Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-01-2020 13:33

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια της έκθεσης νομισμάτων «Χρυσή Συλλογή» της Λεβέντειου Πινακοθήκης

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που αποδέχθηκα την πρόσκληση για να τελέσω τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου «Χρυσή Συλλογή», που κοσμεί πλέον τη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Ένας εκθεσιακός χώρος που συναθροίζει τη συλλογή που συγκρότησε ο αείμνηστος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης από τις αρχές του 1960 έως το 1976, η οποία περιλαμβάνει 605 σπάνια και ξεχωριστού ενδιαφέροντος δείγματα χρυσών νομισμάτων και αναμνηστικών μεταλλίων. Η αξία αναδεικνύεται και μέσα από τη σπανιότητα των εκθεμάτων.

Η εν λόγω πολύτιμη συλλογή, συμπληρώνοντας τις υπόλοιπες που εκτίθενται στην Πινακοθήκη, παρατίθεται πλαισιωμένη από επιλεγμένο εποπτικό υλικό με σύγχρονη μουσειολογική και τεχνολογική προσέγγιση, επιτρέποντας την ένταξη του κάθε εκθέματος στο χρονικό, γεωγραφικό και ιστορικό πλαίσιο παραγωγής του.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κάθε συλλέκτης, μελετητής, ερευνητής και επισκέπτης γίνεται κοινωνός, όχι μόνο της ιστορίας και της πολυπλοκότητας της νομισματοποιείας, αλλά και άλλων σημαντικών γεγονότων και συμβάντων, άμεσα συνυφασμένων με τα πρόσωπα και τις ιστορικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της εποχής που αντιπροσωπεύει η συλλογή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα νομίσματα της συλλογής είναι και οι σειρές χρυσών νομισμάτων που κυκλοφόρησαν το 1966 και το 1975, με συμβολή του ίδιου του Αναστάσιου Λεβέντη, στοχεύοντας να στηριχθούν οι πληγέντες συμπατριώτες μας, από τα γεγονότα του 1963 και την τουρκική εισβολή του 1974.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από την προσπάθεια και την επιμονή του συλλέκτη να συγκεντρώσει τα ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας αυτά εκθέματα αποκαλύπτεται και η ξεχωριστή αγάπη που έτρεφε για την πατρίδα του, την Κύπρο.

Ξεχωριστή αγάπη, συνειδητά συνδεδεμένη με υψηλές πράξεις και έργα πολυσήμαντης και αφειδώλευτης ευεργεσίας που είχαν πάντοτε προσανατολισμό τη φιλανθρωπία, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας στον τόπο μας, εκτεινόμενα, βεβαίως, και στο εξωτερικό.

Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στη δημιουργία της Λεβέντειου Πινακοθήκης, η οποία συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια δημιουργικής λειτουργίας και προσφοράς στα κυπριακά, αλλά και τα διεθνή πολιτιστικά δρώμενα.

Μία Πινακοθήκη, η οποία συνιστά την υλοποίηση της διαχρονικής επιθυμίας του Αναστάσιου Λεβέντη για τη δημιουργία ενός χώρου στην ιδιαίτερη του πατρίδα που θα στεγάσει και θα προβάλλει στο ευρύ κοινό τις σπουδαίες συλλογές έργων και αντικειμένων τέχνης που απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Έκτοτε, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, παράλληλα με το υπόλοιπο εκτεταμένο κοινωφελές του έργο και τη πολυσήμαντη δράση του, υπηρετώντας με συνέπεια την επιθυμία του ιδρυτή του, πέτυχε να μετατρέψει την Πινακοθήκη σε σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα, όχι μόνο ως κοιτίδα πολιτισμού, αλλά επίσης ως κέντρο εκπαίδευσης, γνώσης και έρευνας της Ιστορίας της Τέχνης και της Μουσειολογίας.

Αναντίλεκτα, το σύνολο του κοινωφελούς έργου του Αναστάσιου Λεβέντη στην πατρίδα μας συνιστά κληροδότημα, το οποίο καθίσταται με το πέρασμα του χρόνου πολυτιμότερο, αφού συνεχίζει να εκπληρώνει οράματα και εθνικούς στόχους.

Είναι χρέος και ευθύνη όλων μας, μνημονεύοντας τη μεγάλη προσωπικότητα του Αναστάσιου Λεβέντη, να αναδείξουμε, να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε την κληρονομιά που μας χάρισε ως πολύτιμο εφόδιο στη νέα γενιά, καταδεικνύοντας της παράλληλα με τον καλύτερο τρόπο υψηλά παραδείγματα ουσιαστικής προσφοράς προς την πατρίδα.

Επιτρέψτε μου εκ μέρους της Πολιτείας να συγχαρώ θερμά την οικογένεια Αναστάσιου Λεβέντη, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Αναστάσιο Παύλου Λεβέντη, τον φίλο Γιώργο Δαυίδ, την κα Φωτεινή Παπαδοπούλου, τη Διευθύντρια της Πινακοθήκης κα Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και την υπόλοιπη ομάδα που εργάστηκαν για τη δημιουργία του μόνιμου αυτού εκθεσιακού χώρου, αλλά και για τη συνέπεια, τον ζήλο και την αφοσίωση που επιδεικνύουν αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις παρακαταθήκες ενός εκ των σημαντικότερων ευεργετών της πατρίδας μας, αείμνηστο Αναστάσιο Λεβέντη.

Με αυτά λέγοντας, θεωρώ πραγματικά τιμή μου να προχωρήσω στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου «Χρυσή Συλλογή», με την απόλυτη βεβαιότητα πως ο εμπλουτισμός της Λεβέντειου Πινακοθήκης με τα μοναδικά εκθέματα καθιστά τον εκθεσιακό χώρο σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πατρίδα μας. 

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)