24-01-2020 13:03
Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με τον έλεγχο του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως
Αναφορικά με χθεσινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Η Καθημερινή» και «Πολίτης» ως προς το θέμα του ελέγχου του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, η Ελεγκτική Υπηρεσία δίνει σήμερα στη δημοσιότητα γραφικές παραστάσεις με τα λίγα στοιχεία που ήταν δυνατό να εξαχθούν από την ιστοσελίδα του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως. Είναι προφανές ότι η ανάγκη για πλήρη έλεγχο, κατά πόσο η Επίτροπος διαχειρίζεται τους διαθέσιμους πόρους κατά τρόπο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Επιτρόπου. Άλλωστε, η Υπηρεσία μας εξ αρχής δήλωνε ότι δεν θεωρεί ορθό, ούτε προτίθεται να επιχειρήσει οποιοδήποτε έλεγχο επί του περιεχομένου των Εκθέσεων της Επιτρόπου ή επί της προτεραιοποίησης που η ίδια θέτει για την εξέταση των θεμάτων. Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ημερ. 8.1.2020 θέτει το όλο ζήτημα στην ορθή του βάση και ως εκ τούτου αναμένουμε συμμόρφωση της Επιτρόπου με αυτή.
Τα στοιχεία που δίνουμε στη δημοσιότητα ίσως να εξηγούν και την πρωτοφανή επιμονή της Επιτρόπου Διοικήσεως να μην επιτρέπει κανένα έλεγχο στο Γραφείο της, όπως και το γεγονός ότι δεν έχει δώσει τα σχετικά στοιχεία ούτε και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, παραπέμποντας μόνο στη μία δημοσιευμένη Έκθεση της και σε αυτές που θα δημοσιευτούν στο μέλλον.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 6 Ιουνίου 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) εξέδωσε έκθεση για την Κύπρο με την επισήμανση ότι το Γραφείο της Επιτρόπου «δεν έχει διεξάγει οποιεσδήποτε δράσεις που να στοχεύουν στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων ή σε επικοινωνιακές δραστηριότητες, και δεν έχει προχωρήσει σε οποιεσδήποτε εκδόσεις ή εκθέσεις, περιλαμβανομένων των ετήσιων εκθέσεων, ή σε συστάσεις για θέματα διακρίσεων από το 2016» και αναφέρει πως «θα παρακολουθεί αυτά τα θέματα στο πλαίσιο του έκτου “κύκλου επιτήρησης που θα διεξάγει».
Η πιο πάνω αναφορά, καθώς και τα φτωχά αποτελέσματα επιδόσεων που φαίνονται στα γραφήματα, δεικνύουν την ανάγκη ελέγχου τόσο από την Υπηρεσία μας όσο και από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Υπενθυμίζουμε ότι οι αρμοδιότητες της Επιτρόπου δεν αφορούν μόνο προστασία των πολιτών από διοικητικής φύσεως πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης, αλλά επεκτείνονται σε αρμοδιότητες που πηγάζουν από διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Δημοκρατίας.
Θεωρούμε, επίσης, ότι θα πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να εξεταστούν οι Αρχές της Βενετίας που σήμερα παραβιάζονται από την κυπριακή νομοθεσία και ιδίως αυτές που αφορούν την ανοικτή διάφανη, αξιοκρατική και αντικειμενική επιλογή του Επιτρόπου μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία.
(ΕΚ/ΕΧΙ)