Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2020 18:47

Σημαντικές συσκέψεις στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Στο επίκεντρο η πάταξη του βαφτίσματος της κυπριακής πατάτας

και η καταβολή αποζημιώσεων

 

Σημαντικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα υπό την προεδρία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, που αφορούσαν στο φαινόμενο μιμητισμού της κυπριακής πατάτας στην ελληνική αγορά και στην παραχώρηση αποζημιώσεων σε αγρότες των ορεινών περιοχών, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από δυσμενή καιρικά φαινόμενα.  

Στη συνάντηση που είχε ως θέμα την αντιμετώπιση του μιμητισμού, δηλαδή το «βάφτισμα», όπως επικράτησε να λέγεται, πατατών από την Αίγυπτο, τη Γαλλία και άλλες χώρες ως Κυπριακές, τονίστηκε ότι πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, και οφείλεται στην υψηλή τιμή πώλησής της κυπριακής πατάτας λόγω της ποιότητάς της. Ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Παραγωγών, των Εμπόρων και των Αγροτικών Οργανώσεων ότι έχει θέσει το θέμα στον Έλληνα ομόλογό του και ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν και επιπρόσθετα μέτρα πάταξης αυτής της τροφικής απάτης. Ο Υπουργός τόνισε στο πλαίσιο αυτό, ότι η οριστική λύση του προβλήματος θα επιδιωχθεί μέσα από ενέργειες σε τρεις κατευθύνσεις: Η πρώτη αφορά στην προσπάθεια καταγραφής και διασταύρωσης των στοιχείων που αφορούν στις εξαγωγές κυπριακών πατατών στην Ελλάδα με τα στοιχεία των πωλήσεων κυπριακών πατατών στη χώρα αυτή.

Η δεύτερη αφορά στην κατοχύρωση του κυπριακού σήματος, το οποίο θα φέρουν όλα τα προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο. Το Υπουργείο έχει ετοιμάσει νομοθετική πρόταση για το θέμα αυτό. Η τρίτη αφορά στην κατοχύρωση της κυπριακής πατάτας ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) στον κατάλογο των Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, θα υποβληθεί σχετικός φάκελος για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να κατοχυρωθεί η κυπριακή πατάτα και να προστατεύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενημέρωσε, επίσης, ότι προς την υλοποίηση του στόχου αυτού έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμβολή του οποίου θα ετοιμαστεί ο σχετικός φάκελος. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η κατοχύρωση της κυπριακής πατάτας ως ΠΟΠ, θα περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα.

Σε άλλη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ορεινών Κοινοτήτων και των Αγροτικών Οργανώσεων, συζητήθηκε η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων σε γεωργούς, οι οποίοι επηρεάστηκαν δυσμενώς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν περασμένο χειμώνα. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι όλες οι εκκρεμούσες αποζημιώσεις, θα καταβληθούν στους αγρότες τόσο των ορεινών περιοχών, όσο και των υπολοίπων, μέχρι τον Μάρτιο.

«Λόγω της πύκνωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων φέτος έχουν δοθεί πολλαπλάσια χρήματα για αποζημιώσεις από αυτά που δίνονταν κάθε χρόνο, αλλά υπάρχει η βούληση να γίνει αυτή η υπέρβαση στις αποζημιώσεις για να στηριχτούν οι αγρότες μας», ανέφερε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι οι Υπηρεσίες χρειάζονται πίστωση χρόνου λίγων μόνο εβδομάδων για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες. Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι εκτός από την πύκνωση των καιρικών φαινομένων, κατά τη φετινή χρονιά, εφαρμόστηκε το νέο σύστημα διαχείρισης κινδύνων, δημιουργώντας μια περαιτέρω καθυστέρηση στην αποζημίωση των αγροτών, λόγω ακριβώς της μετάβασης από το σύστημα που ίσχυε μέχρι πρότινος. Εν κατακλείδι, ο κ. Καδής τόνισε ότι κανένας γεωργός δεν θα στερηθεί τις αποζημιώσεις που δικαιούται.

------------------------

ΜΑΚ/ΕΙ