Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-01-2020 18:39

Συνεχίζονται οι εργασίες της 25ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, στον Καναδά

Παρεμβάσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

 

Συνεχίστηκαν σήμερα στην Οτάβα του Καναδά για δεύτερη μέρα οι εργασίες της 25ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, στις οποίες συμμετέχει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης. 

Ο  Πρόεδρος της Βουλής  παρενέβη σε θεματική συζήτηση, που απασχόλησε τη Διάσκεψη, σχετικά με την ανάγκη στήριξης των βουλευτών στο ρόλο τους ως αποτελεσματικών νομοθετών και εκπροσώπων των εκλογικών τους περιφερειών. Για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους αποτελεσματικά, σημείωσε ο κ. Συλλούρης, οι βουλευτές χρειάζονται πολύπλευρη στήριξη, η οποία, ιδιαίτερα στην περίπτωση των μικρών κοινοβουλίων, είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί από τις εσωτερικές δομές.

Η στήριξη αυτή, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, αφορά αρχικά το επιστημονικό πεδίο,  όπου χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση  για την κατανόηση σύνθετων ζητημάτων, τα οποία οι βουλευτές καλούνται να εξετάσουν.  Μια δεύτερη πτυχή αφορά στη τεχνολογική στήριξη και τη δυνατότητα αποτελεσματικής χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων και εργαλείων, με όλα τα συνεπαγόμενα οφέλη για τη δημοσιοποίηση και διαφάνεια του κοινοβουλευτικού έργου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σημείωσε, τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την αναβάθμιση και ενίσχυση των πληροφορικών και τεχνολογικών συστημάτων της και προχωρεί προς την πλήρη ψηφιοποίηση των κοινοβουλευτικών εργασιών.

Στην περίπτωση της επιστημονικής γνώσης,ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, πέρα από το επιστημονικό προσωπικό του Κοινοβουλίου, οι βουλευτές έχουν στη διάθεσή τους παραδοσιακά εργαλεία, όπως τη βιβλιοθήκη της Βουλής των Αντιπροσώπων, τους εμπειρογνώμονες στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα, αλλά και πρόσβαση και συνεργασία για σκοπούς ενημέρωσής τους με ΜΚΟ, άλλους φορείς και θεσμικά όργανα, που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Μια καινοτομία που έχει εφαρμοστεί στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, σημείωσε περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής, αφορά τη συνεργασία με ακαδημαϊκούς και άλλους εμπειρογνώμονες, στη βάση θεματικών που έχουν οριστεί ως τομείς προτεραιότητας. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα σειράς συνεδρίων που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων για το θέμα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, συγκεντρώνοντας ενδιαφερόμενους από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο των ομάδων συζήτησης και των εργαστηρίων που οργανώθηκαν, είπε ο κ. Συλλούρης, οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με κορυφαίους ειδικούς σε διάφορα θέματα που εστιάζουν στην έρευνα και την καινοτομία, στην ψηφιακή διακυβέρνηση και στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης για το περιβάλλον, την υγεία και τον πολιτισμό.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο και αλληλοσυνδεόμενο κόσμο, όλες οι δράσεις που αναλαμβάνουμε και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα Κοινοβούλια, έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο, όχι μόνο στους πολίτες μας, αλλά ενδεχομένως σε εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας, πρόσθεσε, ως εκπρόσωποι της λαϊκής βούλησης, οι βουλευτές να  γνωρίζουν πολύ καλά τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις της κάθε τους απόφασης. Η γνώση είναι μια δύναμη που οφείλουμε να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα λαμπρότερο και ασφαλέστερο μέλλον για τους πολίτες μας και τις μελλοντικές γενιές, κατέληξε.

(ΕΙ)