυρώσεις και υλοποίησης των κυρώσεων ταυτόχρονα που θα είναι στο μεγαλύτερο βαθμό για μας.
Ερώτηση: Αυτό το λέτε για την αντιπολίτευση…
Απάντηση: Το λέω για τους συμπολίτες μας. Το λέω για να γνωρίζουμε ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα. Η αντιπολίτευση καλά κάνει και ασκεί αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση, είναι καλοδεχούμενη η κριτική. Αυτό μας βοηθά στο να είμαστε συνέχεια προσηλωμένοι στους στόχους μας και σε εγρήγορση. Το λέω για τους συμπολίτες μας, για να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά που μπορούμε να πατήσουμε και να γίνουν όλα όπως τα θέλουμε εμείς. Υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν διαδικασίες, τις ακολουθούμε και πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.»
-----------------------------------------
ΑΜ